ПУТИН ПОСЛАО ПОРУКУ САУДИЈЦИМА ПОСЛЕ НАПАДА НА НАФТНУ ИНДУСТРИЈУ: Овакав одговор нико није очекивао!

PUTIN POSLAO PORUKU SAUDIJCIMA POSLE NAPADA NA NAFTNU INDUSTRIJU: Ovakav odgovor niko nije očekivao!

17 septembra 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući navode o napadu dronova na saudijske naftne objekte, predložio Rijadu da od Rusije kupi protivvazdušne raketne sisteme S-400 ili S-300.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ove napade, Putin je citirao Kuran.

„U svetom Kuranu se govori o neprihvatljivosti bilo kakvog vida nasilja, osim zaštite sopstvenog roda. Da biste zaštitili svoj rod i svoju zemlju, mi smo spremni da pružimo odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji“, rekao je Putin.Putin je rekao da je rukovodstvu Saudijske Arabije dovoljno da „usvoji mudru državnu odluku“ i da kupi S-300, kao što je to slučaj sa Iranom, ili S-400, kao što je to učinila Turska.

Njegov iranski kolega Hasan Rohani je upitao da li je bolje da kupe S-300 ili S-400, a Putin je odgovorio: „Neka sami izaberu“.

Ruski predsednik se u nastavku odgovora na pitanje novinara još jednom osvrnuo na Kuran: „Nalazeći se ovde u Turskoj, u zemlji u kojoj pretežno žive muslimani, ne mogu da ne izgovorim još jednu misao. Setite se milosti Alaha. Vi ste nekada bili neprijatelji, Alah je pomirio vaša srca i načinio braću od vas“.

„Mislim da je potrebno da vam to bude polazište“, zaključio je predsednik Rusije.

KOMENTARI17 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Putko samo da nesto proda. I on je postao "demokratski zapad"... Izrael ima u planu prvo unistiti Iran i odmah za njima i saudijske kamiloHOBCE ali ovi priblesavi Kaki jesu ne kapiraju. A cini se da nece ni u buduce.

  • Velika Metla says:

   Ovoga puta se ne bih složio sa tobom. Evo zašto. S-400,kao i S300,i S500,je napravljen isključivo za odbranu! Rusiju ne smeju napasti jer ima,pored svega ostaloga,ovih sistema za odbranu,a Rusija isto neće napasti na S.Arabiju. I na kraju,Rusija može u svakom trenutku onesposobiti takve sisteme. Ne prodaje se takvo oružje NIKOME a da nemaš kontrolu nad njim.

  • test01 says:

   Pogresno ste razulemi, to je cinicna izjava mada Putin hoda po tankoj liniji celo vreme... Iza svega po obicaju stoji Izrael.

  • Mile says:

   Putin je ovim poručio Saudijcima da mogu da imaju i druge saveznike, a ne samo i isključivo Ameriku. Mogu da uvaže interese muslimanskih zemalja u regionu i da sa njima saradjuju a ne da protiv njih ratuju u tudjem interesu, i evo mogu da saradjuju i sa Rusijom. Poručio im je da treba da preispitaju svoje stalno i slepo praćenje američke politike u regionu Bliskog Istoka. Saudijci su na nagovor Amerike učestvovali u sirijskom ratu i izvukli su poraz iz tog rata. Sutra bi Saudijci na mig Amerike ušli i u rat protiv Irana. Evo unapred su dobili opomenu šta će izvući iz tog rata.

 2. milorad2 says:

  rafinerija je odletela u vazduh kao upozorenje ima tamo još mnogo toga lako zapaljivog.Upozorenje je americi jer saudijci su miki maus.Gubitci će tek da počnu za a meričku "finansijsku industriju" :)pogodak je pravo gde treba bio.Sarkazam putina je jasna poruka gazdama saudijskih kerova.

 3. persida says:

  Naravno, Saudi su glavni saveznici Izraela, Natanjahu je ovo odobrio, ako ne i naredio. Potpuno na liniji cionistickih interesa.

  • Mile says:

   Pišeš gluposti koje se ne mogu svariti: "Saudi su glavni saveznici Izraela, Netanjahu je ovo odobrio... " - Zašto bi Netanjahu odobrio gadjanje svojih saveznika Sauda? Zatim teže je zamislivo da Huti u Jemenu slušaju Netanjahua ili cioniste. ... Cioniste stalno držiš na prvom mestu. Da li ih mećeš i u čorbu, možda i u voćne sokove, ili u veš mašinu kao dodatak prašku?

 4. Kosovac says:

  Vest od pre 6 godina: „07.08.2013 21:37 Nepristojna ponuda Moskvi? Aman/Doha - Saudijska Arabija ponudila je Rusiji ekonomske povlastice, uključujući veliki sporazum o kupovini oružja i obećanje da se neće miješati u rusku prodaju gasa, u zamjenu za uskraćivanje podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, saopštili su danas izvori na Bliskom istoku i zapadne diplomate. Izvori navode da je ovo predočeno na sastanku šefa obavještajne službe Saudijske Arabije princa Bandara bin Sultana sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle sedmice. ……………Danas vidimo u članku, car Putin rešio da im malo pomera dupeta. I spusti ih na zemlju.

 5. Za Srbiju says:

  Umesto da ih zavadi da se međusobno kokaju, Putin im pravi savezništvo. Danas muslimana ima koliko i Kineza.

  • Mile says:

   Zna on šta radi. Iluminate ne treba potceniti i zaboraviti, zapadna masonerija stoji iza novih ratova. Objavljeno u našim medijima 2017 godine: > Američki mason Albert Pajk napisao je pre 146 godina pismo u kom detaljno opisuje kako elite planiraju da pokrenu Treći svetski rat u 21. veku. Pismo, napisano 1871. godine, detaljno objašnjava kako će Novi svetski poredak izazvati Sveti rat između cionista i islamskog sveta: “Treći svetski rat mora biti podstaknut iskorišćavanjem razlika koje uzrokuje “agentur“ Iluminata između političkih cionista i lidera islamskog sveta. Rat mora biti sproveden na takav način da se Islam (muslimanski arapski svet) i politički cionisti (država Izrael) međusobno unište. U međuvremenu, ostali narodi, kada ponovo budu podeljeni po ovom pitanju, biće ograničeni da se bore do tačke potpune fizičke, moralne, duhovne i ekonomske iscpljenosti.“ ... ZU tom pismu opisao je on sva tri svetska rata. Albert Pajk je jedini oficir i vojnik Konfederativnih Američkih država (učestvovao je u američkom gradjanskom ratu) kome je podignuta statua u glavnom gradu SAD-a u Vašingtonu.

   • Mile says:

    “Treći svetski rat mora biti podstaknut > ISKORIŠĆAVANJEM RAZLIKA KOJE UZROKUJE “AGENTUR“ ILUMINATA između političkih cionista i lidera islamskog sveta. - Ko je sve stvarao te razlike, ali SPOLJA i time je uveo Izrael i Palestinu u stalni sukob? U prvoj fazi to je Velika Britanija u periodu dok je ona bila vodeća svetska sila. U drugoj fazi to su mahom i pretežno Sjedinjene Države, ali i neke druge države. Zatim zašto je Palestinsko pitanje tako dugo nerešeno? Koje države su to rešenje stopirale na SB UN u dugom periodu vremena? ITD. ... Taj sukob Izrael.Palestina biće podloga i početna tačka najpre rata na B.I. i zatim rata sa skro celim islamskim svetom. Upitajte se Ko će sve da izgori u sukobu sa islamskim svetom, a ima bih blizu 2 milijarde? Države pravoslavnih hrišćana, jer one su geografski najbliže islamskom svetu. Na kraju ko je montirao tj. stvorio onog fanatika iz Australije što je nedavno pucao na vernike u dve džamije i to tokom molitve? A posle toga je uhapšen živ, tj. za divno čudo nije likvidiran prilikom hapšenja. Uhapšeni terorista baš je bio pun raznih podataka uglavnom iz pravoslavnih zemalja, složenih tako da islamskom svetu curi poruka da ljudi iz pravoslavnih zemalja prouzrokuju sukobe i zločine prema muslimanskim državama. Imam utisak da se neko treći odlično poigrava i sa nama i sa njima. Setite se ko je to radio od iskona. Jesmo li mi pokretali i vodili njihove kršćanske ratove sa osvajanje Bliskog Istoka?

  • Mile says:

   Osim toga iskustvo koje je Rusija izvukla iz perioda Hladnog rata je da ne sme sama da se konfrontira SAD-u. Iz niza ratova i drugih aktivnosti - očigledno je da Zapad nastoji da osvoji Aziju. Dakle lideri azijskih zemalja treba takodje da odreaguju, ne samo Rusija. To se upravo dešava.

 6. Slobodanka says:

  Gadjati u izvoz saudijske nafte, ali ne samo kratkoročno nego na duži rok, to bi podstaklo dedolarizaciju sveta. KSA je ranije izjavila da svoj izvoz nafte vezivaće i dalje za USA dolar. Petrodolar je i nastao zahvaljujući sporazumima SAD sa Saudijskom Arabijom.

  • Slobodanka says:

   Oko 5% svetskih potreba za naftom obezbedjivalo je to pogodjeno postrojenje za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji. Huti su juče 16. septembra objavili pretnju da svakog momenta mogu da izvrše nove napade na objekte u Saudijskoj Arabiji. „Upozoravamo kompanije i strance da se ne nalaze u mestima koja su bila naše mete, zato što ona i dalje ostaju naše mete i mogu opet biti napadnuta u svakom trenutku“.

 7. triglav says:

  hahaha ... pa to je pravi smisao za crni humor sa manjom dozom cinizma.

 8. Kulak says:

  Putin kao pouzdani igrač židovskog lobija sam ništa ne smišlja, već izvršava ono što mu kaže jaki moskovski židovski lobi i centrala u Tel Avivu.

 9. Kosovac says:

  Kolege komentatori, kada car Putin napravi dobar štos kao ovo sada, nije produktivno kritikovati ga odmah. U ovom današnjem slučaju ne treba pokazivati ljubomoru prema Putinu, jer neki mogu pogrešno to da protumače.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *