ПУТИН ПОРУЧИО ДОДИКУ: „Русија подржава Републику Српску!“

PUTIN PORUČIO DODIKU: „Rusija podržava Republiku Srpsku!“

22 septembra 2016

pol-rusija-podrzala-2_620x0

DVA dana pred referendum u Republici Srpskoj, koji je pokrenuo nove varnice u Bosni i Hercegovini, ali i spoljnopolitičku bitku vodećih svetskih igrača, svi glavni akteri ostali su zakucani na svojim pozicijama.

Milorad Dodik, predsednik RS, u Moskvi je dobio podršku od predsednika Rusije Vladimira Putina, EU i zapadne sile ponovile su da Banjaluka krši Ustav BiH, Sarajevo pušta signale da su mogući sukobi, dok zvanični Beograd čvrsto stoji na poziciji smirivanja tenzija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u Njujorku da Srbija nije podržala referendum u RS, ali da podržava teritorijalni integritet RS unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Gostujući na Institutu „Ist Vest“, Vučić je priznao da je bilo veoma teško javno izneti takav stav, ali da je naša vlada to, ipak, učinila:

– Na ceremoniji otvaranja novog auto-puta u Banjaluci taj stav sam preneo i grupi od oko 5.000 Srba i pozvao ih na smirivanje situacije. Istinu govoreći, nisam čuo ostale lidere sa Balkana da kažu nešto slično. Srbija ima jasno stanovište koje je veoma lako razumeti i smatram da je to odgovoran i ozbiljan stav.

Pred susret sa Putinom, predsednik RS Dodik je, za „Novosti“, prokomentarisao spekulacije da bi referendum mogao da izazove rat:

– Ne treba da se naseda na propagandu iz Sarajeva, čiji je cilj plašenje javnosti.

Povodom nagađanja o tome kakav će konačan stav Moskve biti o referendumu, Dodik nam je rekao:

– Neki mediji su preterali sa pisanjem o tome da sam došao u Moskvu po podršku za referendum od Putina. A pogotovo nije tačno da sam kazao da će referenduma biti taman da Putin sugeriše da ga ne treba održati. I pre dolaska u Moskvu znao sam da imamo podršku Kremlja. Ova poseta se priprema odranije, još od ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i nije organizovana zbog referenduma.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ponovio je da je spor o Danu RS veštački i da je, iz političkih razloga, pretvoren u duboku krizu u BiH.

– Ako je RS 20 godina slavila svoj rođendan i u jednom trenutku se donosi odluka da to više ne može da radi, očigledno je da se to dešava iz političkih razloga. Ovo se može rešavati samo kompromisom, koji ne može da se traži samo od Banjaluke. Ne vidim razlog za sukob.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark razgovarao je u četvrtak u Banjaluci sa srpskim članom Predsedništva BiH, Mladenom Ivanićem, a zaključak je da bi svi u BiH trebalo da ostanu smireni.

– Stav EU je da je referendum o Danu RS nepotreban. Probleme u vezi sa obeležavanjem praznika potrebno je rešavati konstruktivnim dijalogom. Oni koji daju izjave u kojima se pominje rat vređaju građane BiH koji su ga preživeli. Niko pri zdravoj svesti ne bi razmišljao o takvim stvarima, a EU ih sigurno neće dozvoliti.

Ivanić je naglasio da 9. januar mora ostati praznik RS i da o ratu u BiH pričaju avanturisti i neodgovorni ljudi.

Glasačka mesta za sprovođenje referenduma u nedelju biće otvorena od 7 do 19 časova. Republička komisija će na svaka dva časa saopštavati kolika je izlaznost, potvrdio je u četvrtak Siniša Karan, predsednik Republičke komisije za referendum:

– Prvi nezvanični rezultati biće poznati čim se sakupe podaci od opštinskih i gradskih komisija, a najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mesta.

VOJISLAV ŠEŠELJ (SRS): UKINULI BI I IME

VLAST u RS nikako ne sme da saginje glavu pred srpskim neprijateljima sa Zapada ili unutar RS, koji bi da ukinu taj entitet zagarantovan Dejtonskim sporazumom. Oni koji bi da ukinu praznik 9. januar krenuli bi odmah posle toga da ukidaju ime RS, sa tvrdnjom da taj naziv diskriminiše ostale građane tog entiteta. Popuštanja u vezi sa tim ne sme biti.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE: DODATNI PRITISCI

POZIVAMO sve koji imaju pravo glasa da izađu na birališta i podrže proslavu 9. januara kao Dana RS. Izostanak podrške države Srbije održavanju referenduma otvorio je dodatni prostor za pritiske i svakodnevne pretnje upućene RS, njenom rukovodstvu i građanima. Pozivamo vlast da se Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, suprotstavi nasrtajima na RS.

BOŠKO OBRADOVIĆ (DVERI): VLAST SE DISTANCIRA

ONAJ ko ukida Dan RS želi da ukine i Srpsku. Kompletna vladajuća politička elita Srbije distancira se od situacije u RS, ne želeći da podrži svoj narod preko Drine. Očito je da je međunarodnoj zajednici jasno da će RS dovesti u pitanje jedino ako nagovori vlasti Srbije da se distanciraju, i to je trenutno na delu.

KOMENTARI19 komentara

 1. Dragan - RS says:

  To se i ocekivalo , sve je pod kontrolom , svi na referendum - DA.

  • Željko says:

   "Vučić je isključivi krivac za propast u kojoj se nalaze RS, Srbija i Srbi; Dobio je mandat Naroda/plebiscitarnu podršku da konačno riješi Srpsko Nacionalno Pitanje; Umjesto da to učini, sve je prokockao, doveo u pitanje opstanak RS, Srba u BiH i same Srbije. Vučić je postao Novi Dodik! Šešeljev Epigon je baš daleko dogurao."

 2. Borko says:

  Sa veleizdajnicima u Beogradu ce se obracunati srpski narod u Srbiji. Mene nisu izlevatili svojim bednim opravdanjima. Hvala Dodiku i rukovodstvu RS sto nisu podlegli podlim pritiscima i zasedama koje su nam podmetali ti kvislinzi iz Beograda u koordinaciji za zapadnim genocidnim hijenama. Hvala Rusiji sto je stala uz nas. Hvala srpskom narodu u Srbiji i inostranstvu sto su stali uz nas. Pamticemo to.

 3. Da mozda Ne says:

  A dobro, ali ajde dajte snimak Putinove podrške pa da stvarno povjerujemo!

 4. Da mozda Ne says:

  Ma imate celi izvestaj na sajtu Kremlja. Putin suzdržan a Dodik traži pare i to ono bas sluganjski jer nije očigledno prvi puta da ih traži. Samo spomen na referendum o tome se i nije pričalo. Sve je rec po rec, pročitajte. Sve mi se čini da to Dodik tražio sastanak a ne Putin da podigne temperaturu. Ma malo mi sve čudno, vrlo suzdržan Putin, pa kažite kako vi to vidite.

 5. UROS says:

  Kako je Vučić postao veća "fukara" od DOS-a VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=EJRgO0F-E8I

 6. bob marli says:

  Nema nikakve podrske Dodiku od strane Putina, pa Dodik cuva pare na Zapadu, istom onom Zapadu gde pare cuvaju i Putinove cerke. Samo glupi Srbi veruju da ih neko jos voli, te da ce im pomoci. Nema ljubavi u ovome svetu, samo INETRESA. Izgleda da je srpski mozak premali da bi to shvatio.

  • Milan+ says:

   A tvoje srce verovatno kuca u šupku kad ne mozes da shvatis to da Rusije nije bilo, danas ne bi bilo ni Srbije..i to najmanje dva puta u poslednjih 150 godina. Niti bi Srbija prezivela 1.sv.rat niti bi se ikada oslobodila od Turaka ( i u jednom i u drugom slucaju, Rusija bi imala manje stete da nije mrdnula prstom ).I danas nam pomazu toliko da bismo propali i u UN-u i u Unesko-u bez Rusije. I danas bi bili na Kosovu da smo mi ti hteli, ali nismo.

   • Batina says:

    Ma pusti usraska propaganda.

 7. bob marli says:

  Milane, ti si tipičan primer Srbina koji kad se prepusti emocijama stiče iluziju da nešto ima i da kaže. U Prvom sv. ratu izgubismo maltene pola stanovništa, a sada treba da ljubimo dupe Rusima što su nam u tome pomogli. Neka nam niko ne pomaže, ja sam za PAMETNU POLITIKU, protiv rata, osim ako se mora. A često smo uskakali u ratove i kad nismo morali. Vučko laže kad priča da je protiv rata, on će uskočiti u rat istoga trena kad mu Kauboji narede. Zato poručujem: neću da ratujem, jebite se svi sa svojim planovima. Dajte nam najpre nešto što bismo mogli da izgubimo, ako hoćete da ratujemo. A ovako, gud baj. Da ratujem za 200 evra mesečno. Jebo Vas Vučić sve odreda. Srbin sam i tvrdim: Srbi su u politici najgluplji narod. Nije to strašno ako bi imali šansu da se opametimo, ali sa sentimentalnim viđenjem naše stvarnosti mi smo daleko od toga.

  • Batina says:

   Idi onom krivoustom franceku na grob i pomoli se, nije vam puno vremena ostalo.

   • Bajurina says:

    Nema rata bagroooooo!!!!

 8. Bajurina says:

  Evo Dudega iz Rusije i nosi pune dzepove bombi hahahahahahaga koja ulizica hihihihiiiii

  • Bajurina says:

   Nemaaa rata bagrooo

   • Željko says:

    Nema rata , ima osvete !!

 9. Samo tako says:

  Bob Marli, svaka ti je ko biser! Ne razumem sta bi Srbi dobili ratom? Sta lupaju budale da nije bilo Rusije ne bi bilo Srbije??? Oni pojma nemaju i brige ih koliko je Srba, sirotinje, izginulo u dva svetska rata. Pa Rusi su stvorili Crnu Ruku da izmanipulise napad u Sarajevu, to je istorijska činjenica. Nije bilo potrebe da se ubije Ferdinand, kad se Austro-Ugarska raspadala, a tu se već ionako stvarala SHS. Ali ne, iskoristili mladića Principa s idealima i onda nastao neviđeni pokolj Srba. I sad bi opet neki tako. Svaki dan čitaš kako neko mrzi i maltretira Srbe. Nije istina! Najbolji su radnici na zapadu i svi ih vole. A Dodik ima novaca, nije problem, kažu i vilu blizu Cece, pa ce tamo da uteče ako treba. I uteći ce on tamo, ali ne zbog ratovanja, nego sta ce vlastiti narod da ga protera a on ce trčeći go preko srpske do Begisa. I onog propalog Kusturicu. Taj ko beg prisvojio celu planinu, a zivi u Beogradu, ma i on de bega.

 10. Ledu Gaga says:

  U JEKU PRIPREMA POTURICA DA IZGINU U EVENTUALNOM NAPADU NA REPUBLIKU SRPSKU, TE U NAPONU ZABOLJENJA K*URCA VEĆINE U SRPSKOJ REPUBLICI NA SAMOUBILAČKA TURSKO TATARSKA NASTOJANJA DA NESTANU, DOŠLI SMO U POSED POVIJESNIH DOKUMENATA KOJA KAŽU: Sve je laž, samo pusta laž: Najveći Merlinovi hitovi su kopije... Originalno objavljeno na stranici www.svet.rs/nas-svet/estrada/sve-je-laz-samo-pusta-laz-najveci-merlinovi-hitovi-su-kopije-video © svet

  • Željko says:

   I ? Što želiš reći , mitomane , pa " naš " Brega ( otac mu je Franjo ) je plagirao skoro sve i opet je jedinstven i najbolji !!

 11. Sanja says:

  LADY, CARICA...!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *