ПУТИН ПОСЛЕ KОРОНЕ ПРАВИ НОВИ СВЕТСKИ ПОРЕДАK, НА УМУ ЈЕ ИМАО И СРБИЈУ! Запад може да заборави сценарије попут оног из 1999!

PUTIN POSLE KORONE PRAVI NOVI SVETSKI POREDAK, NA UMU JE IMAO I SRBIJU! Zapad može da zaboravi scenarije poput onog iz 1999!

24 aprila 2020

Naime, rečeno je da Rusija mora obuzdavati Zapad, jer kada je Rusija u 90-im de fakto odustala od politike obuzdavanja dogodili su se napadi na Srbiju, Irak i Libiju, kažu sastavljači referata.

– Pandemija koronavirusa nije pomirila ni smirila odnose među vodećim silama i državama, nego je doprinela jačanju konkurencije u odnosima među tim zemljama koji su ionako bremenit problemima i mogu izazvati sukobe globalnih razmera, kazao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u svom referatu “ Zaštita mira, planete, sloboda izbora za sve zemlje – nove ideje za spoljnu politiku Rusije“.Rjabkov je naglasio da pandemija Kovida-19 nije dovela do potrebnog zbližavanja, nego upravo obratno, pojačala se mogućnost novih međunarodnih sukoba, s učešćem velikih sila, pa čak i mogućnost sukoba među globalnim silama. Sergej Rjabkov napominje kako nije minula ni opasnost od izbijanja nuklearnog rata. Rusija je tako razradila svoju novu strategiju za vreme koje dolazi nakon pandemije i najavljuje okupljanje oko sebe svih „nezapadnih“ zemalja, a potom kada ta koalicija ojača kreće i na privlačenje zapadnih zemalja.

Rjabkov smatra da će posledice korone, ekonomski pad i recesija prouzrokovati i dovesti do stvaranja novog svetskog poretka koji dolazi nakon smene starog. Uveren je da dolaze velike globalne promene.

– Nakon pandemije, ojačaće borba velikih sila za liderstvo u svetu, kaže Rjabkov i ističe da bi Rusija trebalo da zauzme poziciju „zaštitnika mira u svetu“ i pozicionira kao jamac „suvereniteta manjih država“, odnosno da se državama ne nameću razne asocijacije i putevi razvoja koji im ne odgovaraju ili ih ne žele, nego da same odluče o svom razvoju i svom suverenitetu.

– Bez bilo čijeg hegemonizma, kako kaže Rjabkov. On Rusiju vidi kao predvodnicu tih „nezapadnih“ država. U tome očigleno Rusija vidi svoju šansu kao konkurenta Zapadu u borbi za dominaciju, doduše preko poruke o samostalnom izboru razvoja svake pojedine zemlje, odnosno – zaštite političkih, kulturnih, civilizacijskih razlika, suvereniteta država i samostalnog izbora svog razvoja i političkog odabira.

Nova politika zaštite mira trebalo bi da se razvija postepeno, u perspektivi za nekih 10-15 godina, kako kaže politolog Sergej Karaganov, jedan od autora projekta. On smatra da će Zapad negativno reagovati na ove predloge, što će samo pridoneti popularizaciji projekta u nezapadnim državama. Rusija tu, kako kaže Karganov za list RBK, računa na:

arapske zemlje
članice BRICS-a
članice ASEAN-a,
Japan, Južnu Koreju, Tursku i Kinu

Kada se “koalicija za mir i Zemlju”, stvori i ojača, „može početi s privlačenjem Zapadnih zemalja“.

Naime, rečeno je da Rusija mora obuzdavati Zapad, jer kada je Rusija u 90-ima de facto odustala od politike obuzdavanja dogodili su se napadi na Srbiju, Irak i Libiju, kažu sastavljači referata.

Zato treba potpisati sporazume sa SAD-om o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Treća stavka nove ruske strategije je kako kaže Rjabkov i borba za ekologiju i očuvanje životne sredine.

Na tom tragu je od nedavno bivši premijer Rusije, a sada potpredsednik ruskog Veća bezbednosti Dmitrij Medvedev. On je rekao da će nakon pandemije doći do nove preraspodele u sveta i da Rusija predvodi inicijativu velikog samita šefova država članica UN-ovog Savete bezbednosti.-Takav je sastanak neophodan, mišljenja je Medvedev.

On je nadalje kazao kako će demokratija, bez sumnje, opstati, ali, po njemu to će biti demokratija koja je prošla kroz iskušenja i breme pandemije.

Medvedev je siguran da će svet nakon pandemije korone biti drugačiji i doneti promene u našim spoznajama o demokratiji. Demokratija po njemu nije „sveto pismo“, nešto što je večno i zauvek dato.

– Nisu to samo klasični kanoni, to je stalni razvoj, kaže Medvedev i smatra da je pred politikolozima obiman posao da sagledaju sve posledice pandemije na politički i društveni život. On je uveren da će trebati dosta vremena da se svet vrati na principe aktivnog globalizma.

Osim toga napomenuo je da sumnja i u skori povratak Šhengena, smatrajući da se doći do daljnjeg zatvaranja u nacionalne granice.

(Euractiv)

KOMENTARI3 komentara

 1. E.Lirsch says:

  "zastita mira" u Ukraini? Nista novo ni od Rjabkova. Kad pripretis i upotrebis oruzje moze da se razmislja o otporu. Sirija je primer ali kako izgleda ni tamo Sirijskom narodu niti Asadu nije dobro. Rusi pripucaju malo pa stanu. Idu na pregovore sa "zapadnim partnerima". A pocece kad prodje KORONA. Kad ova prodje stici ce nova pa ce Putin cekati da i ona druga, sledeca prodje. Nema o'toga nista. Smuti pa prospi.

  • Slobodanka says:

   Zašto uporno nudiš najgori mogući predlog za Rusiju? Sirija je pozvala Rusiju za vojnu pomoć, a Ukrajina nije. Naprotiv Ukrajina nastoji da dokaže kako nju Rusija napada. Cilj je da se Rusija bavi raspamećenom sestrom Ukrajinom a da potceni problem Sirije i drugih država Bliskog istoka. Zatim još ako bi bio konstatovan rat izmedju Rusije i Ukrajine, na osnovu toga Ruskoj Crnomorskoj floti bio bi zabranjen izlaz kroz Bosfor u Sredozemno more, to znači ni do Sirije ne bi mogli da stignu kao sada. Tebi je to sigurno jasno. KOJE ZLO TE NAGONI I POGONI?

 2. Miraš says:

  "Nakon pandemije, ojačaće borba velikih sila za liderstvo u svetu, Rusija bi trebalo da zauzme poziciju „zaštitnika mira u svetu“ i pozicionira se kao jamac „suvereniteta manjih država“,..." - ovo kad čuju iz SAD, V.B. i EU okomiće se koliko god mogu na manje države. A Vrbiju (vučićevu Srbiju) će još više pritisnuti za sporazum sa Kosovom* i za veliki mućak poznat kao takozvano medjusobno priznanje država Srbija-Kosovo. EU crkava ali i Vrbija je iznutra trula te još uvek čezne za EU. Ako umire EU, zašto zajedno sa njom da umre i Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *