ПУТИН открио позадину хапшења функционера ФИФА

PUTIN otkrio pozadinu hapšenja funkcionera FIFA

28 maja 2015

PX*12390103Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da se Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) na čelu sa predsednikom Jozefom Blaterom nalazi pod velikim pritiskom Sjedinjenih Američkih država kako bi oduzela Rusiji organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.

On je naglasio da su hapšenja zvaničnika FIFA u sredu „očigledan pokušaj sprečavanja ponovnog izbora Blatera na mesto čelnika FIFA”, prenela je agencija Rojters.

„Ako se išta dogodilo, desilo se na teritoriji SAD i američke vlasti nemaju pravo da sprovode svoje zakone na drugim teritorijama”, rekao je Putin i dodao da su hapšenja čelnika FIFA „još jedan pokušaj SAD da proširi svoju jurisdikciju na druge države”.

On je naglasio da Blater ima punu podršku Rusije.

Sedmorica zvaničnika FIFA uhapšena su u sredu u ranim jutarnjim časovima u hotelu u Cirihu pod optužbom za korupciju, a po zahtevu američkih vlasti za izručenje.

Švajcarske vlasti su takođe pokrenule istragu povodom dodele organizacije Mundijala 2018. i 2022 – Rusiji, odnosno Kataru.

Putin je praktično doveo u pitanje pravo Vašingtona da traži ekstradiciju zvaničnika FIFA, pozivajući se na pravo Edvarda Snoudena i osnivača Vikiliksa Žulijena Asanža da se od američkog tužilaštva kriju u inostranstvu.

„Na žalost, naši američki partneri koriste takve metoda da postignu svoje sebične ciljeve i da nelegalno gone ljude. Ne odbacujem mogućnost da se isto to dešava i u slučaju FIFA”, naveo je Putin.

Rusija je izabrana za organizatora SP 2010. godine, kada je i Kataru dodeljeno domaćinstvo Mundijala 2022.

Kameron traži odlazak Blatera

LONDON– Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater trebalo da se povuče, zbog korupcionaškog skandala koji trese tu organizaciju.

Kako prenosi agencija Rojters, Kameron je na predstojećim izborima za prvog čoveka FIFA podržao Blaterovog protivkanddata jordanskog princa Ali bin al Huseina,

„Fudbalska asocijacija Engleske (FA) i mi podržavamo kandidaturu princa Alija”, rekao je portparol Kamerona.

Izbori za predsednika FIFA održavaju se u petak u Cirihu na kongresu FIFA, iako ima zahteva da se oni odlože.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *