ПУТИН ОТКРИО два главна задатка РУСКЕ АРМИЈЕ

PUTIN OTKRIO dva glavna zadatka RUSKE ARMIJE

18 decembra 2018

Jačanje odbrambenih kapaciteta „nuklearne trijade“ i pouzdana zaštita od spoljnih pretnji su glavni zadaci vojnih snaga Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

Sve vrste i rodovi ruske vojske 2018. godine razvijali su se izbalansirano, rekao je Putin.

„Sve vrste i rodovi vojski razvijali se balansirano u skladu sa usvojenim planovima i novim državnim programom za naoružavanje i opremljeni su savremenim oružjem“, istakao je Putin.Nuklearna trijada Rusije značajno je ojačala, a udeo savremenog naoružanja iznosi 82 odsto, istakao je Putin.

Najnovije rusko oružje, koje će obezbediti Rusiju decenijama unapred, čini da se svi koji su navikli na agresivnu retoriku zamisle. Novo oružje će višestruko povećati kapacitete armije i flote.

„Ozbiljni, prodorni koraci preduzeti su u razvoju najnovijeg oružja kakvog nema na svetu, o kome sam govorio u obraćanju Saveznoj skupštini 1. marta ove godine“, rekao je šef države. „Nadam se da će naši novi sistemi učiniti da se zamisle oni koji su navikli na militarističku i agresivnu retoriku.“

Rusija je za 2019. postavila zadatak jačanja strateških nuklearnih snaga u vidu prelaska na naoružanje sa unapređenim sposobnostima za prevazilaženje perspektivne protivraketne odbrane i snabdevanje trupa globalnim raketama „Avangard“, dodao je on.

„Koja su prioritetna pitanja koja treba rešiti sledeće godine. Prvo je dalje jačanje borbenog potencijala strateških nuklearnih snaga. O ovom zadatku detaljno smo razgovarali za vreme nedavnih serija vojnih sastanaka u novembru, a pre toga u maju ove godine u Sočiju“, objasnio je Putin.

„Potrebno je da se što pre pređe na savremeno naoružanje koje ima poboljšane kapacitete za prevazilaženje perspektivnih sistema protivraketne odbrane, a sledeći korak je serijska proizvodnja i isporuka trupama raketnog sistema globalnog dometa ’Avangard‘“, istakao je ruski predsednik.

Rusija će takođe preduzeti dodatne mere na jačanju bezbednosti ukoliko SAD istupe iz Sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa, istakao je ruski predsednik.

O sporazumu o likvidaciji raketa

Istupanje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa mogao bi dovesti do rušenja celokupnog sistema kontrole naoružanja i neširenja oružja za masovno uništenje, smatra Putin.

„Takav korak bi mogao da ima najnepovoljnije posledice i osetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbednost“, naglasio je Putin.

„Faktički se dugoročno može govoriti o degradaciji i čak o raspadu celokupne arhitekture kontrole naoružanja i neproliferacije oružja za masovno uništenje“, dodao je on.

Putin je naveo da kao izgovor za jednostrano povlačenje „oni koriste već poznati i trivijalni način nedokazanih optužbi Rusije o kršenju svojih obaveza po Sporazumu, koje su sami i odavno već prekršili“ i podsetio da je NATO tokom 2018. godine nastavio da povećava svoju vojnu infrastrukturu oko granica Rusije.

Konkretno, prema njegovim rečima, raspoređivanje američkog sistema morskog baziranja ’Idžis‘ u Rumuniji i uskoro u Poljskoj predstavlja direktno kršenje Sporazuma o likvidaciji projektila srednjeg i kratkog dometa, jer se ovi sistemi mogu koristiti za lansiranje ove vrste raketa. „Sada su se oni pojavili na ovoj teritoriji kršeći Sporazum“, ocenio je Putin.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa ima stabilišuću ulogu u svetu i podržava vojnu predvidljivost, rekao je on.

„Bez obzira na pretenzije prema Sporazumu, u savremenim uslovima on igra ulogu stabilišućeg faktora. On radi na održavanju određenog nivoa predvidljivosti i obuzdavanja u vojnoj oblasti“, istakao je Putin.

On je dodao da ništa ne sprečava druge zemlje da pristupe Sporazumu o raketama.

Ruski predsednik naveo je i da digitalne tehnologije, robotizacija i bespilotni sistemi treba da budu prioritet za razvoj ruskih oružanih snaga.

KOMENTARI8 komentara

 1. Deda Micko says:

  Eto Putina u Siriji, Libiji, Vanecueli, Kubi... Samo ga nema sa svojim trupama u Srbiji. Previse je ocigledno da su Rusi od nas digli ruke. Putin obozava Vucica, a za Srbe koji su protiv izdajnickog rezima nije pokazao interes. Pokazace se da su Rusi nasa najveca iluzija. Zapad nije iluzija, oni su hijene, vampiri, koji zele da nas uniste. Ali, oni to ne kriju, a sta zele Rusi na Balkanu, to nikada nisam shvatio, Moze li neko da objasni?

  • Miraš says:

   A GDE SADA GORI? "Eto Putina ... Samo ga nema sa svojim trupama u Srbiji..." Od juna 1999 godine prisutne je mirovna misija UN na Kosovu. To je kraj sukoba. Gde sad gori ratni požar da bi bila neophodna pomoć baš ruskih trupa? Nigde. Očigledno su nama potrebne neke druge vrste pomoći: ekonomska, diplomatska, politička. Jedan od problema je to što KFOR snage, bezbednosni deo misije UN na Kosovu, po svom sastavu pretežno su natovske. Da su one prvobitno rasporedjene ruske snage na Kosovu ostale onda bi se i te ruske snage našle pod "zajedničkom objedinjenom NATO komandom" , baš tako piše u Rezoluciji 1244. Svima je jasno da je to prosto nemoguće. Sada je problem što takva misija UN, koja je po sastavu natovska, radi na formiranju vojske kosova koja će naravno isto biti natovska. Zatim nema obezbeđenog povratka izbeglog stanovništva na KIM, itd. Da sve ne opisujem očigledno je da nama treba neki drugi scenario izlaska iz krize. Interesuje se i CIA "šta će Putin preduzeti povodom Srba...", zato je pametnije ćutati.

  • Miraš says:

   Jedan od problema je to što smo okruženi natovskim zemljama. Sedi pa gledaj da li će da pukne ta alijansa, a sve više se ne slažu oko plaćanja troškova jer SAD plaća 75% troškova NATO alijanse. Za koga ratuje tj. u čijem interesu ratuje NATO po svetu i zašto bi sve evropske zemlje pristale da plaćaju tako skupe usluge. Bolje bi im bilo da imaju svoju evropsku vojsku, ali i to sve i da hoće ne smeju da naprave. Najverovatnije imaju različite stavove o tome, ali o tome ne smeju ni da pisnu. Ako moraju da ćute onda jasno je da jedini signal je "koliko plaćaju". Povezano sa dedolarizacijom i sa time što SAD plaća 75%, šta ako bude prazna i američka kasica. Ko će obezbediti novac za plate velikog broja zaposlenih, za gorivo, itd. To je preglomazna i preskupa alijansa, ko će da je izdržava? Nazire se da će ta alijansa početi da se osipa. Još ovo je važno da članice te alijanse u praksi su suočene sa potencijalnim sudarom sa tvrđom stranom, a to su ruske vojne snage. Razne NATO članice polako odustaju od zajedničkih akcija NATO-a. Bpr. Italija i Nemačka su davno odustale od mogućih operacija u Siriji, a tamo ostali su zajedno u akciji: SAD, Francuska i V.B. To još uvek nije osipanje alijanse, ali na terenu tj. u praksi postoji osipanje iz zajedničke nemoguće misije. Teško je proceniti ko od sadašnjih članica NATO-a usudiće se da izađe iz te alijanse. Turska? Francuska? Daj Bože Rumunija.

  • Miraš says:

   Ukrajina ima zadatak da otvori s boka još jedan front Rusiji i da što više zakomplikuje ratne poslove Rusije. Treba da postaviš sebi pitanje da li američki jastrebovi gledaju i nas slično kao Ukrajinu. Naš region je u stanju zamrznutog konflikta. Da li bi ponovo upalili šibicu na Balkanu s namerom da otvore još jedno žarište ovde, ako bi bili sigurno da bi to još više preopteretilo i razvuklo ruske snage na sve strane? Da li mogu da ih izazovu da deluju u rizičnim uslovima, a skroz smo okruženi NATO zemljama. Da li bi bez žaljenja i vrlo rado od nas napravili dobar krvavi mamac kada bi znali da će posle toga uspeti da Rusiji razbiju nos? Zato ne priželjkuj preterano da ruske snage kod nas stignu, jer varijanta je i to da pre toga najpre bi od nas napravili krvavu kašu. To je sve manje verovatno gledajući kakvo naoružanje Rusija ima- Rekao si jednom da te nije briga za rat u Siriji. Ali da si pratio taj rat znao bi da ruski avioni gađaju mete na 4.500 km, pa zatim na kom rastojanju gadjaju mete ruski ratni brodovi i podmornice. Primenjeno na nas to znači da ruski avioni ne moraju da dolete ni do njihovog Rostova i već mogu da gadjaju ciljeve i u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu. Iz Crnog mora opet isto tako mogu. A gde je još šta sve mogu sa ovim najnovijim naoružanjem. Iz drugog ugla kada se gleda - oni koji žele da Srbija uđe u NATO - to znači da prave od nas neprijateljske mete za tako efikasnu rusku avijaciju i za njihove ostale nosioce raketa.

  • Miraš says:

   Da Ukrajina nije ovako nestabilna sa tendencijom da se dirigovano razvija neprijateljstvo prema Rusiji za nas bi bila značajno povoljnija situacija. Pretpostavimo da je Ukrajina izašla iz ove opasne faze, da je progledala i da se smirila. Tada bi američki jsstrebovi od Rumunije očekivali da zaigra ulogu koju nije odigrala Ukrajina. Kako bi se Rumuni tada osećali? Da li bi im se dopalo da oni budu prvi front prema Rusiji i to prema ovako vojno ojačaloj Rusiji? Ili bi brže bolje tražili hitne promene od svojih vlasti.

   • Miraš says:

    Rumunija je već sada na testu, ali na drugi način! > Naime SAD su upravo zvanično obavestile Rusiju da su odlučile da izađu iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, ta odluka SAD je konačna, nema daljeg dijaloga. Vašington nije posebno krio da nije stvar samo u problemima između SAD i Rusije, već i u želji Amerikanaca da se oslobode ranije dogovorenih zabrana iz ovog sporazuma koje im sada ne odgovaraju. Po ocenama Vašingtna, Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa „značajno ograničava vojne mogućnosti SAD u odnosu na zemlje koje poseduju arsenale kopnenih raketa srednjeg i malog dometa i koje u očima Vašingtona predstavljaju pretnju američkim interesima“. Zbog američkog povlačenja iz ovog sporazuma, Rusija će morati da reaguje na instaliranje američkih raketa srednjeg i malog dometa na teritoriji koja predstavlja pretnju za nju. To je npr. i protivraketna američka baza u Rumuniji u Deveselu u kojoj su amerikanci 12.o5.2016 aktivirali položaj protivraketne odbrane (PRO), a te rakete veoma lako mogu da budu zamenjne oganzivnim.

  • Miraš says:

   Trenutno nama jesu loše karte zato što zapadne hijene su u velikom jurišu da dođu do konačnog rešenja statusa Kosova tj. da isčupaju priznanje Kosova od strane Srbije. Najrađe bi brže bolje slomili Srbiju, a baš to ne treba da uradimo. Glavu gore, ispravi leđa ...

 2. No.1 says:

  "...PUTIN OTKRIO dva glavna zadatka RUSKE ARMIJE...". Pod 1: Nameravamo pobediti! Pod 2: Ne smemo izgubiti! ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *