ПУТИН ОТКРИО ИСТИНУ О СУСРЕТУ СА ТРАМПОМ ТОКОМ Г20: Рекао сам му само две речи

PUTIN OTKRIO ISTINU O SUSRETU SA TRAMPOM TOKOM G20: Rekao sam mu samo dve reči

2 decembra 2018

Potrebno je da Rusija i SAD vode dijalog o svim složenim temama, uključujući Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa i Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja. To je važno i za druge zemlje, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Na konferenciji za novinare u okviru samita G20 u Buenos Ajresu Putin je istakao da mu je žao što ne uspeva da održi sastanak s američkim predsednikom Donaldom Trampom u punom formatu, konstatovavši da je takav sastanak odavno potreban.

Ruski predsednik je naglasio da je sa šefom Bele kuće porazgovarao tokom usputnog susreta i da je u dve reči odgovorio na njegova pitanja o incidentu u Kerčkom moreuzu.„Mi smo, ipak, kako se to kaže, usput — tamo svi jedni s drugima tako komuniciraju — porazgovarali. U dve reči sam odgovorio na njegova pitanja o incidentu u Crnom moru. On ima svoj stav o tim pitanjima i problemima, ja svoj. Svako je ostao pri svom mišljenju, ali u svakom slučaju ja sam ga informisao o svom viđenju tog incidenta“, kazao je Putin.

On je istakao da su ruski graničari u Crnom moru postupali strogo po Ustavu svoje zemlje, onako kako bi učinile njihove kolege iz bilo koje druge zemlje u slučaju iznenadnog narušavanja državne granice.

Ruski predsednik je dodao da se nada da će sastanak s američkim kolegom biti održan kada američka strana bude spremna za to i naglasio da neće postavljati nikakve uslove za taj susret.

Tri ukrajinska vojna broda su 25. novembra nelegalno prešla rusku državnu granicu, ploveći iz Crnog mora u Kerčki moreuz. Brodovi su nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na legalne zahteve ruskih graničara. Brodovi su potom zadržani i uhapšeni su svi članovi posade. među kojima su bili i pripadnici Službe za bezbednost Ukrajine.

Američki predsednik je dan pred početak samita G20, na kojem je trebalo da se sastane s ruskim predsednikom u punom formatu, otkazao taj susret zbog, kako je naveo, incidenta u Kerčkom moreuzu.

Tramp je odrastao i iskusan čovek

Putin je, takođe, rekao da ne veruje da je Tramp otkazao sastanak s njim zbog nekih strahovanja, jer je američki predsednik „odrastao i iskusan čovek“.

Ruski lider je podsetio da je prvobitno bilo planirano da se bilateralni sastanak s Trampom održi u prestonici Francuske, na marginama obeležavanja 100-godišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

„Zbog toga smo taj sastanak odložili u Parizu, jer nismo želeli da narušavamo planirani raspored u okviru svečanosti u vezi s obeležavanjem stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, kako ne bismo stvarali probleme domaćinima. I onako je tamo bilo mnogo gostiju – 90 šefova vlada i država. Odložili smo sastanak za Buenos Ajres. Nažalost, suočili smo se s tom provokacijom u Crnom moru. Sudeći po svemu, američka strana je iz tog razloga smatrala da nije svrsishodno održavati taj sastanak“, rekao je Putin.

Dnevnici ukrajinskih brodova dokaz da je provokacija planirana

U brodskim dnevnicima ukrajinskih brodova, koji su zadržani u Crnom moru, zapisan je zadatak da se uđe u teritorijalne vode Rusije. To potvrđuju i svedočenja mornara, izjavio je Putin.

Tokom konferencije za novinare ruskom predsedniku je postavljeno pitanje da li je uspeo da ubedi druge lidere G20 da je incident u Crnom moru bio provokacija Ukrajine.

„Reakcija je bila mirna. Ne znam da li sam uspeo u to da ih ubedim ili nisam, to treba njih pitati“, rekao je Putin.

On je dodao da je izložio svoj i ne samo svoj stav, kao i hronologiju razvoja događaja.

„Protiv toga je teško buniti se. Kakve mogu biti zamerke, ako je u brodskom dnevniku zapisano da je tim brodovima postavljen zadatak da tajno uđu u naše teritorijalne vode i da tajno prođu kroz Kerčki moreuzu. A šta je to? To je planirana provokacija. Iz dokumenata se vidi i iz svedočenja samih mornara. To je sve. Šta tu ima da se kaže? Nema tu šta da se zamera“, dodao je Putin.

Ratno stanje u Ukrajini zbog predizborne trke

Govoreći o situaciji u Ukrajini Putin je istakao da će Rusija pratiti dalje događaje u toj bliskoj zemlji.

„Videćemo kako će se dalje razvijati događaji u Ukrajini. To nam nije svejedno, jer nam je to bliska zemlja“, naglasio je ruski predsednik i dodao da ukrajinske vlasti nastavljaju da vode politiku koja je usmerena na pljačkanje sopstvenog naroda.

„U uslovima nekakvih borbenih dejstava, u uslovima provokacija, s kojima imamo posla… vlasti oligarha je uvek lakše da nastavi politiku usmerenu na pljačkanje sopstvenog naroda i svoje države. To je takav slučaj, koji se i kod nas i u Ukrajini opisuje u nekoliko reči: ’Nekome rat, a nekome majka rođena‘“, rekao je on.

Prema Putinovim rečima, to je jedan od razloga zbog kojeg aktuelna vlast u Ukrajini nije zainteresovana za mirno rešenje krize u toj zemlji.

„Znate da u vreme mnogo masovnijih događaja u vezi s Ukrajinom niko nije uvodio ratno stanje. A sada, uoči izbora, treba to obavezno učiniti. Zbog čega? Prirodno, da bi se ograničila građanska prava i slobode, politička delatnost u zemlji“, rekao je Putin i dodao da je najgore to što je ratno stanje uvedeno u deset oblasti i to u onima u kojima aktuelni predsednik Ukrajine nema podršku i nema jednodušno odobravanje za svoju politiku.

„To znači da je aktuelno rukovodstvo Ukrajine svojim rukama podelilo zemlju — na blagorodnu i onu koja to baš i nije“, zaključio je Putin.

Ruski predsednik je dodao da ne odbija kontakte s ukrajinskim liderom, ali je naveo da je ta komunikacija složena i da nije jasno o čemu mogu da razgovaraju.

„Zaista, razgovora nije bilo, ali to ne znači da prekidamo svaku komunikaciju. Iako je komunicirati teško jer nije jasno o čemu da razgovaramo, ništa se ne ispunjava“, rekao je Putin, navodeći kao primer slučaj iz Luganska, kada je uz učešće predstavnika OEBS-a postignut dogovor o rešenju sukoba.

„OEBS je, čini mi se, pedeset puta informisao o tome da su stvoreni uslovi za to povlačenje, koje je formulisala ukrajinska strana, da niko ne puca tokom sedam dana. OEBS je pedeset puta konstatovao da se to dogodilo. A ukrajinski partneri kažu: ‘Ne, ali vi niste čuli, a mi smo čuli da je neko pucao“, rekao je Putin.

Važno je da završna deklaracija G20 postoji

Komentarišući završnu deklaraciju lidera G20, Putin je ocenio da ona ima uopšteni karakter, „okrugli“, ali da je važno da ona postoji.

Prema njegovim rečima, sporovi u vezi s nizom elemenata završnog saopštenja G20 su postojali, uključujući pitanja migracione krize i trgovine.

Ruski predsednik je podsetio da završni dokument nedavno održanog samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje nije ni bio usvojen.

„Ovde do toga nije došlo, naprotiv, završni dokument je usaglašen“, naveo je Putin i dodao da smatra da su organizatori iz Argentine učinili sve što mogu da taj dokument bude objavljen i da ga potpišu svi učesnici skupa.

Prema Putinovom mišljenju, završni dokument susreta je veoma važan jer ukazuje na najvažnije probleme kojima se bavi G20 i pravce kojima zemlje treba da idu kako bi rešile postavljene zadatke.

„Smatram da je to ipak pozitivan rezultat“, zaključio je Putin.

Saudijski princ razjasnio svoju ulogu u ubistvu Hašogija

Ruski predsednik se danas, na marginama samita G20, sastao i sa saudijskim princom prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, s kojim je razgovarao o situaciji na tržištu nafte i dogovorio se s njim da je zajedno prate i da operativno reaguju na sve što se događa u toj sferi.

Prema njegovim rečima, Rusija i Saudijska Arabija su se dogovorile da se produži sporazum OPEK-a i zemalja koje nisu članice te organizacije, ali da za sada nema slaganja u vezi s obimom smanjenja proizvodnje nafte.

Saudijski princ je ruskom predsedniku objasnio svoj stav o ubistvu saudijskog novinara Džamala Hašogija, koji je radio kao dopisnik „Vašington posta“.

„Što se tiče situacije u vezi s ubistvom saudijskog novinara u Turskoj, prestolonaslednik je o tome govorio na našem prvom susretu, na prvom zasedanju G20. On je o tome govorio sam i objasnio svoj stav“, rekao je Putin.

Hašogi, koji je radio kao komentator za američki list „Vašington post“ i od 2017. godine živeo u SAD, nestao je u Turskoj 2. oktobra nakon što je ušao u zdanje Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Saudijski državni mediji su 20. oktobra saopštili da je novinar, prema podacima generalnog tužioca, ubijen nakon svađe sa saradnicima Konzulata.

KOMENTARI12 komentara

 1. Vesko says:

  Rat Rusije i NATO je neizbjezan. Na zalost. Snage koje guraju u to su isuvise mocne da bi to Putin i Tramp mogli da zaustave. Zbog toga je Rusiji bolje da planira svoje poteze na osnovu te neminovnosti nego zdravog razuma kojeg prizeljkuje od druge strane. Volio bih da mogu nesto veselije da im porucim ali mislim da svakim danom to postaje vise nego ocigledno. Rusija treba da se stavi u ratnu ekonomiju, sto ona vec jeste donekle, i da sve planira kao da je rat vec poceo, a jeste. Ovo je zavrsna oruzana faza agresije na Rusiju.

  • Miraš says:

   Imajući u vidu sadašnji ukupan vojni potencijal Rusije danas jedino mogu da izbegavaju takav sukob. SAD i NATO su zakasnili za rat protiv Rusije, u narednih 20 godina sigurno neće biti takvog direktnog rata. Biće još očajničkih pokušaja napadanjem trećih zemalja i izvođenjem proksi ratova, naprimer američke pretnje Iranu u suštini su pokušaj uvođenja indirektnog rata protiv Rusije. Naravno biće još pokušaja da se Rusija udavi ekonomskim sankcijama, ali tako veliku zemlju ne mogu uspešno ekonomski da izoluju. Pravo vreme za otpočinjanje njihovog rata protiv Rusije bilo je tu negde do 2014 godine i eventualno kasnije ali samo pod uslovom da su uspeli da osvoje Siriju. Time što su Amerikanci zaustavljeni u osvajanju Sirije otpada mogućnost direktnog sukoba SAD protiv Rusije. Tamo u Siriji njihove vojne snage su baš blizu pa zašto dosad nisu otpočeli takav direktan sukob?! Ne smeju. Cvrc Mili! (Mili = po američki Milojka).

 2. Deda Micko says:

  Tramp je zapravo neiskusan i nevaspitan covek, ali Putko iz nekog razloga kleci pred njim i uvek ga opravdava. Jeljcin i Klinton postavili su Putka da vlada, o cemu je objavljen veoma dokumentovan tekst upravo u Intermagazinu.

 3. E.Lirsch says:

  da nije ono…. Volim te…. Koga boli zavraceni koliko si reci rekao. Ovo pocinje da smrdi i bazdise mimo nebesa.

  • Miraš says:

   Pre otpočinjanja velikih svetskih ratova medju velikim silama po pravilu postojale su VELIKE PODELE praćene ogromnom nesaradnjom i medjusobno veoma štetnim i podlim uslugama. Činjenica je da i sada imamo takve podele na svetskoj sceni i mnogi se opravdano pitaju da li je na pomolu ili je već u toku novi svetski rat, kolike razmere će on imati i da li će se desiti najgori scenario sa direktnim sukobom dve najveće vojne svetske sile a posledice toga osetile bi mnoge druge zemlje sveta. Jasno je da na integralnom Zapadu liderstvo SAD je najvažnije za otpočinjanje takvog sukoba; evropske sile V.B., Francuska i Nemačka bez vodjstva i podrške SAD krenule bi u samoubilački pohod na Rusiju. Dosad Putin je uspeo da odloži otpočinjanje takvog rata tako što je iznutra ojačao vojsku i pripremio ekonomiju i javno mnjenje na ovakvo veoma loše stanje u medjunarodnim odnosima. Iz sadašnje pozicije on može da insistira na političkim razgovorima i dogovorima koje bi postupno dovele do umanjivanja tih velikih podela koje su pretnja za ceo svet. "Udri zmiju pravo u glavu" često se čuje kao rešenje, što je ravno gluposti odavno poznatoj "udri pravo po neprijatelju". Rusija je u martu pokazala svoje novo naoružanje i svima je jasno da ona ima sa čime da udari pravo u glavu i glavnu zmiju i bilo koje druge zmije. Istovremeno na osnovu postojanja takve vojne moći obezbedila je da sa njom mora da se razgovara. Koliko vremena će trebati duboko podeljenoj američkoj političkoj eliti da to shvati? Ovo sve što rade je očajnička tragikomedija. Oni bi uz pomoć prilično propale a i raseljene Ukrajine da zadaju veliki udarac Rusiji, to već liči na hvatanje utopljenika (SAD) za slamku (Ukrajinu). Pa se onda ljute što to nije uspelo i neće da razgovaraju što ostavlja utisak da je SAD zemlja najsujetnijih i najglupljih ljudi. Istovremeno pokazuju ogromnu neodgovornost za ceo svet. Hajde neka se neko usudi da napravi medjunarodnu anketu koja država je danas najnepopularnija. Pretpostavljam da će Amerikanci i dalje sporo da shvataju jer vodiće se samo svojim interesima. To znači da će napraviti još očajničkih ratnih skokova, npr. prema Iranu ili za godinu dve prema Kazahstanu, itd. Ako ne Tramp neko drugi ko će ga naslediti moraće da ozbiljno sedne za pregovarački sto. Pregovara se i usred velikog svetskog rata i posle velikog svetskog rata, a najrazumnije rešenje bilo bi pregovarati pre i to tako da on ne izbije.

 4. Miraš says:

  Rusko-američki dijalog potreban je zbog raketa srednjeg i malog dometa i smanjivanja arsenala strateškkog ofanzivnog naoružanja što je važno i za druge zemlje, zatim povodom trgovine dve zemlje, povodom Sirije, Avganistana i Severne Koreje. ... Odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja, istakao je da američki lider ne zazire od susreta sa njim: „Ne smatram da se predsednik Tramp pribojava naših susreta. On je čovek sa karakterom i veoma iskusan čovek“. ... - UTISAK JE DA TRAMP BAŠ SE PRIBOJAVA SUSRETA SA PUTINOM ZBOG ŽESTOKIH POLITIČKIH RIVALA UNUTAR SAD, I DA JE SA VEOMA PREVRTLJIVIM KARAKTEROM. Mudrost je ne reći ni popu da je pop, a ni bobu da je bob.

 5. Nika says:

  Deda Micko (a deda si kao što sam i ja osnovac) iz tvoje retorike jedino je jasno da si težak rusofob. Ti bi bio najsrećniji da čuješ vest da je Putin proglasio okupaciju Rusije od strane tvojih zapadnih prijatelja, koji kruže oko Rusije kao lešinari oko strvine, ali to će se desiti kad se mrtav konj ritne nogom i ubije lešinara koji je došao da ga rastrgne.

  • Deda Micko says:

   Nema nicega u mojim komentarima sto bi podrzalo tvoju optuzbu. Stata sto nisi rodjena u Rusiji u vreme Staljina, mogla bi da posaljes u smrt najmanje milion ljudi, zakasnila si, duso... Drzi Putinovu sliku tamo gde ne treba i ne brini za mene. Ne podmeci jer je svako iole pismen mogao da procita sta mislim o Zapadu i Zapadnjacima. Upravo zato kritikujem i Putina kao KLASICNOG ZAPADNJAKA, koji vise brine o svom imidzu nego o Rusiji. Ti verujes da si rusofilka, a zapravo si samo psihijatrijski slucaj: Putinofilka. Neka ti je Putin u pomoci, ako mu dozvoli Kabajeva.

   • Milica says:

    U klasične zapadnjake treba prvenstveno staviti armiju poslovnih ljudi koji u odredjenoj meri isto trpe posledice ovakve bahate politike iz vrha SAD, EU i V.B. Pogledajte samo koliko evropska privreda trpi zbog antiruskih sankcija, zatim koliko bi ih pogodile antiiranske sankcije. Zatim koliko u SAD trpe i poslovni ljudi i gradjani zbog trgovinskog rata prema Kini koji je otpočeo Tramp. Ovo što što vidimo kao štetno iz država Zapada ne potiče iz klase poslovnih ljudi jer njih niko ništa i ne pita, nego iz dela najmoćnije i najpovlašćenije klase iz tkzv. otudjene elite čijoj pohlepi nema kraja. Time što je i Rusija postala kapitalistička zemlja i otvorena zemlja trebalo je da se smanji antagonizam Zapad-Rusija, ali toga nema jer klasični poslovni ljudi nemaju uticaja na svetsku politiku i medjunarodne ekonomske odnose. Njih čekaju samo sve teži uslovi a neke i srčka kad se iznenada nešto izvitoperi što ozbiljno remeti njihove poslove i što se često dešava.

   • Milica says:

    Stenica ti nije ravna koliko uporno napadaš Putina. Koliko te plaćaju? Da li i ti imaš besprekornu frizuru i tip-top garderobu kao Milićka? Deda, kakav auto voziš?

    • Deda Micko says:

     Od Putina sam lepši deset puta, šijem ga u svemu, jedino što on ima veći automobil. Sad, ti biraj, a moj ti je savet da se držiš Putina. Nešto mi, bre, žao Putina kad je spao na to da ga brane srpske ženice po novinama. Fetišizam je opaka bolest, ali da bi se čovek lečio mora najpre priznati da je bolestan.

   • Hajdana Maras says:

    Staljin nije bio Rus on je bio jevrej sa zadatkom da unisti Pravoslavlje sto im je jos uvjek cilj vidi Grke Srbe Ruse i sto ih je snaslo od gamadi hazarske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *