ПУТИН ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА ДНР: Русија ће увек бити са вама

PUTIN PORUČIO GRAĐANIMA DNR: Rusija će uvek biti sa vama

31 avgusta 2018

Povodom ubistva lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je to podli čin. Oni koji su izabrali put terorizma ne žele da traže mirno rešenje sukoba, izjavio je ruski predsednik.Putin je izrazio saučešće žiteljima Donbasa povodom Zaharčenkove pogibije.

„Rusija će uvek biti s vama“, naglasio je ruski predsednik.

„Podlo ubistvo Aleksandra Zaharčenka je još jedno svedočanstvo o tome da oni koji su izabrali put terorizma, nasilja, zastrašivanja ne žele da traže mirno, političko rešenje sukoba, ne žele da vode realan dijalog sa žiteljima jugoistoka Ukrajine. Umesto toga polažu opasan ulog u destabilizaciju situacije, u to da narod Donbasa bace na kolena. U tome neće uspeti“, naveo je Putin u telegramu saučešća povodom ubistva Zaharčenka.

On je naglasio da očekuje da će organizatori i izvršioci tog ubistva dobiti kaznu koju su zaslužili.

Ruski predsednik je istakao da je Zaharčenko bio pravi narodni lider, smeo i odlučan čovek, patriota Donbasa.

„U teškom vremenu za svoj rodni kraj on je ustao u njegovu zaštitu, preuzeo je na sebe ogromnu ličnu odgovornost, predvodio ljude“, dodao je Putin.

KOMENTARI24 komentara

 1. Miki says:

  Najiskrenije saučešće porodici Aleksandra Zaharčenka

 2. Hruscov says:

  Pa sta ste ocekivali da je Ukaraincima preostalo. Da ratuju, ne ide Rusija je tu. Probali polako...ne ide. Hajd sad gerila pa kud puklo. Bice tu jos baruta.

  • Milan says:

   Po onom što su dosad objavili izgleda da baš Ukrajina je odradila ovaj atentat. "Lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko ubijen je u petak uveče u eksploziji u kafiću „Separ“ u centru Donjecka. Ministar privrede samoproglašene republike Aleksandar Timofejev takođe je ozbiljno povređen u eksploziji. Ukupno je povređeno 12 osoba. Vlasti Donjecke Narodne Republike proglasile su incident za teroristički napad. Prema rečima Dmitrija Trapeznikova, zbog sumnje za ubistvo Zaharčenka pritvoreno je nekoliko osoba koje su potvrdile da je u pitanju bila diverzija koju je pripremila Ukrajina. Sa svoje strane, Služba bezbednosti Ukrajine ranije je odbacila optužbe za umešanost u ubistvo."

  • Milan says:

   Zaharčenko je mrtav, mirno rešenje takođe 01.09.2018Piše Dušan Proroković Mira više neće biti. Čak ni prividnog. Ne samo u Ukrajini, već, čini se, ni u nekim drugim delovima Evrope. Zato taman koliko naivno, toliko i smešno deluju sve priče o „trajnim rešenjima“ i „konačnim razgraničenjima“ na Balkanu. Ubistvo Aleksandra Zaharčenka je, pokazaće meseci pred nama, važan i „krupan“ događaj, posle kojeg više ništa neće biti isto. Najpre u Ukrajini, a zatim, lančanom reakcijom — i drugde. Najpre zbog toga što je tim činom sahranjeno sve što je postignuto Minskim sporazumima. A to je bila jedina solidna osnova da se krene putem deeskalacije. Kako posle ovoga pregovarati? ... Poruka Rusije — ko razume, shvatiće Poslednje, a verovatno i najvažnije, jeste reakcija Rusije. U Moskvi su ceo slučaj shvatili kao poruku Kremlju i izigravanje dogovorenog. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je to „podli čin“, te da su počinioci „izabrali put terorizma, jer ne žele da traže mirno rešenje sukoba“. Sapienti sat! Ili, kako se u srpskom jeziku kaže: „Ko razume, shvatiće!“. Sa teroristima se ne pregovara, protiv njih se bori svim sredstvima, dozvoljenim i nedozvoljenim, a pošto „ne žele mirno rešenje spora“, dobiće sasvim drugačije, „nemirno rešavanje“. Imajući u vidu dosadašnje odluke Vladimira Putina, treba očekivati niz asimetričnih rešenja protiv Porošenkove vlasti, a kojima će biti ojačane strukture i pozicije DNR i LNR i provocirana dugoročna destabilizacija u samom Kijevu. Mogu li na to pristati EU i SAD? Odgovor je jednostavan: ne mogu. Zbog svega sledi nova spirala nemira i različitih vrsta sukobljavanja, koja će početi u Ukrajini, a nastaviti se na raznim drugim mestima.

 3. Kulak says:

  Ruse u Novorusiji Vladimire Putinu treba braniti najjačim mogućim oružjem.

 4. Milan says:

  Neće puno značiti a tek neće pomoći gradjanima DNR ta poruka: "Rusija će uvek biti sa vama". Rusi i ostali u Rusiji su na bezbednom, a gradjani DNR su ovde i izloženi su stalnim opasnostima.

 5. Milan says:

  Da li je upravo izvršeni atentat tek uvod u veći napad na Donbas? Sukobe na istoku Ukrajini i rat u Siriji treba gledati povezano. Atentat se desio baš pred najveću ofanzivu snaga SAA u Siriji! Kao što ne mogu da podnesu gubitak Krima tako slično neće podneti gubitak najveće enklave "zelenih" pobunjenika u Siriji. Na taj način eventualni napad na istoku Ukrajine mogao se pretpostaviti, a pogotovu što je iz Donbasa pre nekoliko dana objavljena vest da je primećeno 50 arapskih terorista u okolini Mariapulja.

  • Miraš says:

   Objavljeno 01.09, - nepun dan posle: "DNR: Kijev sprema ofanzivu nakon ubistva Zaharčenka. Ukrajinska vojska počela je pripreme za ofanzivu u Donbasu nakon stradanja lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Zaharčenka, rekao je novinarima portparol operativne komande DNR Eduard Basurina. „Ukrajinska hunta koja je podlo ubila našeg glavnog komandanta — junaka Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Vladimiroviča Zaharčenka, uobrazila je da je nepobediva vojna snaga i počela aktivnu pripremu za ofanzivu“, izjavio je Basurin. On je dodao da ukrajinske snage raspoređuju udarnu grupu u pravcu Marijupolja i da je primećeno prebacivanje teške tehnike i artiljerije na područje grada Rozovke pod kontrolom Kijeva."

 6. Bogomir says:

  Izdao je Ruse u svim otcepljenim republikama, ubijaju civile u ratu u stravicnim zlocinima, nacionalno orijentisane lidere im ubijaju jednog po jednog, nema vojne akcije. Potpuna izdaja koju pravoslavni yugosloveni i pravoslavni sovjeti ne vide jer su telad, cionisticko djubre putko, jeljcinov naslednik i vucicev drugar nastvlaj eliminaciju Rusa.

  • Deda Micko says:

   Nazalost, potpuno si u pravu. Putin je izdao Ruse, bori se samo za Jevreje.

  • Miraš says:

   Nije u redu ta Vaša ocena o izdaji. Svi Rusi koji žive van teritorije Ruske Federacije teško da mogu biti izdati od strane rukovodstva R.F. jer oni i nisu u njihovoj nadležnosti. Dakle problemi Rusa van Rusije nastali su prvenstveno od strane rukovodstava država u kojima žive npr. u Estoniji, Ukrajini, Gruziji (Osetini) itd. Treba više da znamo o ovome i zbog naših problema sa KIM. Treba znati sledeće: Deklaracija o načelima medjunarodnog prava o prijateljskim odnosima i saradnji medju državama u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija od 24. oktobra 1970, Rezolucija Generalne skupštine 2625 (XXV) jedan je od ključnih dokumenata za razumevanje ali i za sprovodjenje savremenog koncepta samoopredeljenja naroda sa otcepljenjem. Treba razlikovati tkzv. unutrašnje samoopredeljenje od spoljašnjeg samoopredeljenja koje podrazumeva i otcepljenje. „Iz priznatih izvora medjunarodnog prava sledi da pravo naroda na samoopredeljenje normalno se ostvaruje kroz unutrašnje samoopredeljenje – nastojanja jednog naroda da ostvari politički ekonomski, socijalni i kulturni razvoj u okviru postojeće države. Pravo na spoljašnje samoopredeljnje (=otcepljenje) postoji samo u najekstremnijim slučajevima a i tada u strogo definisanim okolnostima, ono je moguće samo ukoliko država ne uspe da obezbedi ostvarenje unutrašnjeg samoopredeljenja svojim gradjanima. Ključno pitanje je sledeće: Kada odredjene etničke manjine unutar suverene države i van kolonijalnog konteksta stiču pravo da iskoriste spoljašnje samoopredeljenje tj. otcepljenje? Naime savremene države daju veću prednost poštovanju teritorijalnog integriteta postojećih država, nego pravu na otcepljenje neke manjinske grupe. Deklaracije UN iz 1970 postala je "interpretativni standard za secesiju" kao krajnju meru preduzetu radi otklanjanja konstantnog i flagrantnog kršenja ljudskih prava ili nepredstavljanja ili nedovoljnog predstavljanja etničkih ili verskih grupa u državnoj vlasti. Sumirajući pozitivno medjunarodno pravo, ispada da pravo na samoopredeljenje može biti tumačeno tako da opravdava otcepljenje samo u slučajevima kada ne postoje manje drastične mere koje bi mogle osloboditi odredjeni narod od ugnjetavanja....

  • Miraš says:

   U praksi videli smo kako je to uradjeno u slučajevima Južne Osetije i Abhazije. Prvi i najveći sukobi desili su se još 1991 i 1992 godine. U medjuvremenu nisu pronadjena politička rešenja nego su 2008 godine obnovljeni sukobi. Tek tada posle obnovljenih sukoba u avgustu 2008 godine Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Sa takvim priznanjima se jednostavno nigde u svetu ne žuri jer onda bi dali zeleno svetlo svim separatistama da se lako i brzo otcepljuju i bilo bi puno nekakvih novih država, a i država sa nestabilnim i često menjanim granicama, itd.

   • PASTOR AETERNUS says:

    Miraše ! U kojoj Ti to vanvremenskoj dimenziji egzistiraš u medijacijama fatamorgane. Međunarodni svetski a posebno Evropski Poredak je SRUŠEN. Finalni Akt o Evropskoj bezbednosti i saradnji od 01.08.1975. potpisan u palati Finnlandia u Helsinkiju je MRTVO slovo. E sad jel znaš ko je prvi opalio Torpedo ? Zamisli se unazad pa pogledaj Flekave glavonje !

    • Miraš says:

     Ovo je medjunarodno pravo koje i dan danas važi. A to što se ti držiš kao pijan plota EURUPE I OEBSA (nekad KEBSA) tvoj problem.

  • Miraš says:

   Smatra se da još 80-tih godina za vreme vladavine Džordža Buša starijeg i u vreme pada komunizma doneta je odluka o novoj sudbini savremenog sveta. Polazna pravila svetske vlade u senci bila su likvidacija mnogih postojećih država njihovog suvereniteta, stvaranje novih etničkih država tj. stvaranje "orkestra etničkih plemena" gde svako pleme delegira svog poglavicu u "Plemenski savet", kojim upravlja ezoterijsko jezgro svetske vlade. Videli smo po etničkom principu rasturanje Jugoslavije, planove za Siriju, Irak i ostale države Bliskog Istoka, a sumnja se da takvi planovi postoje i za sadašnju Rusku Federaciju, itd. itd.. Svuda u svetu dato je zeleno svetlo za etničko prekrajanje država, jedino Meksikanci duž južnih granica SAD biće hapšeni i/ ili proterivani. … Znamo šta to znači. Podsticanje separatističkih pokreta I pobuna pospešiće sukobe, ratove I prodaju oružja. Nove oslabljene državice biće veoma slabe, sa minimumom nekakvog suvereniteta, ali zato puno više zavisne od stranih institucija, globalnih kompanija i uopšte od stranog uticaja.

   • Miraš says:

    Protiv sam sprovodjenja ovog plana da države budu samo etničke države predvodjene svojim savremenim poglavicama. Povlačenje novih granica država koje bi bile i etničke za države koje su dosad dugo vremena bile mešovite je baš veliki problem jer podrazumeva nakon duže vremena crtanje etničkih granica sa kojim bi opet svi bili nezadovoljni. Neka se onda najpre tako rasdeli u nekoliko država država SAD po svom etničkom poreklu. 2000 godine samo 7,2% Amerikanaca su se izjašnjavali da su samo Amerikanci! ... "2000. godine Amerikanci su se izjašnjavali o svom poreklu: 15,2% su poreklom Nemci, 10,8% Irci, 8,7% Englezi, 7,2% „Amerikanci“ (odbili su da se izjasne o poreklu), 6,0% beli hispanoamerikanci (uglavnom Španci), 5,6% Italijani, 3,2% Poljaci, 3,0% Francuzi, 1,7% Škoti, 1,6% Holanđani, 1,6% Norvežani, 1,5% Škoti iz Alstera, 1,4% Šveđani, 0,9% Rusi i 0,8% francuski Kanađani..."

  • Miraš says:

   Mač sa dve oštrice je priznanje nezavisnosti novih država, a posebno ako je ono prebrzo uradjeno, čak i kad je u pitanju njeno rusko i drugo prorusko stanovništvo van granica sadašnje Ruske Federacije. Primer 1. Rusija podržava teritorijalni integritet Sirije. Ako bi ona prebrzo delila priznanja onda isto tako treba da se ne protivi priznanju nezavisnosti Sirijskih Kurda na severu Sirije, i Sirijskih Druza na jugozapadu Sirije, pa onda možda da se ne protivi nezavisnosti sunitskih muslimana od šitskih muslimana. Gde bi onda završila Sirija, šta bi ostalo od nje? ... Primer 2. Rusija je dosad davala podršku teritorijalnom integritetu Srbije po pitanju rešavanja kosovskog problema. Ako se prvenstveno i jedino vodi sa etničkim principom onda bi trebala da prizna i nezavisnost Kosovskih Albanaca. Masovna medjunarodna priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova počela su u Februaru 2008.godine. Tek krajem Avgusta te iste godine Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Šta je od 1991 i 1992 godine čekala do tada? Možda je baš vodila računa da i nama ne napravi problem.

 7. DILEMA says:

  Zsšto za DNR i LNR = Novorusiji nema se volje da se primeni Kosovski Presedan prema međunarodnom pravu SUI GENERIS ?

  • Miraš says:

   Možda baš zato što Rusija principijelno podržava teritorijalni integritet Srbije zajedno sa KIM neće žuriti sa prebrzim deljenjem priznanja nezavisnosti bilo kome, pa čak ni DNR i LNR. Isti takav i još veći problem je Sirija čiju teritorijalnu celovitost Rusija podržava. Dakle priznanje nezavisnosti DNR i LNR od strane Rusije je moguće samo ako pod br. 1 u medjuvremenu ne dodje do značajnih političkih promena unutar Ukrajine u okviru kojih bi bilo moguće i pravedno i pošteno rešenje za LNR I DNR; pod br. 2 samo nakon konačnih rešenja za Siriju. Ne pre jer time bi Rusija samu sebe minirala u pogledu Sirije. ... Ne verujem da će se DNR i LNR integrisati u Ukrajinu, zbog ovog i zbog ranijih atentata, zatim zbog stalnih nastojanja ukrajinske vrhuške da se problem reši isključuvo vojno, a ne i politički. Vojno rešenje Kijevu i njihovim stranim mentorima tj. gazdama izgleda najbrže, a time se obezbedjuje da država Ukrajina ima kontrolu svih granica i cele teritorije te Ukrajina onda ispunjava uslove da udje u NATO. Još sve to pod uslovom da Ukrajina prizna ispravnost povratka Krima kući - majčici Rusiji, a i to je zasad nezamislivo.

  • Miraš says:

   U današnjem svetu ipak daje se veća prednost poštovanju teritorijalnog integriteta neke države, a ne separatističkim pokretima što je slučaj tkzv. Kosova. U slučajevima priznanja najčešće se govori o pravu naroda na samoopredeljenje sa otcepljenjem, ali i u kojim izuzetnim slučajevima se to ipak radi pa kažu "samo ako ne postoji drugi način da se neki narod zaštiti od ugnjetavanja". Na internetu možete pronaći tekst: "Istorija prava na samoopredeljenje - (R)evolucija prava na samoopredeljenje" Bojan Gavrilović. Tekst je malo duži, a negde na 12-13 strani je suština odgovora.

  • Miraš says:

   Ako se Vaše pitanje odnosilo na Kijev tačnije na SAD i EU onda jasno je zašto ne primenjuju slično rešenje kao za Kosovo. Žele da cela Ukrajina udje u NATO i da sa istočnih granica Ukrajine vire u dvorište Rusije. Da bi Ukrajina postala članica NATO-a ona mora da kontroliše celu teritoriju i sve granice, tako je po uslovima alijanse. Mogu eventualno da naprave neki veliki presedan te da Ukrajina bude primljena u tu alijansu i to bez kontrole Krima i bez kontrole Donbasa. Medjutim ako bi Zapad priznao nezavisnost Donbasa slično kao što je priznao nezavisnost Kosova onda njihov NATO nikad ne bi pokrivao teritoriju Donbasa odnosno ne bi izašao na granicu Rusije iz Ukrajine. Slično je i kod nas, samo što je primer puno manji. Ne štite oni Albance na Kosovu zato što im je stalo do Albanaca nego im je stalo da sa Kosova vire na sever na teritorije Srbije na koje NATO planira još da se proširi. Srbija kao nečlanica NATO-a ima tri sporazuma sa tom alijansom (IPAP, SOFA i NSPO) a toliko sporazuma sa tom alijansom nema nijedna država nečlanica NATO-a. I pored svega toga Kurtis Skaparoti, komandant snaga NATO-a u Evropi, u martu ove godine pred Odborom za bezbednost američkog senata cvileo je da Srbija je najveći problem u regionu. Eto i po tome jasno je da su ozbiljno bolesni od širenja.

 8. Ja says:

  O čemu piše ovaj moraš. Oprostite ali moram komentari sati kad neko lupa. Nešto pročita a nerazumije.Vidim da nije obrazovan i nema znanje ali molim da se takvi glupi ljudi ne javljaju. Spreman sam sa gospodinom izaći na javnu tribinu da uz javnost su eliminiše

  • Nina says:

   Priča o tome na osnovu čega se može i to pravilno sprovesti medjunarodno priznanje neke nove države. Kijev uopšte ne pregovara sa Donbasom nego računa samo sa vojnim rešenjem. Zato će Donbasu (DNR I LNR) biti neophodna jedina moguća pomoć u vidu priznanja nezavisnosti prilikom otcepljenja od ovakve Ukrajine.(Druga mogućnost bila je da se reintegriše u Ukrajinu ali putem političkih pregovora i dogovora). Da bi se izvršilo uspešno i zakonito medjunarodno priznanje nezavisnosti (ne ovakvo nezakonito i jalovo kao u slučaju KIM) po medjunarodnom pravu moraju biti ispunjena tri osnovna uslova: (a) Mora postojati narod koji, iako brojčano manjinski u odnosu na ostatak stanovništva matične države, čini većinu na delu teritorije te države.(b) Država od koje narod u pitanju želi da se odvoji [da izvrši secesiju] mora naneti ozbiljne nepravde tom narodu koje se sastoje od - ozbiljnih povreda ili poricanja unutrašnjeg prava naroda na samoopredeljenje tog naroda (kroz npr. oblike diskriminacije) - ozbiljnih i široko rasprostranjenih povreda fundamentalnih ljudskih prava pripadnika tog naroda; (c) Ne može više biti realnih i delotvornih mogućnosti za mirno rešenje konflikta; drugačije rečeno mora biti bar pokušaja pregovora. Pronadjite putem interneta: Miloš JOVANOVIĆ PITANJE PRIZNANJA DRŽAVA U MEĐUNARODNOM PRAVU: SLUČAJ KOSOVA I METOHIJE

  • Nina says:

   Ista je suština teksta koji je ponudio Miraš i ovog koji je meni poznat. Samo je njegov predloženi tekst duži i sveobuhvatniji jer obuhvata razne slučajeve otcepljenja i priznanja nezavisnosti država i ima više pravne terminologije. Za razliku od SAD i celog Zapada Rusija je za povratak važenja i primene medjunarodnog prava te zato se u skladu sa njim i ponaša. Ukrajina ako se ne bude držala medjunarodnog prava, nego samo podrške ovakve samovoljne Amerike koja se drži samo sile, na kraju će izgubiti ne samo Donbas, nego možda i Harkov i Odesu, itd. Sirija zasad uspeva paralelno sa ratom protiv terorista (od kojih su mnogi stranci) da izvrši i nacionalno pomirenje. I ovo drugo što radi je veoma važno. Dakle Sirija će uspeti da reši svoje probleme ne samo vojno-ratovanjem nego i pregovaranjem i dogovaranjem. Ukrajina koja ima daleko manje probleme od Sirije neće da pregovara sa lokalnim stanovništvom. Ako tako nastavi Ukrajina je na putu da bude i gubitnik teritorija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *