ПУТИН ПОХВАЛИО ТРАМПА због изванредног потеза

PUTIN POHVALIO TRAMPA zbog izvanrednog poteza

3 oktobra 2019

Globalni problemi se ne mogu rešiti bez Azije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na međunarodnom diskusionom forumu „Valdaj“.

Putin smatra da Azija na ogromnom prostoru od Magreba i Bliskog istoka do Istočne i Jugoistočne Azije u skladu sa svojim ogromnim potencijalom vraća svoje prirodno mesto u svetskim poslovima.„Jačanje pozicija azijskih država je primetno u svim oblastima, posebno u ekonomiji. U regionu se stvara više od trećine svetskog BDP-a, povećava se standard i aktivno se uvode napredne tehnologije“, naveo je ruski predsednik.

Putin smatra da je nestanak svetskog poretka moguć, ali se nada da on ipak može biti sačuvan.

„Očigledno je da je danas nemoguće rešiti globalne probleme bez Azije. Naravno, po inerciji i starom sećanju može da se pokuša da se to uradi. Međutim, legitimitet i vrednost takvih odluka, koje pretenduju da budu globalno i univerzalno prihvaćene, vrlo je sumnjiva“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je pozvao države da rade zajedno i prevazilaze stereotipe i geopolitičke šablone.

Pohvala Trampu

Predsednik Rusije je pohvalio američkog kolegu Donalda Trampa za rešavanje situacije u Severnoj Koreji.

Američki predsednik je uspeo da pređe demarkacionu liniju i otpočne pregovore.

„Čim su SAD odlučile da direktno razgovaraju sa Severnom Korejom, bez preliminarnih formalnosti i uslova, odbacivši uobičajenu, vrlo grubu retoriku, na granici uvrede, pojavila se nada za mirno rešavanje krize. Naravno, mi vidimo da su pred nama još mnogo nerešenih problema i veliki put. Treba odati priznanje Trampovom izvanrednom potezu“, objasnio je ruski lider.Formirati međunarodnu organizaciju za Persijski zaliv

Ruski lider je na formu „Valdaj“ predložio da se formira međunarodna organizacija za Persijski zaliv čije bi članice bile Rusija, SAD, EU, Kina i druge države.

Šef ruske države je dodao da je ta ideja trenutno više nego aktuelna, uzimajući u obzir nepredvidljivost situacije u regionu.

„Mi predlažemo da se ostave po strani nakupljene predrasude i uzajamne pretenzije i faktički sa čistog lista izvrši pokušaj stvaranja u tom regionu organizacije za bezbednost i saradnju u koju, pored država Persijskog zaliva, kao posmatrači mogu ući Rusija, Kina, SAD i EU, Indija i druge zainteresovane države“, izjavio je Putin.

U julu ove godine Moskva je predstavila koncepciju osiguranja kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *