PUTIN PORUČUJE: U slučaju napada na Ruse u Ukrajini, Rusija neće sedeti skrštenih ruku

PUTIN PORUČUJE: U slučaju napada na Ruse u Ukrajini, Rusija neće sedeti skrštenih ruku

3 marta 2014
Vladimir Putin 55547Međunarodne snage, koji ispoljavaju pojačan interes prema Ukrajini, treba da obuzdaju radikale i da savetuju ukrajinskim opozicionim aktivistima ili onima, koji su se sada našli u Kijevu, da se distanciraju od radikala, a ne da im omogućavaju da komanduju na teritoriji Ukrajine, pošto takve aktivnosti mogu da dovedu do veoma teškog razvoja događaja, koji Rusija upravo pokušava da spreči.

U slučaju eskalacije nasilja prema stanovništvu ruskog govornog područja u Ukrajini, Rusija ne može ostati po strani. Kod takvog razvoja događaja, Moskva će preduzeti odgovarajuće mere u okviru međunarodnog prava. To je u telefonskom razgovoru sa Generalnim sekretarom UN izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin. Protekle noći ruski predsednik je obavio telefonski razgovor i sa predsednikom SAD Barakom Obama. Vladimir Putin je naglasio, da Rusije ne može biti po strani, kada postoji pretnja stanovništvu ruskog govornog područja. Predsednik Rusije je skrenuo pažnju predsedniku SAD na kriminalne aktivnosti ultranacionalista, koji u suštini dobijaju podsticaj od današnjih vlasti u Kijevu.

O situaciji u Ukrajini protekle noći se diskutovalo na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN. Sednica je održana na inicijativu Kijeva. Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin je napomenuo, da se kriza u Ukrajini mora rešiti na ustavni način. Zbog toga se kijevske vlasti moraju ograditi od radikalnih grupacija, kao i da preduzmu sve napore za formiranje vlade, koja će uzeti u obzir interese celog naroda zemlje, istakao je Vitalij Čurkin.

Treba sačuvati hladnu glavu. Treba vratiti stvar na politički put u ustavne okvire, vratiti se na sporazum od 21. februara i na formiranje vlade nacionalnog jedinstva i treba prekinuti sa pokušajima da se sa oponentima, etničkim ili političkim, razgovara rečnikom sile. Međunarodne snage, koji ispoljavaju pojačan interes prema Ukrajini, treba da obuzdaju radikale i da savetuju ukrajinskim opozicionim aktivistima ili onima, koji su se sada našli u Kijevu, da se distanciraju od radikala, a ne da im omogućavaju da komanduju na teritoriji Ukrajine, pošto takve aktivnosti mogu da dovedu do veoma teškog razvoja događaja, koji Rusija upravo pokušava da spreči.

Kao odgovor na apel Krima za pomoć, u subotu je predsednik Rusije Vladimir Putin dobio saglasnost gornjeg doma ruskog parlamenta za angažovanje oružanih snaga na teritoriji Ukrajine. Uostalom, precizirali su u Kremlju, to ne znači da će predsednik države odmah da je primenjuje. Glavno je, da odluka Rusije može i treba da ohladi vruće glave, ne toliko u Kijevu, koliko u Vašingtonu i Briselu, rekao je u intervjuu „Glasu Rusije“ zamenik direktora Instituta zemalja ZNG Igor Šiškin.

To je jasna poruka upravo Zapadu, da je vreme da prekine indirektnu agresiju – da počnemo da nazivamo stvari svojim imenima. Nakon što je predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju (sa Evropskom unijom), počela je primena mehanizama sile za obaranje zakonske vlasti, da bi se otrgla Ukrajina od Rusije. Rusija se višestruko obraćala Zapadu sa ponudom da se zaustavi, da se održe razgovori. Kao odgovor je usledio sledeći korak agresije. Sada je jasno stavljeno do znanja – crta postoji. Rusija nikome neće dozvoliti da je pređe. Sada, zahvaljujući aktivnosti juga i istoka i principijelnoj poziciji Rusije, postoje šanse da će sve ući i miran kolosek. Sada je potrebno zaustaviti se, preći za pregovarački sto i dogovoriti se o izlasku iz političke krize. U ovom slučaju može doći do popuštanja situacije, da se zatim održe demokratski pošteni izbori, ne na nišanu mašinki desnog sektora, a pod međunarodnim posmatranjem, i nastaće nova vlast. Današnja vlast u Ukrajini je vlast pobunjenika.

Vlast, koja de-fakto danas vlada u Ukrajini, proglasila je opštu mobilizaciju. U međuvremenu, predstavnici Oružanih snaga Ukrajine, koji se ne slažu sa kursom Kijeva, napuštaju vojne jedinice i masovno podnose ostavke. Ukrajinski vojnici, koji se nalaze u Krimu, masovno prelaze na stranu snaga samoodbrane. Ostale vojne jedinice, tehnika i arsenali prelaze pod kontrolu snaga samoodbrane, koje obezbeđuju očuvanje reda u regionu. U isto vreme zaoštrena situacija u Ukrajini primorava građane da napuštaju zemlju. Ruske vlasti već beleže znake nadolazeće humanitarne katastrofe. Samo od početka ove godine u Rusiju je stiglo 675 000 građana Ukrajine, javlja Graničarska služba RF. U slučaju nastavka „revolucionarnog haosa“ u Ukrajini, u granična područja Rusije će pristizati stotine hiljada izbeglica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *