ПУТИН ПОСЛАО ПОРУКУ лидерима Г7

PUTIN POSLAO PORUKU liderima G7

11 juna 2018

OČEKIVALO se da će Vladimir Putin odreagovati na inicijativu Donalda Trampa da se Rusija vrati u klub vodećih država sveta, da se ponovo uspostavi G8. Ali, odgovorio je – na inventivan i prilično neočekivan način.

Liderima zemalja G7 poručio je da su dobrodošli u Moskvu.Izgovorio je, zapravo, ovo: „Biće nam drago da ih vidimo u Moskvi… Mi iz G7 nismo izlazili. Kolege iz G7 naprosto su odbile da (2014-te) dođu na samit u Rusiji. Dakle: izvolite, biće nam drago da vas vidimo u Moskvi“.

Izbegao je, dakle, svako izjašnjavanje u stilu: sviđa mi se Trampova ideja, rado ćemo se vratiti u G7… Štaviše, poslao im je signal, ali i poruku: nama nije važna G7, ali hajde da pregovaramo i sarađujemo.

Svi lideri G 7 – osim Trampa, Tereze Mej i Đuzepe Kontea –bili su nakon 2014-te u Moskvi ili Sočiju.

Putin kritikovao je danas pukim „brbljanjem“ nazvao optužbe na račun Moskve iznete na samitu G7.

Putin je na samitu ŠOS, u kineskom gradu Ćingdau, rekao novinarima da su tvrdnje članica G7 o destabilizujućim aktivnostima Rusijepotpuno neutemeljene, kao i optužbe za umešanost Moskve u trovanje britanskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji.

Međutim, mnogo je značajnije što je sa samita ŠOS poručio da je projekat Velikog Evroazijskog partnerstva – na kome rade Rusija i Kina – otvoren za sve zemlje te organizacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *