ПУТИН ОТВОРИО КАРТЕ, а то значи само једно…

ПУТИН ОТВОРИО КАРТЕ, а то значи само једно…

15 јуна 2019

Ово је други пут да руски председник Путин, на глобалној сцени, каже да Федерална резерва више не заслужује статус и привилегију “светске резервне валуте” која омогућава неограничено штампање валуте.

Први пут је споменуо да је заправо рекао да је то претња руској националној безбедности.У говору на Међународном економском форуму, у Санкт Петербургу, “руском Давосу”, председник Путин је поново потврдио свој став у вези са Федералном резервом и њеном међународном улогом. Не би требало дозволити “светској резервној валути” да, у овим временима, ужива статус који има. Апсолутна злоупотреба моћи, прекомерна додељена моћ и способност да се читава нација стави у окове, употребом валуте која чак ни није њихова сопствена, јој никада није требала бити дозвољена, али дошло је време да се овај систем распусти.

У говору на пленарној седници, Путин је оптужио Вашингтон да жели да “прошири своју надлежност на цео свет”.

„Али овај модел не само да је у супротности са логиком нормалне међународне комуникације. Главно је то да не служи интересима будућности. ”

Русија је била, и очигледно јесте, спремна да у глобалној трговинској размени користи систем крипто валуту, осигуран златом. Kада човек приђе микрофону и каже свету – “Најважније је да он (амерички долар) не служи интересима будућности”, а истовремено најављује да Русија, заједно са Kином, ради на механизму глобалне трговинске размене ван долара, па, морали бисте бити прилчно наивни да игноришете те речи.

Бусинесс Тимес је такође пренео:

Промене у глобалној економији “захтевају прилагођавање међународних финансијских организација и преиспитивању улоге долара која се … претворила у инструмент притиска једне земље на остатак света”, рекао је Путин .

Онда је рекао:

Шеф Kремља – чија је земља погођена бројним санкцијама САД – више пута је критиковао глобални финансијски систем који је успоставио Вашингтон након Другог светског рата.

Да будемо јасни о ефекту санкција против Русије. Ове санкције, које су требале да униште Русију, су заправо учиниле да њихова економија буде јача, отпорнија и сада је на путу дугорочног раста. Председник Путин је поздравио санкције тако што се једноставно окренуо народу и Русији, финансирао следец́и сет пројеката и Русију учионио самоодрживијом. Санкције више не функционишу, а Федералне резерве, амерички Трезор и западни савезници су упозорени.

И тако глобални план за контролисано рушење САД-а улази у следећу фазу, у којој се долар напушта од стране већине света као механизам резервне валуте и замењује се новим, глобалним системом крипто валуте који контролише ММФ. Без грешке, потези Русије и Kине да уклоне долар су тачно у складу са оним што глобалисти желе.

Садашњи трговински рат који Трамп нуди је савршен жртвени јарац за крај доминације долара. Ресетовање би требало да се деси, али банкарске елите желе да се увере да неће бити окривљене за патњу која ће бити проузрокована.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI27 коментара

 1. persida says:

  Daj Boze da Putin ovo stvarno misli, ali delo je uvek vaznije od misli. Predjite, Tovaris Putin, sa reci na dela i osajdarite laznu valutu zvanu dolar.

  • Zoran says:

   U Rusiji postoji riljaliti programi, nudili Bikovicu d audje. P{utin....stavili nekog da glumi zapadu protivnjika....

 2. Miraš says:

  Nama ova varijanta najviše odgovara uz uslov da zvanični Beograd ne žuri i ne potpisuje istorijski sporazum sa Prištinom, tačnije sa Kosovom. Ako bi USA dolar prestao da bude instrument pritiska države SAD na ostatak sveta, tj. prestao bi da parizitira i održava svoju vrednost na ostatku sveta, tada bi jedna od posledica bila da državi SAD postalo bi preskupo da finansira tolike vojne baze širom sveta uključujući i Bondstil. Smanjila bi se vojna pretnja na naš račun. Zatim smanjile bi se i ekonomske ucene EU na naš račun jer u tom slučaju države članice EU morale bi da ozbiljno vode računa da dolar koji opada ne odrazi se loše na njihovu ekonomiju. Ne bi imale vremena da nas ucenjuju i uslovljavaju.

 3. Miraš says:

  Takodje NATO kasa ubrzo bi postala prazna. Uglavnom nestao bi SAD-NATO vojna pretnja i EU ne bi imala vremena ni da misli o nama, a kamoli da nas ekonomski ucenjuje i uslovljava.

 4. Slobodanka says:

  Jedino ne odgovara nam ono što je ranije "najpametniji" odradio na osnovu famoznog briselskog dogovaranja. Njegov redosled poteza je jako loš po Srbe na KIM. Stvorio je uslove da mogu što više da gnjave i dave preostale Srbe na KIM i na taj način će nas provocirati, a treba vremena da skomola USA dolar, zatim SAD-NATO i EU.

 5. теоретичар says:

  Па не једемо ми само голе крофне. Кад има, намажемо и пекмезом. Тако и ови наши јунаци. Прво, Кина има глобалну економију и бори се без милости да је заокружи па макар по света поцркало. Ако неком није јасно, глобална економија и моћ једне земље подразумева да та земља ради, извози и увози а остале земље да продају сировине за још ниже цене од производа глобалне силе. Уцењене су, руше им тржиште јефтином робом произведеном јефтином радном снагом или високом технологијом. Мас продукција је производ Запада, а то је скоро исто као да сам рекао Америке, мада се ту угурала и Немачка. Кина је следила уз свесрдну помоћ Америке и Америка је пландовала све док се Кина није мало уздигла и почела да ради исто што и Америка. Тамо где уђе Кина са финансијама, значи долазак њених радника и слична срања, или у најмању руку, производња те државе се гаси. Дакле, Кина купује тржиште а то се зове инвестирање. Ако Кина има тржиште једне државе, она вам увози и продаје робу а производња те државе цркава. Кина још увек није тако актуелна у Србији, као што су то Немачка или Словенија и Хрватска. Али биће. Изузимајући Хрватску, три остале државе су глобално оријентисане. Типична мас продукција која уништава део света који није у стању да је има а и ако јесте, онда бива нападан војно. Ту је Америка велемајстор. Ето, мали увод за оно што хоћу да кажем а има и додатак. Исто срање се догађа када уђе ММФ. ММФ можда није плод ФЕДА али јесте иста фамилија глобалистичког урушавања држава. ММФ то ради парама, без бомби али свеједно руши државу у коју уђе, рушећи њену производњу.

  • Slobodanka says:

   Mnogoljudne ekonomije tj. Kina, Indija i ima još takvih zemalja u saradnju ali i u utakmicu sa od nje tehnološki razvijenijim svetom jedino tako su mogle da udju - po osnovu svoje jeftine radne snage. Ali vremenom neke od njih poput Kine značajno su osvojile i tehnologije i ušle su u svet razvijenih zemalja. Kina je prilično ispoštovala I (prvi) zakon društvene reprodukcije po Marksu koji govori o značaju proizvodnje sredstava za proizvodnju, a mi smo taj zakon zaboravili. Taj Marksov zakon itekako poštuju u grupi G-7, o u G-20, a reč je o industrijski razvijenim zemljama i uglavnom o kapitalističkim zemljama, koje sve žestoko kritikuju i napadaju komunizam i socijalizam. Objasni to licemerje.

   • Slobodanka says:

    i u G-20, umesto "o u G-20"

   • теоретичар says:

    Јесте лицемерје, али то Запад све више користи као прагматично средство развоја. Звучи мало вероватно, али само наивнима. Капиталистичке државе су много уложиле у развој и стандард свога народа, што ми сви избегавамо да видимо али волимо да се убацимо тамо. То се зове емиграција. Значи, део Запада је одувек био испред комунизма што је комунисте страшно нервирало, па чак и мене када сам био дете али те идеје високог стандарда се и не рачунају као комунистичке, мада су жеља сваког човека на планети. Ето, капиталисти појединих држава света нису пропустили чињеницу да је добар и висок стандард неопходан за радничку класу. Дај му стандард, не буди алав и радник ће ти то вратити изузетним трудом. Амерички радник је један од највећих и најпедантнијих радника на свету, насупрот слике коју нам давао комунизам наших лидера. Буквално, раде ко коњи али и плаћени су за то. Пола комунистичких радника је такође радило али као марва. Да су имали виши стандард...Ето вам сан сваког радника на свету. Остварен у Америци без лицемерја. Некима јесте важно КАКО су то капиталисти развијених држава успешно одрадили и још успешније задржавају тај ниво стандарда радника, али раднику који ради то "како у детаље" није важно. Е, то је већ клизав терен па не бих даље и о томе.На пример, Америка полако уводи неке веома добре комунистичке идеје здравственог осигурања и таквих корисних ствари које могу да се уклопе у капитализам, има подоста. У Америци звезда петокрака је опште примењена једино не сме бити комунистичко црвене боје. Тексас користи петокраку цигла боје, на другим местима то је плава боја и сл. Све боје осим јарко црвене и трула вишња боје. Све је у развоју али кажем, у неким стварима је Америка превазишла комунизам. У задњих 20 година па чак и мало више, Америка је остварила веће слободе својих радника него што је комунизам икада имао. Људи се расправљају са полицијом сатима били у праву или не и полиција по закону мора да буде стрпљива. Добро, не треба ово схватити буквално. У комунизму је милицајац био закон. Једном сам написао да ће једна од тих високо развијених капиталистичких држава бити прва права комунистичка држава. Све више имам утисак да сам погодио врло близу центра. Дакле та критика комунизма и социјализма је тактичко стратешка, да се мало нашалим, јер и комунизам и социјализам су имали више људске правде и топлине него било који капитализам што је опет јако болело капиталисте. Нажалост, показало се да већина комунистичких држава није имала довољно развијену економију да би платила ту топлину. Ако се сећате Маркса и енгелса, онда се сећате да су они писали доста о томе да економија мора бити високо развијена. Користи Запад доста Марксових и Енгелсових идеја, чак и не знајући да је Маркс о томе писао и маштао. То је терен ко је први - кока или јаје.

    • Slobodanka says:

     Zaboravili ste kolike su naše plate i penzije bile npr. početkom 80-tih u odnosu na ondašnju DM. Nama su namerno okrenuli sat unazad (ratom, sankcijama, itd.) da u Evropi (koja prerasta u EU) ne bi postojao uspešan model socijalističke privrede. Američki autori su baš to često navodili kao razlog зašto je razbijena Jugoslavije. A na to dodati još posebnu ćar koju su ostvarili od privatizacije, tj. od kupovine naših firmi i resursa.

 6. теоретичар says:

  Сада Кина (и Русија, јел тако)желе да се придруже ММФу на путу употребе криптовалуте. Тај пут Путина је познат одавно. Он је пре једно пешес година или мање, изјавио да је део руских државних резерви који је тада износио око 450 милијарди долара, уложен у ММФ фонд јер је то најисплативије(Путинове речи уз 100 милијарди долара у ММФу). Сдруге стране, притиснута ФЕД санкцијама, дакле Русији су укинути међународни краткорочни економски кредити од ФЕДа, а од ММФа Русија не жели да зајми, Русија се окренула Кини као својеврсном ММФу. Није шија него врат. Склопљен је (или склепан) уговор са Кином да Кина прихвати део извоза сировина који је Запад санкционисао и Кина је прихватила уз услове. Путин је испунио све услове, јер није имао друго решење. Дао је Кини готово све већ два века спорне пограничне територије и један број Руса је то вече заспао у Русији а пробудио се у Кини. Надаље, дао је Кинезима део територије на вероватно 100 година, где ће Кинези радити са својим народом и тамо је врло брзо усељено 100000 Кинеза. (Јер вам нешто личи на договор Тита и Енвера Хоџе?) Цена сировина које је Кина без речи прихватила? Па пре санкција Русија није повећавала извоз сировина у Кину јер Кина није хтела да плати тржишну цену. А када је Путин хитно отрчао до Пекинга, Кина је прихватила. Значи, цена нам је јасна као дан. Није то само Русија. И Иран тако сарађује са Кином. И сада Кина и замислите, Русија подржавају правила ММФа о крипто валутутама да сруше долар? Па не једемо ми све без фила. Требали су нам нафиловати па да зажмуримо.

  • Slobodanka says:

   Vest kaže samo toliko da uvodi se novi globalni sistem kripto valute koju/koje bio kontrolisao MMF i da se napušta SAD dolar kao rezervna valuta. Izvini, ali neka institucija mora da kontroliše medjunarodni finansijski sistem. Minimum preko 90 država (stari podatak), a sada moguće je da je taj broj država još veći, koristi kredite od MMF-а. Ne možete odjednom srušiti i zatvoriti postojeći MMF, a gde bi onda te zemlje zavisne od pozajmljivanja novca nastavile svoje finansiranje. Nekakav MMF treba da postoji, a u kojoj meri i kako će njegova dosadašnja pravila biti korigovana to su posebna pitanja.

  • теоретичар says:

   Слободанка, испуштате из вида да је то глобална финансијска организација и као и све глобално, укључујући и данашњу полуглобалну Кину, буквално и радикално производ Запада под вођством Америке. Они теже да увуку све државе у ММФ круг. Колико држава је у СВИФТУ? Не знам, али мислим цео свет. Ко је створио свифт? Када чујете како неко каже "То није по Међународним законима Међународне Заједнице" онда вам остаје само да се насмејете. Те Законе и Заједницу је створила Америка, али Русима не смета да се позивају на њу. На страну наша данашња навијања да Кина и Русија сруше Америку и долар. То можда буде али не треба да вас изненади ако то рушење буде руковођено из Америке. Схватате? Ако се тако нешто догоди, будите спремни да Амеро замени долар, али са више снаге и потпуно нов и свеж. Шта ће у том случају урадити државе које своје резерве држе у доларима? Могу да се обесе. Друга важна ствар о којој не размишљамо превише, Америка не штампа долар само за своје потребе, него и за потребе држава које су финансијски јаке и држе резерве у доларима. Те државе упумпају сваке године своје дебеле милијарде у Амерички финансијски систем да би га одржале јер у супротном - оне су изгубиле резерве преко ноћи. То упумпавање иде преко ММФа, Феда и директно банака америчког финансијског система. То упумпавање врше и Русија и Кина и редовно Јапан, Саудијска Арабија, Немачка, Индонезија, Британија...После тога америка слободно наштампа годишње тих неколико хиљада милијарди и каже да јој је дуг порастао. И сви сагну главу и ћуте. Такав однос који данас влада у свету финансија, није у стању да сруши долар. Што се тиче Индије, нисте потпуно у праву. Она јесте искористила своје огромно становништво, али је то све полууспешна копија и на неком нивоу Кине у време прављења Кине атомском силом, када су имали шаку риже за сваког другог становника дневно. Индија је потпуно друга прича и још увек нигде не спада. Друштвени живот у Индији је, ајд да лупим, 50%још увек на нивоу пећина. Опет, не буквално, јер Индија заиста спада у регионалну велесилу. Још да није непријатељске Кине на североистоку, била би котирана много више.

 7. теоретичар says:

  Додатак сам већ скоро сав написао, али да га допуним. Русија улази у коло са Кином а коло води ћерка ФЕДа која се зове ММФ. Па не мисли неко да ФЕД и ММФ имају два тате и две маме. Немају. То је исти ММФ који је срушио и опустошио многе државе за које знамо и многе за које још не знамо. У том патосу на коме ММФ игра коло је и Србија као једна даска и Грчка као један од стубова на коме су даске. Како је Грчка успела да се задужи малтене неповратно? Немам појма. То је стварно чаролија која се догађа и Србији. Како је Аргентина без проблема прогласила све своје дугове ММФу ништавним, то јест, прогласила банкрот државе и нико је није ни такнуо, али се Аргентина ипак није опоравила? Па није, али ипак...Аргентина плаћа поново своје дугове. Није успело јер је и нова Аргентинска тактика пала у воду и посрамљена закуцала поново на врата ММФа. И сада се сетите Путинових речи коме је дао 100 руских милијарди да би добио високу камату. Ко је ту камату зарадио ММФу? Па разне Србије, Грчке, Аргентине...Где се Кина и Русија убацују? У чије коло? Закључак . Русија ће нити тако опљачкана да више нико неће хтети ни да је нападне. Тренутно је интензивно пљачкају Немачка и Кина али Русија у томе ужива. Не тоне. Има смао један проблем. Русија извози само сировине у те државе. Да не спомињем поново шта је моја учитељица нас учила када смо били деца о државама које само продају своје сировине и полупроизводе. Кина? Па не знам. Али ми неке ствари не изгледају добро. Чуј, златна крипто валута? Комедија. Чије злато ће да одлепрша у златне крипто банке? Па не знам. Где су злазне крипто банке? Па не знам. Знам где нису али није ни популарно да то кажем нити политички коректно. Наш народ је је добрим делом јако осетљив на такве некоректне изјаве. Али се неће бунити ако повучем паралелу. Ево саћу. ФЕД и ММФ су у истој врсти односа као Америка и НАТО. Међутим, невезано за мој коментар, Вебтрибуне и Факти имају обичај да умећу своје идеје у преписане чланке тако да понекад не распознајете шта је лице а шта мејкап. Као на старлетама усне.

  • Slobodanka says:

   "Rusija izvozi samo sirovine u te države. Da ne spominjem ponovo šta je moja učiteljica nas učila kada smo bili deca o državama koje samo prodaju svoje sirovine i poluproizvode." - Učiteljica je govorila o značaju industrijskog razvoja jer najveće zarade računaju se tokom industrijske prerade i pripisuju se finalnom proizvodu. Ali Rusija značajno izvozi gas i naftu (energente). Gas se koristi za grejanje, znači on je i finalni proizvod te Vaša kritika otpada. Izvezena ruska nafta još jedino može da se preradjuje u rafineriji i jedino se može proveriti u ćijem su vlasništvu rafinerije, dakle i izvezena ruska nafta prilično brzo ide u potrošnju. Od nje se ne prave rezervni delovi, konstrukcije, aparati ili mašine, avioni i kamioni, ne pravi se od nje složeniji industrijski proizvod koji bi u sebi nosio značajno veću zaradu za industrijskog proizvodjača! Dakle u pogledu izvoza ruskog gasa, nafte i uglja (energenata) vaša kritika nema smisla.

   • Slobodanka says:

    Da li Vi shvatate značaj energenata u današnjem svetu? Naše KIM ima velike rezerve uglja koje mogu da se eksploatišu u narednih 200 godina. A da ih nema naša zemlja bi bila manje privlačna za napad gledano očima američkih lopovista-imperijalista.

    • робокап says:

     Имаш угаљ али немаш воду које ће покретати те турбине.Да није реке Ибра и бране Газиводе знаш кад би радиле електране Косово А и Косово Б.Никад Сруши Газиводе и угасио би обе електране.Мислиш да Лаб и Ситница имају довољан доток воде за ове електране.ПОЈМА ТИ НЕМАШ О ЧЕМУ ПРИЧАШ:

     • Slobodanka says:

      Знам о чему говорим. Aмериканци сада у свету ратују и за рудно благо. Шта Американци траже у Авганистану? Авганистан је веома важан као раскрсница путева у том делу Азије али је и једна од најбогатијих држава света, посматрано из перспективе залиха руда и других природних ресурса. Авганистан има истражене велике залихе литијума, гвожђа, бакра, кобалта и злата. Природне залихе литијума у Авганистану у новчаном еквиваленту могу да се изједначе са природним залихама нафте у Саудијској Арабији. Авганистан такође има бар две милијарде тона руде гвожђа, а залихе гаса се процењују на билион долара. Чувени авганистански смарагди су најквалитетнији на свету и чистији су од колумбијских, а дијаманти су бољи и квалитетнији од афричких. У поређењу са њим и овај део Србије и Балкана: Косовска Митровица-Ниш-Софија, затим на југ према Куманову Скопљу и Солуну је веома важна раскрсница путева. Осим тога и Косово је богато рудним благом.

  • Slobodanka says:

   Ovde se radi o tome kako će se ponašati ubuduće MMF, kakvu će ulogu imati, ako izgubi rodjaku FED.

 8. Velika Metla says:

  Долар је претња васколиком дуњалуку,сем наравно не западним фашистима.

 9. CikaKure says:

  Gospodo.... dok svi mi zivime preko svije mogucnosti i kreditiramo svoj zivot kao kupci i pozajmljicari nekih para dotle je moguca kontrola MMF-a. sveta preko dolara. Naime niko nas negoni da uzimamo kredite da bi izgradili neku supu neku vikendicu a da negovorim o letovanju na PUMP. Dotle smo svi prodate duse i sa nama se lako upravlja kad i dokle smo u kreditu. Nista drugo neradi ni MMF. Osim sto se sve naplacuje u dolarima$. Pogledajte malo nazad dali je neko od nasih dedova uzimo kredite za sva ova navedena luksusna sra..a. Da prostite ne nisu zato sto su imali vise obraza i bili daleko iskreniji prema sebi i drugima. Danas da se moze brat btata bi ZA:::::o da prostite ze novac a kamoli za neki navodno fasisticki besni Mercedes ,Audi, ITD. Nase potrazivanje za luksuzom je dovelo do stanja u kom smo sada, kad nikom stojko vise nije valjo kad sve ono sto je bilo pozitivno sada ga vise nema. Nevelicam socijalizam ali je bio daleko pravedniji daleko humaniji sistem od danasnjeg. Tako da gospodo draga neznam cemu burno raspravljanje o necemu kad se prvo covek to jest mi treba da uhvatimo za nos pa da pitemo sebe jel nam MMF i dolari potrebni????

  • теоретичар says:

   Чика Куре, ваш став о нашим похотним жељама је потпуно исправан. Камо среће да нас је више таквих као ви. Међутим, те паре које народ узима као кредит, НИСУ паре ММФа. То су паре власника банака. То не значи да ММФ нема своје банке преко којих подмеће кредите лакомисленим људима, али то не руши државу. Руши појединца а таквих никада нема толико да се та пропаст прошири на цео народ. Државу руши бирократски алави апарат који зајми паре од ММФа у име државе и ставља пола у своје џепове. То јест, држава финансира свој административни гласачки део парама које позајмљује за наводни развој државне економије а не уложи у економију. Када први пут то уради, чаробно коло пропасти те државе је заиграло. ММФ то зна и једва чека да се настави. Е, тек након наставка народ страда јер джава почиње да га цеди ради исплате кредита ММФу.

 10. теоретичар says:

  Има једна основна истина коју испуштате из вида. То за шта се користе "финалне" сировине у Немачкој и Кини а узете су по далеко нижим ценама од тржишних је мало шире поље, мада су и тржишне цене подложне манипулисању Запада, о чему Русија мора да води рачуна а не да гледа само тренутну корист бавећи се распродајом својих сировина. Уосталом, због тренутне користи и распродаје сировина за дај шта даш је пропао и СССР. Лек је да се држава мора развити толико да када цена сировине падне испод економски потребне цене, држава преполови извоз сировина. Схватате? Тако Америка ради и штити своје нафтне и гасне изворе. Ако пољска и Немачка добију кроз неко време америчку нафту и гас, то никада неће бити манипулисана цена, него она цена испод које Америка неће дозволити извоз. То се зове домаћинско газдовање. Између осталог и то је један од стубова моћи Америке. А пошто су Руси прецртали готово све из Америке, чак и друмске рекламе и имена фирми, могли би мало да прецртају и оно што би им заиста помогло. Стгнеш каиш одмах а не да срља у пропаст, па кад пропаднеш као СССР, онда сви стегну каишеве на минимум. Ќасно! Значи, и поред извоза сировина, СССР није опстао а Русија данас се приближава томе путу. Те сировине дала мајка природа Русији и учинила је богатом сировинском државом. Не само да распродају за дај шта даш када им мука, него да развију своју државу и подигну своју индустрију и најзад, стандард свога народа на ниво Запада. Јел Русија то урадила у задњих, слободних 3/4 века? Није а сви смо галамили "бар да Русија има мир једно 100 година". Па има га! Зашто Русија није то урадила? Зашто је Русија била ПРИСИЉЕНА да распрода државно народна богатства лоповима и криминалцима олигарсима а данас нико несме ни да писне против њих када олигарси та богатства распродају свакоме ко да паре? Нико није толико опљачкао Русију као олигарси. Њих је иницирао Запад и после распада СССРа Русија није имала никакве могућности да избегне катастрофалну приватизацију и спусти свој народ на ниво од пре 100 година. Била туга посматрати.

 11. теоретичар says:

  Дакле, где је та зарада Русије од сировина које се не могу више прерађивати? (Успут, за вашу информацију, нафта се употребљава за многе друге ствари а не само као гориво. Служи као сировина за производњу пластике). Зашто у Русији влада мафија по друмовима и градовима? Зашто је у Русији корупција незаконита и хаотична? Нико и ни једна држава не може да избегне корупцију, али је ставе у законске норме и тако је контролишу. Онда се не зове "корупција" него има законска имена и сви знају где је и шта је. И наравно, плаћа порез. Русија није чак ни то успела да одради. Русија је наказна копија капиталистичког система Америке. Искључиво Америке. Жао ми је ако избегавате да видите како руски народ живи и шта му раде олигарси. Не кривим Путина ама баш ни најмање. Урадио је за један живот више него што се ико надао. И ја сам био одушевљен и данас сам, али ера Путина је завршена. Нажалост у Русији има тих проблема толико, да им треба бар 10 Путина у низу да их реше. Путин је успешно одрадио оно основно. Војна индустрија је невероватно добро развијена и пружила је колику толику стабилност за даљи развој Русије. Али колико ће Русија успети у томе, велико је питање због масовних пљачки на високим нивоима. То су олигарси. Људи којима се Запад подмукло поклонио и без пуно муке извукао из Русије преко олигарха више од пар хиљада милијарди. Ако се ту дода и непроверена, али огромна количина пара извучена одмах након распада СССРа, пљачка Русије у задњих 40 година је била епских размера. Банкари Запада су били запањени на количину пара које су уплаћиване у Западне банке после распада СССРа. А наставило се још жешћим темпом са олигарсима. Од тако наглог и огромног одлива пара нико не може да се опорави нити усправи тек тако. Одакле те паре? Па од сировина. За време СССРа паре су се сакупљале баш од извоза сировина и већ тада нису биле доступне држави, јер је део државног апарата баш и држао те паре испод сламарице. Тајни рачуни комуниста. НЕ оцењујем комунисте на основу тога шта је врх комунистичких држава радио. Дакле, губити сировине на такав начин је пут у катастрофу а не опоравак. Ви имате и данас олигарха који су побегли са парама из Русије али још увек Руси не смеју да им одузму руске изворе, а парама олигарха у банкама Запада не могу ни да приђу. Дакле, слика није превише љубичаста. Чак шта више, преовладава сива боја. Ево вам још једна јасна чињеница али није баш толико јавна нити медијски превише обрађивана па људи не успевају да виде и ту страну медаље баш најјасније. Русија је данас нападнута са две стране. Једна страна је Америка и Немачка, друга страна је Кина. Немачка и Кина увозе сировине из Русије немилосрдно од чега Русија само преживљава и развија своју војну индустрију, а Америка сматра да Кина и Немачка не заслужују руске сировине у толиким количина јер те сировине, по схаватању Американаца, припадају Америци. То је интерни сукоб Немачке и Америке а Кина је део тог сукоба као што је и део сукоба глобално успостављене америчке економије са већ оформљеном, мада не и тако снажном као америчка, глобалном економијом Кине. Имате испред себе следећих 20 година да то схватите. Ја сам то схватио још пре 15 година, па иако не потпуно, сасвим довољно.

 12. CikaKure says:

  teoreticar---hvala na detaljnom i informativnom potporom informacija----- zelim da dodam jedno jos oko cega se neprica mnogo naime $ kao rezervna deviza je od 44 god. to se netreba zaboraviti da od onda amerikanci koji su onda realno videli okoncavanje 2 svetskog rata a i naravno posedovanje A-bombice je ucvrtstilo njihovu poziciju poslovanja. Mozda je naivno misliti da Rusija nesto pozitivnije u ekonomskom smislu misli odigrati nenenen. Svi ti Oligarhi su imali povezanosti sa ZAPADOM. I sad govoriti da Rusi nesto drugo hoce ne. Nista oni nece da nesto oce podigli bi svoju finalnu proizvodnju, a ne samo izvoz sirovina. tu su jako ograniceni i propaceni kao i mi jedino sto jos kod njih postoji ogroman strucno tehnoloski kadar koji je iz vremena SSSR-a. Naime netreba zaboraviti da rusija ponovo ulazi stopama carevinske rusije iz 19 - 20 veka gde su ruski plemici i posednici bili te ideologije da treba zadrzati ropstvo seljaka. To je na neki nacin skoro do danas. Ja zelim da neko u rusiji shvati da samo finalnim proizvodima se dolazi do poverenja gradjana a POVERENJE gradjana jeste novac kojim placamo i nista drugo. Ukoliko nemamo poverenja dolazi kao kod SLOBE kad sam kupovo 3 kile paprika za 3 kile DINARA. Jos jedno da dodam da je otvaranje toboz nekih karata sto naslov kaze nije nikakvo otvaranje neko pokusaj uzimanja igre sto vec drugi igraju.

  • persida says:

   Rusijom vladaju jevrejski bankari i tu nista nije promenjeno niti ce se ista menjati. Putin je potkacio Abramovica i Berezovskog, ali je sve druge ostavio, on ne moze nista protiv bankarske mafije.

 13. A akoM says:

  Ako sam dobro shvatio,Rusija i Kina predvode-uvode umjesto obezvređenog dolara kao svjetske valute,uvode novu valutu,kriptovalutu s zlatnom podlogom-garancijom,Daklen realnom vrijednošću!Zato kupuju i nakupovali su hrpe zlata!Ali,ne zaboravimo da i USA ima puno zlata,svoga i tuđeg,u"Federalnim"rezervama,itd.!A o Rotšildim i ostalim glavnim privatnim bankarima da ne govorim,jer su već desetljećima sakupljali zlato!Tako da zamjena obezvređenog dolara novom kriptovalutom s zlatnom podlogom-garancijom,najviše odgovara onome tko ima najviše zlata,a to su USA i najveći privatni bankari-bogataši,a koji su na Zapadu!Pa zapravo u novoj preraspodjeli financijske moći,Rusija i Kina rade ne samo u svoju korist,nego i u našoj korist USA i najvećih privatnih bankara i bogataša,znajući to ili ne znajući,pitanje je sad0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u