PUTIN: Ponašanje princa Čarlsa nije kraljevsko

PUTIN: Ponašanje princa Čarlsa nije kraljevsko

24 maja 2014

Putin_Finger_2011.12.08-e1323345291832Vladimir Putin rekao je danas da ponašanje britanskog princa Čarlsa nije bilo niti prihvatljivo, niti kraljevsko, kada ga je uporedio sa Adolfom Hitlerom.

Predsednik Rusije je rekao da nije čuo komentar, koji je princ Čarls rekao jednog Jevrejki izbegloj iz Poljske za vreme Drugog svetskog rata, ali je zamolio novinare da prenesu njegovu poruku Čarlsu i britanskom premijeru Dejvidu Kameronu.

„Ako ste ljuti, to znači da niste u pravu“, bila je Putinova poruka koju je rekao pred novinarima stranih novinskih agencija, uključujući i Rojters, u Sankt Peterburgu.

„Nisam čuo tu njegovu ocenu. Ukoliko je to rekao, onda je to neprihvatljivo. Smatram da je i on to shvatio. On je dobro vaspitana osoba. Poznajem i njega i druge članove kraljevske porodice lično. To nije kraljevsko ponašanje. Medjutim, tokom godina navikao sam na raznorazne stvari“, rekao je Putin.

Naslednik britanskog prestola princ Čarls uporedio je tokom svoje posete Kanadi postupke ruskog predsednika Vladimira Putina sa onima Adolfa Hitlera, objavio je 21. maja „Dejli mejl“.

Taj britanski list navodi kako je nekoliko svedoka čulo kako princ iznosi pomenuto poredjenje tokom razgovora sa Marijanom Ferguson, 78-godišnjom ženom koja je sa 13 godina pobegla pred nacistima i izgubila čitavu porodicu u Holokaustu, prenela je agencija AFP.

„Pričala sam sa njim o mom poreklu i tome kako sam dospela u Kanadu. Princ je u jednom trenutku rekao: „A Putin sada radi gotovo isto ono što je radio Hitler““, rekla je Fergusonova.

„Moram da kažem da se slažem sa njim, kao, sigurna sam, još mnogo ljudi“, istakla je ona i dodala: „Bila sam veoma iznenadjena kad je on to rekao, s obzirom da znam da članovi kraljevske porodice ne bi trebalo da iznose takve komentare, ali ovaj je bio veoma iskren“.

Fergusonova se susrela sa princom Čarlsom tokom njegove posete Kanadskom muzeju imigracije u Halifaksu, u kanadskoj provinciji Nova Škotska.

Princ, koji se nalazio u četvorodnevnoj poseti Kanadi sa suprugom Kamilom, trebalo bi da se susretne sa Putinom 6. juna u Francuskoj povodom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja na Normandiji.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *