ПУТИН ПОРУЧИО ЕРДОГАНУ ПРЕ САСТАНКА: „Русија се неће повући“

PUTIN PORUČIO ERDOGANU PRE SASTANKA: „Rusija se neće povući“

2 marta 2020

Rusija podržava Damask u borbi protiv terorista i zalaže se za sprovođenje sporazuma iz Sočija, izjavio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov uoči sastanka predsednika Rusije Vladimir Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana.

„Stav Moskve ostaje nepromenjen i dosledan. To je isti onaj stav za koji su se u različitim prilikama zalagali ruski predsednik Putin, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, kao i naša međuresorna radna grupa i međuresorna delegacija, koja je u poslednje vreme sarađivala sa turskim kolegama”, izjavio je Peskov. On je naglasio da će se ovog stava ruski lider držati i za vreme sastanka sa turskim kolegom u Moskvi 5. marta.Portparol ruskog lidera se osvrnuo i na značaj kontinuirane saradnje ruskih i turskih vojnika u Siriji.

„Rusija je odlučna u nameri da nastavi borbu protiv terorista, kao i protiv terorističkih grupa, uključujući i one koje se nalaze na spisku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U toj borbi veliki značaj pridajemo saradnji s našim turskim partnerima”, istakao je Peskov.

On je još naglasio da će detalji o situaciji u Idlibu biti poznati nakon sastanka ruskog i turskog lidera.

Sa svoje strane, turski predsednik je izjavio danas u Ankari da se nada da će biti postignut sporazum o prekidu vatre u sirijskom Idlibu.

Podsetimo, dva lidera će tokom sastanka razgovarati o primeni sporazuma koji su dve zemlje potpisale u septembru 2018. godine u Sočiju.

Sporazum se odnosi na stvaranje demilitarizovane zone u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih formacija.

Proteklih dana došlo je do eskalacije situacije u toj zoni nakon što je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

KOMENTARI2 komentara

  1. test01 says:

    Rusi i njihovi `partneri`... Oni jos uvek boluju od teskog komunizma, samo su zamenili rec komrad sa partner.

  2. Pravda says:

    Rusi nisu Turci da ostave Basada el Asada!!! To je dugogodisnje prijateljstvo sa Sirijom jos sa ocem Basara Al Asada!!! Rusi nisu izdajnici i njih se ne moze podplatiti. Oni su narod pravde!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *