PUTIN PORUČIO NIKOLIĆU I VUČIĆU: Podržavamo Srbiju i još više ćemo unaprediti odnose

PUTIN PORUČIO NIKOLIĆU I VUČIĆU: Podržavamo Srbiju i još više ćemo unaprediti odnose

16 oktobra 2014

Tan2014-10-16_141210826_0_620x0Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na početku razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da Srbija vidi u Rusiji svoj velikog saradnika, saveznika i partnera i neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem prema Rusiji.

Nikolić je poželeo dobrodošlicu Putinu i naglasio da je Srbiji dragocena podrška Moskve u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Znam da taj princip čuvate, iako biste možda mogli i drugačije, rekao je Nikolić.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da dve države imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a da pred sobom imaju dobru budućnost.

Na početku sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem on je podsetio da su pre 70 godina vođene borbe za oslobođenje Beograda ocenivši da je to bila „zajednička borba za ispravnu stvar“.

Kada je reč o Kosovu, čiju nezavisnost Rusija ne priznaje, Putin je rekao da zvanična Moskva tu zauzima principijelan stav koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dve zemlje već i na međunarodnom pravu.

„To je principijelan stav koji neće podleći nikakvoj promeni. Podržavamo Srbiju i nameravamo da je podržavamo i dalje“, rekao je Putin.

On je ocenio da trgovinsko-ekonomski odnosi imaju tendenciju rasta, ali da mogu biti još mnogo bolji i izrazio nadu da će danas tokom razgovora sa srpskim zvaničniciam biti pronađeni dodatni razlozi za dalju saradnju.

NIKOLIĆ ODLIKOVAO PUTINA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Vladimira Putina za izuzetne zasluge u unapređenju saradnje Rusije i Srbije. On je na ruskom rekao dragi brate vlaidmirre, srpski narod se ponosi što ti nosi najviši srpski orden.

PUTIN SE ZAHVALIO

“Prihvatam odlikovašnj kao znak ljubavi Srbije prema Rusiji i ruskom narodu.  Želim da vas uverim da će Rusija uvek prihvatati Srbiju kao najbližeg saradnika“ rekao je Putin pošto je primio odlikovanje od Tomislava Nikolića.

VUČIĆ SE OBRATIO NA RUSKOM

Tokom sastanka premijera Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Vučić se ruskom predsedniku obratio prvo na ruskom, a potom na srpskom jeziku.

– Srbija nikada neće zaboraviti učešće sovjetskih trupa, snagu i broj ljudskih života koje ste uložili kako bi Beograd i Srbija bili slobodni. Ali, pošto znam da ste s predsednikom o tome razgovarali, i čeka vas 100.000 ljudi na paradi, a znate da sam težak čovek, ja ću da pređem na ove „manje važne stvari“ i ekonomske probleme koji su za nas od ogromnog značaja, a ne važe dako važno kao ove druge stvari.

Vučić je rekao da će Rusija i Srbija imati veću robnu razmenu nego u 2013. godini, koja je do sada bila rekordna.

– Hvala što je Srbija jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju. Trudićemo se da povećamo ponudu. Znate da mi proizvodimo Fijat, ali to je „zdelano v Serbiji“, pa vas molim da povećate izvoz tih automobila u Rusiju – rekao je Vučić.

PUTIN: DOGOVORIĆEMO SE ZA „FIJAT“

„Slažem se da su trgovinske i ekonomske veze uspešne. Jedna od najvećih ruskih kompanija je NIS, koji je jedan od najvećih budžetskih platiša u Srbiji. Druga kompanija je Lukoil, koja je uložila oko 300 miliona dolara. Što se tiče poljoprivrede, za Srbiju je pogodan momenat da zauzme dobro mesto na ruskom tržištu. Više od toga mogli bismo da raspravimo o kompletnom procesu investicija, mi bismo mogli da kreditiramo srpska preduzeća. Mislim da neki proizvođači iz EU bi mogli da dođu i ulažu u proizvodnju u Srbiji, kako bi izvozili u Rusiju.  Uzimajući u obzire naše dobre odbnose s Italijom, možemo da se dogvorimo oko kvota u vezi sa izvozom u Rusiju“ – rekao je Putin.

KOMENTARIJedan komentar

  1. SNEZANA says:

    BAS MI JE PUNO DRAGO STO JE PUTIN U BEOGRADU I STO SU RUSI BILI UVEK SA NAMA I PORED NAMA. SRBIJA CE IMATI VECU KORIST OD RUSA NEGO OD EVROPE ... NEMACKA SUDI U EVROPI I ZA NASU SRBIJU NECE BITI VELIKI POMOC VEC MNOGO TESKOCE ZA NAS NAROD !!!! VELIKI POZDRAVI SVAKOM SRBINU SIROM SVETA !!! SNEZANA IZ FRANCUSKE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *