Путин открио НОВО ОРУЖЈЕ KОЈИМ ЧИСТИ И НАЈБЛИЖЕ САРАДНИKЕ: Руска политичка елита у паници – Медведев, Песков, Жељезнак – СВИ НА ТАПЕТУ

Putin otkrio NOVO ORUŽJE KOJIM ČISTI I NAJBLIŽE SARADNIKE: Ruska politička elita u panici – Medvedev, Peskov, Željeznak – SVI NA TAPETU

27 januara 2020

Da li je onima koji su studirali (i zbog toga boravili) u inostranstvu sada zabranjeno da vrše visoke državne funkcije?

Predstavnici visokih ruskih zvaničnika ljubazno su počeli da se odriču stranog državljanstva i boravišnih dozvola. Jedan po jedan, zvaničnici su odbacili strane pasoše i imovinu nakon što je Putin predvideo ustavnu zabranu stranog državljanstva.Ali ostaje pitanje: Šta da rade deca drugih zvaničnika koja uspešno studiraju u inostranstvu? Posle svega, oni su zapravo lišeni šanse da dođu na vlast.

Očigledno, najviši izvršni organi Ruske Federacije očekuju još veću žurbu i diskreciju. Razlog za takve pretpostavke bila je ideja Vladimira Putina da malo promeni Ustav zemlje. Naime, u pogledu civilno-profesionalnih potreba za državnim službenicima i najvišim zvaničnikom – predsednikom Ruske Federacije.

“Zaista, verujem da je vreme da se izvrše neke izmene u osnovnom zakonu zemlje koji izričito garantuju prioritet Ustava Rusije u našem pravnom prostoru”, najavio je šef zemlje elitama i ljudima putem TV-a.

“Šta to znači?”, pitao je. I sam je odgovorio na to pitanje. On je predložio novosti u osnovnom zakonu zemlje: šefovi subjekata, članovi Državne dume, poslanici Državne dume, šef vlade i njenih kancelarija, federalni ministri, šefovi saveznih tela i sudije ne mogu da imaju strana državljanstva, boravišne dozvole ili druge dokumente koji dozvoljavaju stalni boravak na teritoriji druge države.

Putin je predložio da se budućem predsedniku nametnu još stroža ograničenja: Da se utvrdi zahtev za stalnim prebivalištem u Rusiji najmanje 25 godina i odsustvo stranog državljanstva ili dozvole boravka u drugoj državi.

“…I ne samo za vreme učešća na izborima, već i u bilo koje vreme pre”, precizirao je.

Nakon toga, zvaničnici su počeli mirno da se odriču strane imovine i pasoša. Primer za to je vršilac dužnosti ministra rada i socijalne zaštite Maksim Topilin, čiji su podređeni izjavili da nema i ne može da ima dozvolu boravka u Bugarskoj.

Potom je usledila Olga Golodec, potpredsednica Vlade Ruske Federacije, koja je ranije navodno uhvaćena u posedu dozvole boravka u Italiji. Ima kuću u Švajcarskoj od 220 m2. (50% zajedničkog vlasništva) i stan u Italiji od 250 m2 (33% zajedničkog vlasništva).

Ali čini se da imovina u inostranstvu najviše elite sada nije tako strašna kao dozvola boravka.

Pitanje je mnogo ozbiljnije kada su u pitanju deca visokih političara i javnih ličnosti, poslanika i jednostavno bogatih Rusa, čija deca studiraju u inostranstvu i imaju u najmanju ruku dozvolu boravka za studente.

Na primer, Ilia Medvedev, sin bivšeg premijera Dmitrija Medvedeva, želeo je da studira na Univerzitetu Masačusets u SAD-u … Ćerke bivšeg zamenika predsednika Državne dume Sergeja Železnjaka već studiraju u inostranstvu: Ekaterina – u švajcarskoj školi, Anastasija – na Univerzitetu u Londonu, njegova najmlađa ćerka takođe živi u Velikoj Britaniji. Ćerka predseničkog potparola Dmitrija Peskova Elizabeta je studirala u Francuskoj, a njegov sin Nikolaj živeo je u Velikoj Britaniji. Već je objavljeno da sin novog premijera Mihaila Mišustina studira u Švajcarskoj.Ovaj spisak je previše dug da bi se nastavio. I svaki put će sadržati imena dece ruske elite. A studiranje u inostranstvu automatski podrazumeva i stalno prebivalište tamo.

Ispada da je za sve njih Vladimir Putin odlučio da zatvori pristup državnoj vlasti i rad u državnim odeljenjima i institucijama. I što je najvažnije, niko od ruske elite, ko je studirao u inostranstvu, sigurno nikada neće moći da postane predsednik.

Ispostavilo se da je Putin zadao ozbiljan udarac političkoj klasi koja je, s jedne strane, želela da njihova deca studiraju u inostranstvu, a sa druge strane je u njima videla promenu ruskog rukovodstva.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. Dragi says:

  Bilo je i krajnje vreme! Vrlo pametan potez.

  • ralence says:

   Dobra ideja. Taj Zakon treba i Srbiji da se očiste iz Skupštine i Partija Političari iz kruga dvojke koji danas rade kao Petokolonaši i izdaju Srbske interese strancima.

 2. doktrina soka says:

  E tako,decu i imovinu imaju u inostranstvu,a lovu uzimaju u Rusiji,sa grbace ruskog naroda i to veliku.Placajte dobro profesore kod kuce,a ima jako dobrih,a ne tude po inostranstvu.Licemerno od politicke elite koja se baskari van drzave,a velike patriote. Bravo za Putina,ponasajte se eticki.

 3. Miki says:

  Putin jednim udarcem čisti svoju petu kolonu iz Rusije.I dodao bih da za predsednika mora biti Rus u tri predhodna kolena.Tako se voli svoja rodna gruda.

 4. Milutin says:

  Ipak je Putin potekao iz obaveštajne službe. Dobro zna kako se neko vrbuje i gde su slabe tačke. Gde "pucaju karike". To ne znači da bi neko radio protiv interesa Rusije. Za tako veliku zemlju dovoljno je da neke zemlje budu više "ravnopravne" od drugih a da razlog tome budu mali lični interesi. A šta reći tek o velikim ličnim interesima. Tada interes zemlje dolazi tek na drugo ili još niže mesto.

 5. M says:

  Očito je da Putin ove velike Ustavne itd. promjene i smjene,ne radi zbog vlastitog političkog ostanka na vrhu,i osobne koristi,nego zbog koristi za Rusiju!Nadam se da će uspjeti,a to znači i da se neće samo tu zaustaviti!Ima još puno stvari koje mora popraviti!Npr.omogućiti umjesto nepotizma onda pozitivnu selekciju i nagradu kako pojedinaca tako i privrednih subjekata u svim dijelovima sistema,osigurati provjeru i kažnjavanje nepravilnosti,korupcije i sl.,pojednostavniti administraciju,omogućiti financijsku isplativost privrednoj djelatnosti,,itd.!Puno je tu još posla da bi Rusija postala suvremena i učinkovita država i održala korak s drugima!Npr.Rusija ima naprednu fundamentalnu nauku,ali preneučinkoviti transfer iste u privredu,proizvodnju!Jedva je sad uspjela nadoknaditi poljoprivredni uvoz svojom proizvodnjom,ili Ukrajinsku vojnu proizvodnju svojom,a zapadnu visokotehnološku proizvodnju još nije u potpunosti zamijenila svojom!Kina je vjerovatno uspjela isto tako,ali i zato jer je pametno privukla,zauzdala pa izkopirala-implementirala zapadnu visokotehnološku tehnologiju proizvodnje robe i usluga,a Singapur nije samo vješto iskoristio svoj položaj kao tranzitna luka(što može i Rusija,kao tranzit između Istoka i Zapada),nego je Singapur i genijalno organizirao i uredio i grad i život u njemu!A USA privlači sve najpametnije ljude svijeta da žive i rade u USA,daklen dobro ih plaćajući ako to zaslužuju,i omogućujući im adekvatne uvjete za rad i realizaciju i financijsku valorizaciju uspješnih zamisli,pod kontrolom USA,nara no!Tako da Rusija ima još puno posla u reorganiziranju svoga Ustava,izbornog sustava,države,svega,ako hoće opstati i održati korak s drugima,a koji su to učinili,i jure naprijed,u budućnost,ostavljajući druge iza sebe desetljećima,a uskoro i stoljećima!To je imperativ preživljavanja,prilagođavanje uvjetima!Putin je to shvatio i zagrizao u taj kiseli limun i ja mu želim sav uspjeh,jer to je i uspjeh Rusije,a ne njegov osobni,kako ga neprijatelji optužuju!

 6. M says:

  A što se tiče Medvedeva & Comp.i ovih što imaju vani pola i više osobnosti i interesa,i njihovog micanja u stranu,to je predpostavljam u sklopu ovog što sam gore rekao,tj.s odgovornih općih položaja micanje u stranu osobnih i stranih interesa,odnosno zaštita općih,u smislu Rusije,bar kao normalne države,a ako Bog da-onda i više!

 7. Zoran says:

  Ne mozes taj problem tako da resavas. Nece oni da ti budu predsednici. Oni da hteli ne bi ni isli u inostranstvo. I tek ce da ti idu napolje. Poenta je sto idu napolje i sto ti deca bitnih politicara idu napolje.

 8. Kiki NS says:

  Kao običnom čoveku, čini mi se da je to ispravan potez. Ima i u Rusiji dovoljno i univerziteta i profesora a zadnjih godina su pokazali kako im ide u naoružanju. Sad , neka uzmu jednu dospeli generaciju pa kao što su napravili bum u naoružanju, neka naprave bum u ostalim sferama života, podignu standard građana i onda će svi želeti da dođu u Rusiju kao što sada žele da odu iz nje. Da je pameti pa dase tako nešto uradi i kod nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *