ПУТИН ПОРУКОМ ШОКИРАО СВЕ: „Ко провоцира Русију, зажалиће као никад до сада“

PUTIN PORUKOM ŠOKIRAO SVE: „Ko provocira Rusiju, zažaliće kao nikad do sada“

21 aprila 2021

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je održao svoj tradicionalni govor o stanju nacije u izazovnom trenutku zbog rastućih tenzija sa Ukrajinom, nezadovoljstva građana zbog rastuće inflacije, pandemije, nove runde američkih sankcija i i sve većeg pritiska međunarodne zajednice zbog optužbi za špijuniranje.

Ocenjuje se da će ovo obraćanje Federalnoj skupštini biti najvažnije do sada, a počinje samo nekoliko sati pre najavljenog protesta u znak podrške kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom, čije zdravstveno stanje u zatvoru izaziva zabrinutost širom sveta.Na prošlogodišnjem obraćanju, Putin je najavio temeljnu reviziju Ustava i uvođenje populističkih i konzervativnih mera u osnovni zakon Rusije. Promene su u međuvremenu sprovedene i resetovale su Putinov broj predsedničkih mandata, otvorivši mu put da vlada do 2036. godine.

Iako teme nisu unapred najavljene, očekuje se da će Putin, pored osvrta na domaća pitanja i ekonomiju, govoriti i o međunarodnoj politici – eskalaciji napetosti u odnosima sa Amerikom, situaciji u Donbasu, proterivanje ruskih diplomata i novim sankcijama.

Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko je današnji govor je nazvala „obraćanjem novog doba“ – najvažnijim političkim i društvenim događajem u ovoj godini.

12:24 – Putinovo obraćanje je završeno ruskom himnom.

12:22 – Rusija unapređuje i obnavlja vojnu tehnologiju, uključujući i vojno naoružanje, kaže Putin. Vojska će dobiti tri nove rakete, a nastavlja se rad na Burevesniku i Posejdonu. Potreban je novi sistem bezbednosti. Zemlje nuklearne petorke snose posebnu odgovornosti, primetio je Putin.

12:17 – Organizatori bilo kakvih provokacija protiv Rusije zažaliće kao što nikad nisu, poručio je Putin, ističući da je praksa organizovanja političkih udara, kao u Belorusiji i Ukrajini, „prešla sve granice“.

– Postalo je vrsta sporta činiti neprijateljske poteze prema Rusiji – kazao je Putin.

12:11 – Rusija ima svoje interese koje će braniti u okviru međunarodnog prava ako druge zemlje odbiju dijalog, kaže Putin. Osudio je „nepravedne“ sankcije Amerike.

– Ne želimo da spalimo mostove, ali ako neko naše dobre namere protumeči kao slabost, neka zapamti da će odgovor Rusije biti brz i oštar – rekao je Putin.

12:09 – Jedan od prioriteta vlade je i razvoj turizma, ističe Putin.

12:02 – Putin je obećao 500 milijardi rubalja kredita za infrastrukturu i pomoć za razvojne projekte regiona. Posebno je istakao značaj arktičke regije.

11:48 – Putin se dodao i aktuelnih pitanja klime i zaštite životne sredine. Istakao je da emisija štetnih gasova u Rusiji mora biti manja nego u zemljama EU.

11:44 – Ruski lider najavio je i mere podrške obrazovnom sistemu u okviru kojih će više od trilion rubalja biti usmereno u naučne svrhe. Kao jedan od najvažnijih naučnih projekata, Putin je izdvojio „moćan sanitarni štit“.

– Rusija mora da bude spremna da za četiri dana napravi test u slučaju pojave nove opasne infekcije – kazao je ruski predsednik.

11:36 – Putin je rekao da se vlada mora boriti protiv siromaštva i za rast plata. Naglasio je da je pandemija uticala na blagostanje ljudi u svim zemljama sveta. Najavio je sistem podrške porodicama sa decom, kao i pomož od po 10.000 rubalja za svako dete školskog uzrasta.

11:15 – Putin je pozvao sve ruske građane da se vakcinišu protiv korona virusa. Podsetio je da je to jedini način za sticanje kolektivnog imuniteta u zemlji do jeseni. Naložio je dodatne mere u borbi protiv najopasnijih bolesti, poput kardiovaskularnih oboljenja i kancera.

Podsetio je na veliki problem u Rusiji, demografski pad, ističući da je strategija da se postigne stabilan rast stanovništva.

11:10 – Putin je govor počeo osvrćući se na pandemijsku godinu, ističući da su i vlast i društvo bili odgovorni u prevazilaženju problema. Zahvalio se svim zdravstvenim radnicima, kao i ruskim naučnicima koji su napravili tri pouzdane vakcine protiv korona virusa.

11:00 – Svi senatori, poslanici i novinari (njih 450) morali su tri puta da urade PCR test kako bi mogli da prisustvuju obraćanju ruskog lidera u centralnoj izložbenoj sali „Manjež“.

(Blic)

KOMENTARI7 komentara

 1. Pingback: PUTIN PORUKOM ŠOKIRAO SVE: „Ko provocira Rusiju, zažaliće kao nikad do sada“ – Prava istina o svemu

 2. Gagi says:

  Meda je izgleda zavrsio sa zimskim snom, sada je poceo da cisti svoje staniste jer se tu namnozilo svakakvih hijena i lisica. Jos je pomalo bunovan jer se nije skroz razbudio ali cemo uskoro cuti ciku i vrisku ovih novopridoslih okupatora njegovog stanista.

  • Stevan says:

   Lep komentar. I Ezop bi pozavideo.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..Ovo ti vredi. …..Ti džavolčići su već počeli da ciče i vrište.

 3. afron says:

  Sa ovim stavom jest potvrdio, da je i on u ekipi globalista.

 4. miliorad5 says:

  Dobro i JASNO im je rekao,i KRATKO, pre lansiranja i nema mnogo više šta da se priča:)

 5. Tak eta budet says:

  Pa jeste, ali će na žalost deblji kraj izvući ruska braća - ukrajinci. Zapad huška uvek treća lica i nekog drugog da obavi njihove prljave poslove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *