ПУТИН ПОРУЧИО СВЕТСКИМ ЛИДЕРИМА ПРЕД САМИТ Г20 И ИЗАЗВАО ПАНИКУ: „Стари светски поредак је…“

PUTIN PORUČIO SVETSKIM LIDERIMA PRED SAMIT G20 I IZAZVAO PANIKU: „Stari svetski poredak je…“

6 jula 2017

G20 ostaje efikasan globalni instrument upravljanja čak i usred rastućih geopolitičkih rizika i neizvesnosti, napisao je ruski predsednik Vladimir Putin u autorskom članku za nemački list „Handelsblat“ uoči samita G20 u Hamburgu.

„Uprkos rastu geopolitičkih rizika i neizvesnosti, G20 nije postala manje efikasno globalno sredstvo upravljanja. To se u velikoj meri može pripisati izuzetnoj odgovornosti koju predsednici država-članica demonstriraju ispunjavajući svoju misiju“, istakao je Putin.

„Ono što govorim zasnovano je, između ostalog, na iskustvu Rusije kada je naša zemlja predsedavala Grupom 2013. godine i na koristi od suštinske podrške svih naših partnera i njihovog ohrabrenja“, dodao je Putin.

Prema Putinu, stari ekonomski modeli su iscrpeli svoje mogućnosti, protekcionizam postaje norma, čiji skriveni oblik predstavljaju jednostrane sankcije.

„Suočavamo se sa nekoliko velikih izazova. Stari ekonomski modeli su iscrpeli svoje mogućnosti. Protekcionizam postaje norma, a jednostrane, politički motivisane sankcije na trgovinu i investicije, kao i transfer tehnologije, nisu ništa drugo nego maskirani protekcionizam“, rekao je Putin.

„Mi verujemo da ove sankcije nisu samo osuđene na propast, nego i da su u suprotnosti sa principima G20 i saradnje u interesu svih zemalja“, napisao je ruski predsednik.

Putin kaže da se Rusija zalaže za slobodan pristup komunikacionim tehnologijama, ali da se protivi pokušajima da se on zameni popustljivošću i nekažnjivošću u digitalnoj sferi.

„Rusija se dosledno zalaže za slobodan pristup komunikacionim tehnologijama, uključujući internet… U isto vreme, zalažemo se i za slobodu u digitalnoj sferi, kao i u bilo kojoj drugoj, ali to nikako ne bi trebalo da bude zamenjeno popustljivošću i nekažnjavanjem“, napisao je Putin.

Prema Putinu, to dovodi do divljanja sajber-kriminalaca, hakerskih grupa i svih onih koji zadiru u privatnost pojedinaca ili suvereniteta država korišćenjem najsavremenije tehnologije.

„Rusija, koja je bila među prvim zemljama koja je skrenula pažnju na opasnost od takvih izazova, već nekoliko godina se zalaže za sklapanje univerzalnih međunarodnih sporazuma pod okriljem UN koji pozivaju na borbu protiv te negativne pojave. Nadamo se da će to dovesti do pozitivnog i zanimljivog odgovora drugih zemalja“, istakao je ruski predsednik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *