ПУТИН ПОЉАЦИМА: Хоћете америчку базу на нашој граници – УЗВРАТИЋЕМО!

PUTIN POLJACIMA: Hoćete američku bazu na našoj granici – UZVRATIĆEMO!

28 maja 2018

Moskva je spremna da odgovori na širenje snaga NATO ka granicama Rusije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući predlog Poljske da se na njenoj teritoriji izgradi stalna američka vojna baza.

– Generalno, kada merimo postepeno širenje vojnih snaga NATO prema našim granicama, kada NATO snage priđu direktno našim granicama, to sigurno ne doprinosi bezbednosti i stabilnosti na kontinentu na bilo koji način. Baš suprotno od toga, ovi koraci širenja, sigurno rezultiraju kontramerama sa ruske strane kako bi izbalansirali odnos koji se ovako svaki put narušava – rekao je Peskov.Stvaranje američke vojne baze u Poljskoj je suverena odluka, ali posledice po bezbednost čitavog kontinenta su evidentne, naglasio je Peskov.

Kako je prethodno izvestio poljski portal vesti „Onet“, koji je imao uvid u predlog Ministarstva odbrane, Poljska želi stalnu američku bazu na svojoj teritoriji i spremna je da plati čak dve milijarde dolara da bi to ostvarila.

Ministarstvo odbrane Poljske potvrdilo je da je taj predlog poslat Vašingtonu bez konsultacije sa Ministarstvom spoljnih poslova te zemlje i, što je još važnije, bez znanja predsednika Andžeja Dude koji je i vrhovni komandant, preneo je ranije politico.com, navodeći da je taj potez znak sve većih nesuglasica unutar vlade Poljske.

Ova ponuda odraz je želje koju Varšava već dugo ima, a to je da izgradi bližu bezbednosnu saradnju sa SAD i da obezbedi da njenom teritorijom šetaju američki vojnici.

Ta želja potiče još od ulaska Poljske u NATO 1999, ali je još više porasla zbog ruskog pripajanja Krima svojoj teritoriji pre četiri godine i stava Rusije prema Alijansi, navedeno je u tekstu.

Samo mesec dana pred okupljanje lidera NATO na samitu u Briselu, inicijativa Poljske će, ocenio je ovaj sajt, bez sumnje razljutiti Rusiju, a evropski saveznici koji žele da poboljšaju odnose sa Moskvom, poput Italije i povremeno Nemačke će ga prihvatiti sa skeptičnošću.

„Ovaj predlog objašnjava jasnu i prisutnu potrebu da stalna oružana divizija SAD bude postavljena u Poljsku. Poljska se obavezuje da će obezbediti značajnu podršku, koja može da dostigne od 1,5 do 2 milijarde dolara uspostavljanejm zajedničkih vojnih instalacija i pomoći za fleksibilnije kretanje američkih snaga“, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane Poljske.

Takođe se dodaje da se Varšava obavezuje da će „podeliti teret troškova odbrane i učiniti odluku o tome ekonomičnijom za vladu SAD-a“.

U Poljskoj se trenutno nalaze oružane snage SAD i jedinice NATO koje imaju rotaciono kretanje.

KOMENTARI14 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovi tkzv "narodi u pokušaju" poljaci,ukrajinci,česi i ostala boranija,nisu naučili lekcije kad su služili onima koji su napadali na Rusiju! Ništa onda,šta da se radi,obnoviće lekciju!

 2. Zaharije qSerak says:

  Odlično rečeno:”Suverena Država “ podrazumijeva da se poštuju želje i odluke iste.Tako isto i Sirija ima pravo da ustupi dio svoje zemlje i da zovne Rusiju na prisustvo u Siriji.Pouceni iskustvom Krima,a prije i SSSRa koji je okupirao izmedju ostalih i Poljsku,ona razmislja kako razmislja.To se moglo desiti i bivšoj YU,ali eto imali smo čovjeka koji nije to dozvolio.Sada svi pljuju po njemu,ali i to će proći.Istorija se ponavlja,pa ja se iskreno nadam iako sam u 60tim godinama pred penziju da cu i ja to doživjeti.

  • vindfaker says:

   Najvece smece od “udruzenja” posle hrvata u evropi su poljaci.. pa to i vrapci znaju i smeju se,ha,ha..

  • vindfaker says:

   Ti se “ zaharije” pravis budala, i sam znas da su Rusi morali uci u poljsku da sprece napad njemacke sa juga, pa je stradala ukrajina itd..

   • vindfaker says:

    ne mislim na stradanje ukrajine u ratu nego posle rata zbog izdaje..

   • vindfaker says:

    Najveca zitnica u evropi je ukrajina , a imali su nevidjenu smrtnost od gladi posle wwII, analogno tome to je i hrvatska zasluzila, spasio ih ,, cercilov sin..

  • vindfaker says:

   Isto se dogadja u ovo vreme u Siriji, neofasisti konstruisu agarjansku stoku da oslabe Ruske pozicije na Bliskom istoku i Aziji, medjutim Rusija nije od “ plastike” kao amerika,citava Azija prica Ruski, a ko vlada Azijom , vlada Svetom...

  • Pastrovic says:

   Zaharije, mogao bi i neku vijugu da dogradis toj tvojoj mozdanoj pihtiji! Cu's ti njega "Tito nije dozvolio"? Dal' da placem ili da se cinicno iskezim?

 3. goktrina soka says:

  Poljska cela u dva dela,kao i uvek,onda im svi krivi,njihovu zemlju je u 2ww natopljen krvlju 6 miliona ljudskih dusa,naplata ide sa kamatom,vreme se tu ne uzima u obzir,kad,tad.

 4. padre says:

  Ala će se pretrgnuti NATO, da jih odbrani!

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  JAO ONAJ KOGA AMERIKA BRANI A EU HRANI.

  • Beli Orao says:

   Obojica ste u pravu ,mislim na vas zadnje u redu!!! Nisu shvatili ni Poljaci a ni njihovi sjeeverne komšije kao ni Ukrajina da su granate za ispaljivanje iz ami topova !!! Da li su se upitali koga je to Amerika odbranila ???, da jesu saznali bi " nikog "!!! A kobasice gurnuli da gine za njihovu politiku ,neću nabrajati nek broje oni tj nek analiziraju !!!

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  JAO ONOM KOGA AMERIKA BRANI A EU HRANI.

 7. Beli Orao says:

  Obojica ste u pravu ,mislim na vas zadnje u redu!!! Nisu shvatili ni Poljaci a ni njihovi sjeeverne komšije kao ni Ukrajina da su granate za ispaljivanje iz ami topova !!! Da li su se upitali koga je to Amerika odbranila ???, da jesu saznali bi " nikog "!!! A koga su gurnuli da gine za njihovu politiku ,neću nabrajati nek broje oni tj nek analiziraju !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *