ПУТИН ПОРУЧИО: Србија и Русија ће бити пријатељи и кад је тешко!

PUTIN PORUČIO: Srbija i Rusija će biti prijatelji i kad je teško!

30 oktobra 2015

1100644072 PutinNiža cena ruskog gasa za „Azotaru“ i MSK Kikinda, kupovina naoružanja, veliki posao remonta ruskih helikoptera, ulaganje u infrastrukturu naše zemlje, otvaranje tržišta za srpske firme i dodatno jačanje političkih veza Beograda i Moskve – glavni su rezultati trodnevne posete premijera Aleksandra Vučića, ministara i privrednika Ruskoj Federaciji.

To je „pečatirano“ i u četvrtak, na sastanku u četiri oka srpskog premijera i predsednika Rusije Vladimira Putina, u njegovoj rezidenciji u Podmoskovlju.

Posle susreta koji je trajao više od sat, Vučić nije otkrivao sve detalje važnog i poverljivog razgovora sa prvim čovekom Kremlja. Prema našim saznanjima, Putin je u otvorenom i srdačnom razgovoru, u jednom trenutku gostu rekao:

– Uveren sam da ćemo biti prijatelji i kada bude teško!

Vučić je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da zbog toga ne oseća pritiske Zapada, odnosno Brisela:

– Na mene se teško mogu vršiti pritisci. To znaju svi. Svojevremeno su to pokušali po pitanju Briselskog sporazuma i tad su shvatili da je to besmisleno – rekao je Vučić, i podsetio da je tada tri sata ležao na podu u štabu EU, odbijajući da potpiše sporazum nepovoljan po Srbiju.

Premijer naše zemlje podsetio je da svuda u svetu govori isto, pa je tako i u SAD govorio da želi dobre odnose sa Rusijom, kao što je i u Moskvi naglasio da je Srbija na evropskom putu:

– Zato sam i poštovan i kao predsednik vlade, i kao lider, i kao čovek, jer iste stvari govori na svakom mestu. Zato se srpska reč poštuje – rekao je Vučić novinarima nekoliko minuta posle završenog sastanka.

Vučić i Putin razgovarali su i o migrantskoj krizi, situaciji u svetu i na Balkanu, kao i na Kosovu. Posle dijaloga iza zatvorenih vrata, u salu su ušle i delegacije dveju zemalja.

Putin je u obraćanju na početku sastanka sa Vučićem i ministrima Ivicom Dačićem, Dušanom Vujovićem, Zoranom Mihajlović, Nebojšom Stefanovićem i Bratislavom Gašićem, poručio da je svestan da se svetska ekonomija nalazi u lošem stanju, ali da, bez obzira na to, privredna saradnja sa Srbijom napreduje:

– Isporuka poljoprivrednih proizvoda iz Srbije porasla je za 40 odsto, što je dobro.

Premijer Vučić je zahvalio predsedniku Rusije na gostoprimstvu i istakao da je srpska delegacija poslednja tri dana u Moskvi i sa predsednikom Vlade Dmitrijem Medvedevom, i sa drugim sagovornicima, razmotrila ekonomske odnose, ali i političke. U ime Srbije, zahvalio je na podršci Rusije u UN i Unesku, kao i svim drugim međunarodnim organizacijama, gde naša zemlja pokušava da zaštiti svoj integritet, ali i ugled i slobodarsku tradiciju.

– Znamo da je situacija u celom svetu komplikovana, ništa manje nije komplikovana ni na Balkanu. I sa pogledom u budućnost, našli smo rešenje za još brži razvoj naših odnosa – naglasio je Vučić.

On je otkrio da je sa ruskim partnerima dogovorena niža cena gasa za „Azotaru“ u Pančevu i „Metanolsko-sirćetni kombinat“ (MSK) u Kikindi. Postignut je dogovor i o proširenju skladišta gasa u Banatskom Dvoru, sa dosadašnjih 460 miliona kubika gasa na milijardu kubika, a bilo je reči o izgradnji novog skladišta u Itebeju od dodatnih milijardu kubika.

– Time bi Srbija mogla da uskladišti dve milijarde kubih metara gasa, i tog trenutka imamo obezbeđene jednogodišnje potrebe Srbije, što će nas činiti manje osetljivim na političke promene odnosa u svetu, energetske krize koje se javljaju – rekao je Vučić.

Kao posebno važan rezultat posete, srpski premijer naveo je dogovor da se remont ruskih helikoptera, koji će biti prebačeni iz Poljske i Češke, obavlja u našoj zemlji, što će otvoriti još novih radnih mesta:

– Eto velikog posla za nas, da li ćemo biti sposobni da taj posao obavimo, ostaje na nama, nadam se da hoćemo – rekao je Vučić, koji je sa Putinom razgovarao i o namenskoj industriji.

Ideja je da se vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ u Batajnici modernizuje i osposobi za remont brojnih tipova helikoptera „Mi 17“, koje koristi ruska armija, a u svom sastavu ima i naša vojska.

Odgovarajući na burne reakcije hrvatskih političara povodom najava da će Srbija nabaviti moderno rusko oružje, Vučić je rekao:

– Srbija nikoga neće da napada. Nemamo ofanzivno oružje i nas ne treba niko da se plaši. Ne znam kakvi su planovi Hrvatske, ne znam šta će im balističke rakete i lansirne rampe. Nismo mi dobijali rakete, 220 hamera, licencu za vozila „patrija“. Ono što nas zanima je da li možemo da sačuvamo našu teritoriju, građane i narod, i to će Srbija biti u situaciji.

Iz Putinovog kabineta saopšteno je da je dijalog Rusije i Srbije usmeren na široki krug pitanja bilateralne saradnje i međunarodne problematike, dok je poseban akcenat stavljen na podršku miru i stabilnosti na Balkanu, pre svega na rešavanje kosovskog pitanja.

Time što nije podržala sankcije EU prema Rusiji, Srbija je osigurala dobru perspektivu za povećanje isporuka poljoprivrednih proizvoda u Rusiju:

– Dodatne mogućnosti u ovom pravcu rezultat su principijelne pozicije Srbije, koja je odlučila da se ne priključi sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

ROGOZIN PRETHODNICA MEDVEDEVU

TOKOM susreta u Moskvi dogovoreno je da se intenziviraju sastanci rukovodstava dveju zemalja. Potpredsednik ruske vlade i kopredsednik Komiteta za saradnju Rusije i Srbije Dmitrij Rogozin u decembru će doći u Beograd, kada će se precizirati nove mogućnosti saradnje. Sledeće godine Srbija će ugostiti premijera Dmitrija Medvedeva, a planirano je i da predsednik Tomislav Nikolić poseti Moskvu.

UGOVORENA NABAVKA RAZORNOG TOPA ZA NAŠU VOJSKU„ŠIPUNOV“ NA KUPOLI „LAZARA“SRPSKO oklopno vozilo „lazar“ ubuduće će biti naoružano najsavremenijim topom 2A42 „šipunov“ ruske proizvodnje – dogovoreno je tokom susreta premijera Vučića i predsednika Putina.

Među temama razgovora dvojice lidera našla se i nabavka ruskog PVO sistema „Buk“ i savremene granate „krasnopolj“ za Vojsku Srbije. Detalji nabavke ovih ruskih sredstava biće dogovoreni tokom predstojeće posete potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina Srbiji.

Naoružanje koje će se naći u Vojsci Srbije predstavlja sam vrh vojne tehnike, a svoju primenu naći će u sistemima koje razvija srpska namenska industrija. Top 2A42, kalibra 30 milimetara, u ruskoj armiji poznatiji kao „šipunov“, naći će se na novoj kupoli domaćeg oklopnjaka „lazar 2“, čime će ovo vozilo dobiti najbolje moguće performanse. Moćno oružje koriste i helikopteri i borna kola veće nosivosti.

Granata „krasnopolj“ biće osnovna municija za domaću haubicu „nora“ 155 milimetara. Reč je o razornom projektilu izuzetne preciznosti, kojim će Srbija obezbediti odbrambeni primat u regionu.

Zaštitu vazdušnog prostora Srbije, ukoliko dođe do dogovora, preuzeće rakete PVO „Buk“, koji je među najboljim sistemima srednjeg dometa na svetu.

KOMENTARI5 komentara

 1. Goran says:

  ovo su sve neopevane budalastine , koje oruzje ce jedna zemlja za sebe da nabavi bi moralo da bude stroga tajna a ne na zva zvona zvocati sta ce da se kupi i sta ce da bude poklonjeno.

 2. Padre says:

  Putinu se baš vidi, kako si misli:"Bože mili, s kavim sve budalama ja imam posla!".

 3. zlatiborski ovan says:

  Naoružanje koje će se naći u Vojsci Srbije predstavlja sam vrh vojne tehnike, a svoju primenu naći će u sistemima koje razvija srpska namenska industrija. Top 2A42, kalibra 30 milimetara, u ruskoj armiji poznatiji kao „šipunov“, naći će se na novoj kupoli domaćeg oklopnjaka „lazar 2″, čime će ovo vozilo dobiti najbolje moguće performanse. ///////// Vec sad je "Lazar" tu negde sa finskom Patrijom, a daleko jeftinije. A sta ce tek da bude kad ugrade ruske topove...

 4. Branislav says:

  Pitanje je da li dražava ima para i za tako nešto. Državni dug prema stranim kreditorima iznosi 24 milijarde dolara?!?

 5. Sremac says:

  Fotografija "veliki i mali". Ko je na fotografiji veliki a ko mali i beznačajan?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *