ПУТИН ОТВАРА ЈОШ ЈЕДАН ФРОНТ – Империја пред падом!

PUTIN OTVARA JOŠ JEDAN FRONT – Imperija pred padom!

17 juna 2019

Zamenik premijera Rusije Anton Siluanov i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič dogovorili su se da formiraju radnu grupu koja će raditi na praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima, saopštio je portparol Siluanova Andrej Lavrov.

„Prvi potpredsednik vlade — ministar finansija Rusije Anton Siluanov održao je radni sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičem. Na sastanku se razgovaralo o transakcijama u međusobnoj trgovini, uključujući trgovinu energentima, u nacionalnoj valuti — rublji i evru. Strane su istakle da je širenje upotrebe nacionalnih valuta obostrano korisno, jer smanjuje rizike za preduzetnike iz Rusije i Evropske unije“, objasnio je portparol.„Za nastavak dijaloga u ovom pravcu Siluanov i Šefčovič su se dogovorili da formiraju radnu grupu koja će se baviti praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima“, dodao je on.

Na sastanku je razmatrano i pitanje učešća evropskih preduzeća u realizaciji nacionalnih projekata u Rusiji. Siluanov je rekao da je Rusija zainteresovana za ovakvu saradnju i da nema prepreka za učešće stranih kompanija u nacionalnim projektima.

Siluanov je takođe obavestio zamenika šefa Evropske komisije o merama koje preduzima ruska vlada u cilju poboljšanja investicione klime u Rusiji i liberalizacije trgovine.

Strane su izrazile nadu u intenziviranje ekonomske saradnje između Rusije i EU, povećanje obima trgovine, kao i uspešnu realizaciju zajedničkih investicionih projekata u različitim oblastima.Potreba za smanjenjem zavisnosti od dolara postala je jedna od najčešće diskutovanih tema tokom 2018. godine i to ne samo u Rusiji. Ruske vlasti su navele da Sjedinjene Američke Države svojom politikom sankcija podrivaju poverenje u dolar, smanjuju ulaganja rezervi zemlje u američki državni dug i same doprinose povećanju spoljne trgovine u rubljama i drugim valutama.

Istovremeno, ruske vlasti uveravaju da politika dedolarizacije ekonomije ne podrazumeva zabranu cirkulacije dolara — radi se o stvaranju ekonomski povoljnih uslova za upotrebu drugih valuta.

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Maroš Šefčovič je iz Slovačke (nije iz Poljske).

 2. persida says:

  Sefcovic??? Ja tom liku ne bih verovala.

  • Velika Metla says:

   Upravo tako. Dok god je u EU-rajhu ja mu ama baš ništa ne verujem.

 3. petrovgrad says:

  Ode dolar u tri lepe. Dosta je harao. Dobar potez

  • teoretičar says:

   "učešća evropskih preduzeća u realizaciji nacionalnih projekata u Rusiji." Mi juče diskutovali a Rusi već primenjuju- "Zamislite kada bi Rusi od Nemaca za gas uzimali tehniku...?" Ovo mi nekako liči baš na to. Mogli su ranije, ali nikad nije kasno.

 4. A akoM says:

  Rusi izgleda imaju namjeru ućerati Americi(USA)do kraja!I još promiješati!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *