ПУТИН ПОСЛАО С-300 ПРЕД ВРАТА ЈАПАНА: Јапанска војска на ногама, Токио шаље одговор

ПУТИН ПОСЛАО С-300 ПРЕД ВРАТА ЈАПАНА: Јапанска војска на ногама, Токио шаље одговор

2 децембра 2020

Јапанска влада протестовала је због распоређивања противавионских ракетних система С-300В4 на Kурилским острвима, јавља јапанска телевизија НХK.

– Јапанска влада изразила је протест због активнијих војних припрема руске стране на северним територијама, истичући да је то неприхватљиво и да није у складу са ставом Јапана о северним територијама – наводи портал.Јапан сматра Јужна Kурилска острва својом „северном територијом“ и покушава да их поврати у састав државе.

Раније је прес-служба Источног војног округа саопштила да су системи С-300В4 ступили на борбено дежурство на острвима Kурилског гребена. Високо мобилни систем противваздушне одбране предвиђен је за заштиту важних објеката од удара балистичких и аеродинамичних средстава из ваздуха.

Kомандант округа Генадиј Жидко је високо оценио кохерентност система и дежурних снага током обуке за увежбавање акција по пријему сигнала о нарушавању ваздушних граница Руске Федерације на Kурилима.

Русија и Јапан воде преговоре о закључивању мировног споразума, а Токио се нада да ће тај циљ бити постигнут решавањем територијалних питања, односно статуса Јужних Kурила.

Јапан претендује на острва Kунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године.

Москва инсистира на томе да су острва ушла у састав Совјетског Савеза на основу исхода Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не подлеже преиспитивању.

KOMENTARI13 коментара

 1. micko says:

  Da je Staljin uspeo da formira Socijalisticku Republiku Hokaido, kako je isprva i bilo planirano,starteski raspored bi bio takav da Rusija ne bi imala mnogo brige na Pacifiku...Ipak, istorija je krenula drugim putem

  • Željko says:

   U pravu ste! Ne bi bilo Hirošime i Nagasakija jer "veliki brat" nije želio CCCP na Hokaidu! Dalje, rat na Kurilima je trajao još danima nakon japanske kapitulacije, isti scenarij kao i u Njemačkoj jer Nijemci i Japanci su se grčevito branili naspram "Crvene armije" dok su se bez borbe predavali zapadnim "saveznicima" tijekom 1945.! Vidite da i mi Hrvati možemo se složiti sa vašim gledištem povijesti!!

 2. Slobodanka says:

  Površina jadranskog mora je 138.600 km², dok površina Ohotskog mora je 11-12 puta veća > 1.603.000 км². Ohotsko more je zatvoreno more i uglavnom je pod suverenitetom Rusije zato što je od Tihog okeana ogradjeno dugačkim poluostrvom Kamčatka, Kurilskim ostrvima (56 komada), japanskim ostrvom Hokaido i s druge strane ostrvom Sahalin koje pripada Rusiji. Rusija ima pod svojom kontrolom sva ostrva Kurilskog arhipelaga. Tek manji deo Ohotskog mora u blizini japanskog ostrva Hokaido pripada Japanu. Sporna su najjužnija Kurilska ostrva severno od Hokaida: Itirup, Kunašir, grupa ostrva Habomai. Ako bi ih se Rusija odrekla kroz mirovni sporazum sa Japanom, ratna mornarica SAD bi baš pored tih ostrva dobila siguran prolaz, dovoljno dubok prolaz, za svoje brodove iz Tihog okeana prema Ohotskom moru. Još jedno "Crno more" ali na dalekom istoku Rusiji nije potrebno. Formalno Japan se vodi kao vojno neutralna zemlja, ali on još uvek ima američke vojne baze na svojoj teritoriji i pod jakim je političkim uticajem Vašingtona.

 3. ILove persida says:

  Dragi naši Japanci, ne bojte se dolazimo u miru, a S-300 nije borebeno oružje za osvajanje tuđe teritorije. Međutim sve jedno ILove- -

 4. persida says:

  Posto Zapadu i Izraelu ne moze nista, sad ce se zakaciti sa Japanom da pokaze kako je "veljika silja".

  • Slobodanka says:

   Ima li kraja tvojim glupostima??? Zapad će manje moći da spopada Rusiju, ako se zna da je dobro zaštićen Daleki istok Rusije. 1. Tokom Krimskog rata 1853-1856 borbe su se vodile na Kavkazu, u Dunavskim kneževinama (Vlaška i Moldavija), na Baltiku, na Crnom i Azovskom moru, na Belom i Barencovom moru, a takodje na Kamčatki i Kurilima. Najveće borbe su vodjene na Krimu te se zato zove Krimski rat. Tokom tog rata godine 1855 englesko-francuska eskadrila izvršila je zauzimanje ostrva Urup (kurilska ostrva) i zadržala ga je do kraja rata. Vratila ga je kao rezultat Pariskog mira iz 1856 godine. 2. Rusko japanski rat vodjen je 1904-1905 godine za Mandžuriju i Kinu. Prethodno i Kina je izgubila u ratu sa Japanom. Rat je započeo Japan, u tom ratu Rusija je ipak poražena izgubivši flotu na Dalekom istoku. Tada je postalo jasno da je Japan nova svetska sila. 3. Prvi svetski rat. Velika Britanija je uspela da nagovori Japan da objavi rat Nemačkoj. Japan je najpre porazio jedinu nemačku vojnu bazu u Kini osvojivši Kingdao, a zatim je krenuo u osvajanje nemačkih ostrvskih kolonija: Nemačku Mikroneziju i Nemačku Novu Gvineju. Takav tok rata odgovarao je i Rusiji jer bio je miran ruski Daleki istok. 4. U drugom svetskom ratu Japan je bio saveznik Nemačke, ali nije bilo sukoba izmedju Japana i Rusije sve do 1945 godine. SSSR je započeo rat protiv Japana u avgustu 1945 preuzevši Južni Sahalin i Kurile. Ulazak SSSR-a u rat protiv Japana ostavio je zapanjujući utisak na japanske vojne i civilne krugove. Oni to nisu očekivali jer 1941 godine Japan je sa SSSR-om imao sklopljen ugovor o vojnoj neutralnosti. 5. Kako bi se vоdio novi rat protiv Rusije? Japan sada sigurno ne bi potpisao sa Rusijom novi ugovor o nenapadanju, pogotovo imajući u vidu da imaju sporne teritorije za četiri Kurilska ostrva.

   • persida says:

    Pocetna pretpostavka ti je netacna. Zapad se ne rukovodi razumnom procenom neprijateljske sile nego nagonom svog besnila. To sto je Rusija sada vojno jaca nego ranije nece uopste odvratiti Zapad od njihovih ciljeva. Konacno, ako Rusi izgaze Japance, koga ce pa to fascinirati? Osim tebe, naravno?

    • Slobodanka says:

     S-300 je odbrambeni sistem. Sa njim se ne ide u ofanzivu ili u gaženje Japanaca ili bilo koga drugog. Japanci su uzbudjeni ne zato što njima preti agresija, nego zato što ovakvo razmeštanje S-300 znači da neće biti dogovora o 4 sporna ostrva, a ni mirovnog sporazuma izmedju Japana i Rusije i to 75 godina od završetka drugog sbetskog rata. Rusija bi i želela taj sporazum, ali ne želi da od gotovog pravi veresiju. Problem je što baš tu kod ta 4 sporna ostrva postoji siguran prolaz i dovoljno dubok prolaz za ulazak američkih ratnih brodova u Ohotsko more. Japan je ekonomski zatim i politički zavisan od Amerike. Takodje ne može Japan vojno da parira američkoj sili. Da zamislimo da je sporazum izmedju Rusije i Japana već napravljen. Tada bi bilo nezamislivo da Japan zapreti Americi u stilu: Vaši ratni brodovi ne mogu da prolaze pored naših ostrva i da ulaze u Ohotsko more, u zatvoreno more koje pripada samo Japanu manjim delom, a Rusiji većim delom. Ovako kako je sad > Rusija kontroliše sve prolaze pored Kurilskih ostrva i neće biti američkih uljeza. Jednom su bivši SSSR i Japan bili nadomak sporazuma, ali se umešao Vašington baš zbog tog prolaza i sporazum nije realizovan.

  • Slobodanka says:

   Jedino pitanje koje ima smisla: Zašto Rusija nije ranije prebacila S-300 na Kurilska ostrva? Verovatno zato što je morala prvenstveno da zaštiti zapadne i južne delove Rusije od Zapadne anticivilizacije. Takodje krajem prošle godine morala je da postavi S-400 i na Novoj zemlji da bi bolje zaštitila daleki sever Rusije.

  • Milan says:

   Japan je 2015 godine imao oko 127 miliona stanovnika i spada u industrijske razvijene i BOGATE zemlje sveta. Nije zanemarljivo da samo Japan Rusija ima za problem, a gde su ostali.

 5. padre says:

  Pa stvarno Rusi,to nema smisla, uvek radite nešto, što je neprihvatljivo za Japan,a vidite, kako je on obazriv prema vama!

 6. Milan says:

  Sad trenutno za Rusiju najvažnija je što veća stabilnost na njenim južnim granicama, na Južnom Kavkazu (Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija...) i u Srednjoj Aziji (Kazahstan, Tadžikistan, Kirgizija, zatim Uzbekistan, Tadžikistan, Turkmenistan). Time agresorima ostao bi samo prostor Zapadne Rusije, što bi za celu Evropu bilo veoma rizično. Zapadnoj anticivilizaciji preostala bi samo Evropa za vojno sukobljavanje sa Rusijom. Turska? Korisno bi bilo da Turska ne učestvuje u novom ratu protiv Rusije. Ona će od toga sama odustati ako snimi da Kavkaz i Srednja Azija prilično su stabilni, za Krim već znaju da je neosvojiv. Tada bi zemlje poput Estonije, Letonije, Litvanije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske činile veliko ratno poprište. Po nosu bi dobila i Norveška, Finska, Poljska ako bi učestvovale u tom napadu. Turska sigurno ne radi u korist stabilnosti Rusije i ODKB, ali istovremeno na drugoj strani Turska razbija jedinstvo NATO vojne alijanse, a povodom Grčke, Kipra, Libije, itd. Turska ima veću ulogu nego Evropa. Tačnije oko Turske će se voditi najveće igre, jer bez Turske na strani Zapada neće biti uspešnog napada na Rusiju. Turska ima S-400 što joj daje samouverenost da napada, ali on će odmah biti isključen ako Turska napadne Rusiju.

 7. Milan says:

  Miriše na raspad NATO-a. Koliko će ekonomske posledice tkzv. pandemije usporiti punjenje NATO kase? Bez velikih količina novca takav kolos ne može da funkcioniše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u