ПУТИН ПОМАЖЕ СРБИМА: Припојиће Србији…

PUTIN POMAŽE SRBIMA: Pripojiće Srbiji…

18 avgusta 2018

Novi izgled Balkana! Ovako se u tri reči može opisati plan Rusije koji forsira Putin, koji bi obezbedio trajni mir u regionu.

O ruskom projektu za sada se vode razgovori iza kulisa i na nivoima specijalnih izaslanika nekoliko država, ali se on sve glasnije pominje i u diplomatskim krugovima iz kojih je do Srpskog telegrafa i stigla ova informacija.

Ruski plan dobrim delom poklapa se i s idejama koje zastupaju određeni krugovi u Vašingtonu, a jedan od ključnih igrača u njegovom sprovođenju je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (to je jedan od glavnih razloga njegovih čestih susreta sa šefom Rusije).

Naravno, tek će uslediti diplomatska ofanziva Moskve sa ciljem da se Putinovom projektu obezbedi široka međunarodna podrška.NACIONALNO PITANJE

U najgrubljim crtama, nova mapa Balkana podrazumeva razgraničenje Srba i Albanaca, pripajanje Republike Srpske Srbiji, kao i nekadašnjeg prostora Herceg-Bosne Hrvatskoj i stvaranje mini-muslimanske države, koja bi u stvari predstavljala ono što je ostalo od BiH.

Time bi, smatraju ruski stručnjaci, bila omogućena stabilnost Balkana na duži period.

Takođe, bili bi potpuno obesmišljeni projekti „velike Albanije“, ali i islamske džamahirije u koju neki pokušavaju da pretvore sadašnju BiH.

Konačno, uspostavila bi se i jasna granica daljem širenju NATO na istok.

Stručnjak za međunarodnu bezbednost iz BiH Dževad Galijašević smatra da je plan odličan.

On ističe da prepakivanje granica na Balkanu ne može da se sprovede bez novih teških konflikata, osim ako taj proces ne nadzire Rusija.

– Putin je svestan da na Balkanu nema stabilnosti dok RS u potpunosti ne pripadne Srbiji, pošto je BiH izvor nestabilnosti s tendencijom jačanja muslimanskog ekstremizma. Predložena mapa jeste krajnji geopolitički cilj kom treba stremiti, ona podrazumeva rešavanje nacionalnih pitanja na Balkanu u skladu sa evropskom teorijom o naciji. Putin savršeno dobro zna kad je trenutak da se neka teška pitanja rešavaju, a koja mogu da se odlože – objašnjava sagovornik Telegrafa.

PUTIN DAJE ČVRSTE GARANCIJE

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže za Srpski telegraf da ruski predsednik ima moć da svoj plan sprovede u delo.

– Projekat koji Putin ima u zamisli može da bude deo diplomatskih igara koje nama običnim ljudima nisu dokučive, ali imajući u vidu da je ova mapa praslika nekadašnje ideje o nacionalnim državama, predsednik Rusije sigurno može da bude strateg takve zamisli na Balkanu. On u odnosu na zapadne lidere nema uprljane ruke u regionu, sve što se dešavalo ovde u poslednjih 30 godina dešavalo se mimo Rusije – navodi Jovanović.

Vučić u septembru sa Putinom i Trampom

Kako saznaje Srpski telegraf, o novoj mapi Balkana, onakvoj kakvu je vide Rusi vodiće se razgovor početkom septembra, kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić ode u posetu Vladimiru Putinu.

Podsetimo, ova poseta najavljena je pre dvadesetak dana.

(Republika)

KOMENTARI27 komentara

 1. Miraš says:

  "Razgraničenje Srba i Albanaca" baš i nije popularno rešenje u Srbiji jer podrazumeva pristanak i uzmicanje Srbije pred dugogodišnjom fašističkom ideologijom i praksom na štetu celovitosti i veličine teritorije Republike Srbije. Podele te i nove podele su uvek opasnost za mir, ne donose dobra rešenja. Naprotiv u celom svetu vidimo da preterane podele su uvek uzrok sukoba.

 2. rajko says:

  Ovo je još jedna Vučićeva navlaka. Neka oni pripajaju šta hoće, ali mi svoje KiM ne damo. Ni po koju cenu. Mi bismo u takvoj trange-frange trgovini izgubili svaku perspektivu i sami sebe i svoja buduća pokolenja zavili u crno. Razmislite malo. Ne verujem da je ovaj budalasti plan nešto sa čim se Putin saglasio. Republika Srpska će kad završimo posao oko KiM-a (razume se, uspešno po nas) daleko lakše da se pripoji, neće to morati da radi na mišiće, već će sve ići mnogo lakše, korak po korak, u skladu sa propisanim procedurama.

  • Miraš says:

   Mislim da je ovo: 1) probni balon sa ciljem da dobiju neke konkretnije detalje ruskog plana za Srbiju i KIM (ako on uopšte postoji ?), a pogotovu zbog najavljene Vučićeve posete Moskvi u septembru. Onog momenta kada im Vučić ili neki drugi precednik Stradije kaže NE počeće orkestrirani nemiri po Stradiji, možda i novi 5-ti Oktobar. ... 2) prljava politička igra jer ovo će preneti i drugi mediji, a dosta su blizu opšti izbori u BIH, 07. Oktobra su. Zašto baš sada pominju RUSKI PLAN za koji ne znamo da li uopšte postoji i ako postoji kakav je te tvrde da je u njemu čak i pripajanje Herceg-Bosne Hrvatskoj i još naglašavaju Dodikove posete Moskvi? Moguće da im je krivo što Dodik ne ide u posete npr. Lonodonu. Dva su kandidata za jednog srpskog člana predsedništva BIH. Milorad Dodik biće kandidat vladajuće koalicije, a njegov glavni rival je Mladen Ivanić ispred opozicionog Saveza za promene. Da li žele da utiču ko će biti izabran od njih dvojice?

   • rajko says:

    Ne znam šta je Dodikov plan, ali znam da je ovo što radi jako štetno za sve Srbe. Kako mu samo nije gadno da ima posla sa AV? Ruski plan sigurno nije cepanje Srbije, već striktno poštovanje 1244. I Zaharova je pre samo dva dana to izričito potvrdila, čak morala da ponovi drugim rečima, jer su odmah krenule pogrešne interpretacije onog što je rekla. Ja stvarno ne znam koliko puta i kojim rečima treba ponoviti da je Rusija izričito i odlučno protiv svakog kršenja ove rezolucije UN, pa da ova naša bagra na vlasti prestane da koristi Rusiju kao opravdanje za svoje nepodopštine. Nema ništa od orkestriranih nemira po Srbiji. Eventualno možemo da počistimo političku vrhušku, ali to neće trajati duže od jednog dana. Posle toga oni u zatvoru, mir u Srbiji. Neće imati ko da izaziva nemire. Mi smo miran svet.

    • Miraš says:

     Najveća šteta i greška koja nas već duže vreme prati je to što je SNS bilo kada pobedio na izborima u Srbiji. Gledano još i po broju sporazuma sa NATO i po raznim drugim stvarima ovi će sahraniti Srbiju. ... Da li je tačno ili nije, ali još u februaru mediji su pisali da je Ivanić britanski kandidat za člana predsedništva BIH. Navodno njega smatraju mekšim kandidatom koji je lojalan i BIH te se računa i sa bošnjačkim glasovima koji će biti dati Ivaniću. Zašto to britancima treba? Dok se ostvaruje zacrtani cilj konačnog osamostaljenja Kosova i konačnog amputiranja Srbije preko djaka iz britanske gvoždjarske radnje, da i u BIH ne dodje do simetričnog procesa u smislu osamostaljenja Srpske po tom istom aršinu koji važi za Kosovske Albance. Hrvati iz BIH sve i da hoće nisu u poziciji (nemaju uslove) da to isto urade urade jer po organizaciji kantona pa onda i na izborima upakovani su od ranije zajedno sa Bošnjacima. ... Ako za člana predsedništva BIH bude izabran Ivanić onda Dodik izgleda da ispada iz politike. Zatim mogu da nastave sa laganim procesom daljeg utapanja Srpske u BIH. S druge strane sigurni su da Vučić neće pomagati ili dozvoliti osamostaljenje Srpske od BIH. To osamostaljenje Srpske im je najvažnije da spreče, da ne dozvole da Srpska postoji samostalno. Zatim mogu da nastave dalje komadanje Srbije.

    • Miraš says:

     "Eventualno možemo da počistimo političku vrhušku" ili da je bar zaustavimo, ali Srbija izgleda da i dalje spava ili ne pronalazi put za to, a to je naša slabost i samo naš i to veoma ozbiljan problem u Srbiji.

 3. Zoran says:

  Vucic nece da dozvoli pripajanje RS Srbiji.

  • Dane Radakovic says:

   Tacno JE Zorane Vucic Rusi Srbiju i Slogu SRBSKU

 4. Miraš says:

  RUSIJA O KOSOVU IMA SAMO JEDAN STAV: Rešenje Kosmetskog pitanja isključivo na bazi Rezolucije 1244! 13.06.2018 Moskva ne dopušta da se umanji značaj dokumenta SB. Traže da taj akt bude temelj za dogovor o KiM. Iako je godinama potkopavana sa više strana i uprkos neprekidnim pokušajima da se dodatno razvodni, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dalje je važeći dokument, koji, ako se bude pitala Rusija, mora biti pravni osnov za dogovor pri rešavanju kosovskog problema. Rezolucija, usvojena 1999, nedvosmisleno garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pa ne čude napori Prištine i njenih saveznika usmereni ka tome da je stave van snage "na terenu", kad to već ne može da se sprovede za stolom za kojim zaseda svetska vlada. ...

  • harry neron says:

   Znači rusi traže da se na KiM održi referendum kde če se narod kosova izjasniti u kakvom državnom sustavu oče da živi. To traži sparoazum iz Rambuea koji je sastavni dio R 1244. Naravno RF to odgovara jer sa tim činom legalizuju događanje na Krimu ali Srbiji to nikako ne odgovara.

   • Miraš says:

    U momentu priznavanja nezavisnosti Kosova počev od 2008 godine ( u osmoj godini prisutnosti UN na KIM) nije postojao ni referendum gradjana, a on se ne može napraviti naknadno i vratiti u to vreme sem ako nemate baš vremeplov mašinu da im posudite. O tome Rusija govori. ... Veći je i važniji problem za nezavisnost tkzv. Kosova da ne može se jednostranim aktima priznanja nezavisnosti Kosova dozvoliti da bude ugrožen teritorijalni integritet neke članice UN pogotovu što su takva priznanja nastala u periodu dok je ta teritorija pod zaštitom UN. Zbog toga su takva priznanja nezavisnosti nezakonita! Zato im sada nedostaje takvo priznanje koje bi dala sama Srbija.

 5. Miraš says:

  Stav Rusije po pitanju KiM, u petak je u Beogradu, posle sastanka sa Ivicom Dačićem, ponovila Marija Zaharova, direktorka Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje: - Mi ne odstupamo od doslednog stava koji je zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva i to znaju i u Beogradu. Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je uzvratila kontrapitanjem: - Vi nećete imati problema sa tim? - IZGLEDA DA NEKO U SRBIJI BAŠ HOĆE TAKVO REŠENJE ZBOG KOG ĆE IMATI PROBLEMA I PRED SRPSKIM ZAKONODAVSTVOM I PRED SRPSKIM NARODOM.

 6. Miraš says:

  Ne verujem ovom pisanju Telegrafa! Ovo pre liči na nekakav probni balon, a i na uporno forsiranje veoma mlitavog i izdajničkog predloga srpskog vrha po pitanju KIM-tkzv. Kosova. Ako je Rusija već koliko puta, a i u novije vreme, javno ponovila svoj stav da podržava rešenja sa očuvanjem teritorijalnog integriteta Republike Srbije zašto bi ubrzo samu sebe pregazila?! U celini zapravo ovo pisanije Telegrafa baš jako smrdi jer mnogo liči na ranije predloge Hilari Klinton!!!!! Naša domaća štampa u celini već je jako iskompromitovana sa raznim kukavičjim jajima koja podmeće najčešće ruskoj strani! Ovakva podela o kojoj lupeta Telegraf bila bi opet na štetu Srbije. Oduzimaju nam se teritorije koje predstavljaju naš srpski identitet, najvažnije je da rešenje podseća i na dugogodišnju nepravdu činjenu mnogim generacijama Srba koja se ne ispravlja, a u kojoj su učestvovale razne velike sile, najpre Turska i Austrougarska, zatim ostale redom, čak jedno vreme i SSSR, pa sada Amerika i divlji Zapad. Možda je baš to podli cilj ovakvog pisanja da se Srbija udalji što više od Rusije i glupo se smesti u porobljavajući zagrljaj Amerike i Zapada. Po ovom pisaniju Telegrafa za lažnu utehu kao daju nam teritorije koje bar u praksi već možemo da imamo jer Republika Srpska kao entitet u sastavu BIH značajnim delom granice oslanja se na Srbiju, imamo saobraćajne veze i nije zabranjeno ni sada da imamo privrednu i svaku drugu normalnu saradnju. Imaju li odgovornost za mir Telegraf i drugi domaći mediji jer ne može se potcenjivati uticaj medija na proizvodjenje tenzija i sukoba?! Vi sedite udobno i bezbedno u Beogradu, a sutra da li će opet da strada neko dete na periferiji srpstva zbog Vašeg majmunisanja. Sram Vas bilo.

 7. Dušan says:

  Garancije zapada su te da ce nas unistavati gde go mogu.Sa njima potpisivati garancije je zlo.Garantuje samo Gospod Bog ako ga se ne oddreknemo da ce nas sacuvati zla.

 8. Za Srbiju says:

  Ovo nije rešenje za Balkan, već za BiH. Kako god, hrvati uvek dobiju.

  • Za Srbiju says:

   Nacisti uvek nagrađeni.

 9. Za Srbiju says:

  Neka hrvati ostanu u federaciji. za to su se i borili. Kada se Srbi odvoje, neka Izetbegović pravi Đamahiriju od hrvata.

  • Za Srbiju says:

   Osim toga, u RS živi 200 000 muslimana, a u federaciji 50 000 Srba. Srbi u Srpsku, a muslimani u federaciju. A i ove iz Raške iseliti.

 10. DonDon says:

  Nadrljali smo. Nemoj molim te da nas branis. Siti smo vaseg branjenja.

 11. Milan says:

  Neka puta prvo vrati ukrainu.

  • Miraš says:

   O čemu misli ili ne misli Putin ne znaju ni njegovi bliži saradnici, a ne pretpostavljaju ni oni dalji koji su profesionalno zaduženi npr. za Balkan. Npr. u martu ove godine na predavanju u Beogradu Oleg Bondarenko, direktor ruskog centra za progresivnu politiku i stručnjak za Balkan, "saglasio se sa ocenama da Rusiji nedostaje strategija za Balkan i ocenio kako bi uzrok tome mogao biti taj što predsednik države Vladimir Putin bio je obaveštajac, pa i Rusija ima politiku u kojoj "ne moraš da kažeš šta ćeš raditi sutra". "Nadam se da imamo `top sikret` strategiju i verujem da je imamo, ali ja je ne znam", rekao je tada Bondarenko..." ... Ali naš Telegraf, pa Dez-Informer, pa još mnogi drugi, sve znaju isto kao dežurna tračara frau Gabrijela iz romana "Pop Čira i pop Spira" (u velikoj žurbi i u zanosu da prenese važne vesti po selu tresnula je u veliko blato sve sa žiponima - čipkasti ukrasi koji su se nekad mnogo koristili na donjem rublju). ...

 12. A Zapadni Srem says:

 13. sergej says:

  Evo brzinske hronologije šta će se dogoditi.Vučićevo razgraničenje znači izlazak Amerikanaca na granicu koja će biti imaginarna i stalni upadi Šiptarskih terorista a Amerikanci će tražiti da se Srpska vojska i policija povuče 50Km od linije razgraničenja. Tako će se stvoriti nemogući uslovi za život sve do Niša,Kuršumlije i ostalih gradova koje su Šiptari zacrtali.A to će se desiti za dve godine.Vojska i policija su se povukle sad sa nekih delova administrativne granice samo to ne objavljuju.Tad će nam deca biti glineni golubovi za gađanje RUSI POMAGAJT DA SE OVO NE DESI UKLONITE VUČIĆA ŠTO PRE SRBI DIGNIT SE NA VREME KRENILO JE OD KRAINE DOĆI ĆE DO BEOGRADA IZDAJNICI IMAJU AVIONE I JAHTE A OSTALI SAMO GLAVE NA PANJ.SNS IZDAJNIČKA BANDA ĆE PRVI POBEĆI ILI IMA REŠENJE SRBI SU MENJALI VERU ALI SE NIKO NIJE POSRBIO A I AKO JEST NA JEDNOJ RUCI SE MOGU PREBROJAI SRPSKA VOJSKO TI SI SAUČESNIK U VUČIĆEVOJ IZDAJI AKO SE NE OKRENETE RUSIMA I POZOVETE RUSE U POMOĆ BIT ĆE TE PONOVO JANJIČARI.

 14. Dane Radakovic says:

  Putine ne idi u beograd uhiti ce te kumunjare miloseviceve vi sps ivica dacic i prodaace te u hag ko ratkav i RADOVANA SRBINA Srbi su ratovali i ginuli u bosni i kninu da bi kumunjare sad vladale u beogradu i banjaluci koji su svercovali dok je tat besnijo u jugoslaviji

 15. Deda Micko says:

  Prognoziram da ce u Beogradu biti pokusaj atentata na Putina, kako bi se sve opet svalilo na Srbiju. Putin ne bi trebalo da dolazi.

 16. NIKOLA says:

  dusan says SVE TI JE JASNO NATO JE FASIZAM KOJI PROZDIRE SRBE U REGIONU

  • petrovgrad says:

   Lepo sada iskoristiti priliku i prodati Trepču i kombinat termoelektranu Obilić Kinezima, naravno u paketu sa Šiptarima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *