ПУТИН ПОСТАВИО УЛТИМАТУМ ЗА КОСОВО: Шиптари и Запад у паници

PUTIN POSTAVIO ULTIMATUM ZA KOSOVO: Šiptari i Zapad u panici

4 februara 2020

Moskva će se uključiti u pregovore Beograda i Prištine ako je Beograd pozove, ali dogovor svakako ne dolazi u obzir bez Rusije i odobrenja Saveta bezbednosti, izričit je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ova njegova izjava, izrečena u intervjuu koji je dao Blicu, kako saznaje Srpski telegraf, predstavlja u stvari poruku ruskog predsednika Vladimira Putina Zapadu. Momenat da se ona plasira, kako se može čuti u diplomatskim krugovima, nije izabran slučajno, već koincidira sa realizacijom američkog plana za Kosovo, čime se ovih dana intenzivno bavi Trampov specijalni izaslanik Ričard Grenel.Ne može brzo

Zanimljivo je, kako kažu sagovornici, što su ruski zvaničnici, pa i sam Harčenko, doskora izjavljivali da će podržati dogovor koji eventualno postignu Beograd i Priština, dok je sada tome praktično dodato da takvog dogovora i ne može biti bez učešća Rusije.

– Ne verujem da postoji brzo rešenje za kosovsko pitanje, osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznanja nezavisnosti Kosova. Zabrinjava želja (američka, prim. aut.) za brzim rešenjem. To liči na uspostavljanje famoznih vremenskih okvira koji su bili razlog za to što prethodni razgovori o Kosovu nisu bili uspešni. Mislim na Ahtisarijeve pregovore i razgovore trojke – rekao je Bocan-Harčenko.

Stručnjaci za međunarodne odnose slažu se da je ovim Putin poslao oštru poruku, pre svega SAD, da oni ne mogu biti ti koji će rešavati kosovsko pitanje samostalno. Srđan Perišić kaže da je od početka jasno, kakve god da su poruke stizale, da Rusija neće dozvoliti da se ovo pitanje rešava bez nje.

– Nisu pritom ovo devedesete godine, kada su Amerikanci mogli sami da rešavaju probleme u svetu. Kako je KiM evropski problem, u njega moraju biti uključene sve evropske sile poput Rusije, ali i EU – kaže Perišić.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović ocenjuje da i nije logično da po pitanju Kosova imaju interes samo zapadne sile.

– Samo je gubljenje vremena dok se Rusija ne uključi jer ne može Zapad da donese rešenje i samo traži potvrdu od Rusije. Ta država je odigrala ključnu ulogu i 1999. godine u izradi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti iako je Zapadu tada bila potrebna Rusija da to urade, onda danas imaju još više razloga da Moskva učestvuje – izričit je Jovanović.

I karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da kosovsko pitanje ne može da se rešava bez Rusije.

– Suština ruskog stava jeste u tome da, ukoliko se želi da se sporazum Beograda i Prištine verifikuje, on dobije i političku i pravnu valjanost i mora doći na Savet bezbednosti. U tom smislu, bez Rusije to i nije moguće. Ne menja se pritom stav da će Rusija slediti interese Beograda – kaže Milivojević.

Jasno i tehnički

Dodaje da je jasno da su se stvari promenile i da bez Srbije ne može da se reši bilo šta, preciznije na štetu Srbije, te da Rusija kao evropska država ne može ostati mimo rešenja ovog pitanja.

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti ima pravo veta.

– Tehnički gledano, tačno je zato da bez nje nema dogovora, kao i da su spremni da podrže sve ono što Srbija proceni da je za nju dobro. Ovime, pritom, Rusija sa nas skida pritisak jer Zapad od nas traži da prihvatimo neka nepovoljna rešenja po nas, dok ovim Moskva preuzima odgovornost na sebe i svima poručuje da je ona adresa sa kojom mora da se priča – kaže Anđelković.

Ključne poruke Bocan-Harčenka

– Ne postoji brzo rešenje za kosovsko pitanje osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznanja nezavisnosti Kosova

– Rusija je uvek bila za nastavak razgovora Beograda i Prištine

– Neophodno je da se hitno ispuni zahtev Beograda da se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije

– Stav Vučića da se ne prestaje sa lobiranjem protiv nezavisnosti Kosova potpuno odgovara međunarodnom pravu

– Sve dok nema kompromisa, tu je Rezolucija 1244

– Celokupni razgovori moraju da budu vraćeni na temelj Rezolucije 1244

– Infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine odgovara regionu, ali je teško zamisliti da će preko noći biti letova.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI13 komentara

 1. Tika says:

  Tako je Putko !

 2. Slobodanka says:

  Na prvom mestu naš uslov treba da je ukidanje taksi, a s druge strane baš taj uslov neće hteti da ispune. U suštini zahtev za ukidanje taksi obezbedjuje nam kupovanje vremena, a zaboravite da ćemo se sa našom robom vratiti na tržište KIM-a i nastaviti pregovore sa tkzv. Kosovom.

  • Ivana says:

   Sve mlitavo i kilavo kod nas pravoslavnih izgubili smo Krajinu, pola Bosne, Srpsku Crnu Goru, Staru Južnu Srbiju (Makedonija) Braća Rusi izgubili Ukrajinu i mnogo toga šta to ne valja s nama mislim samo da nemamo energičnosti koja izbija iz katolika plus njihova mržnja i oni se samo šire a mi povlačimo.

   • Slobodanka says:

    Nije ti dosta što su nas ovoliko izgnjavili i to kad su oni bili u punoj snazi i moći, nego još analiziraš šta nama fali. Evo sad Vesli Klark zapomaže kako je Srbiji mesto na Zapadu. To njegovo zapomaganje je čist dokaz da opada njihova sila. Što sad ne naredi bombardovanje kao nekad?

    • krojač says:

     Potpuno ispravno razmišljanje, Slobodanka. Nema naroda koji se toliko preispituje, samooptužuje, samokritikuje i samorazara kao što to čine Srbi. Više mi je muka od tog neprekidnog kopanja po našoj utrobi, traženja neke imaginarne krivice, rovarenja, prljanja i na kraju ostavljanja posla nedovršenog, rane nezatvorene, jer niko od tih samokritičara ne daje nikakav konstruktivan predlog. Samo raskopa ranu, konstatuje da mi ništa ne valjamo i ode. To rade i naši neprijatelji, a ako mi i dalje budemo ovakve budale, počeće i naši prijatelji. Kad je neko video ili čuo amerikanca, britanca, nemca da tako govori o svojoj naciji tako generalizovano negativno? I čemu to služi? Ima li uopšte neku svrhu? Ako ima, ja bih rekao da se u tome krije namera da se razori samopoštovanje i nacionalno tkivo Srba. Drugu, pozitivnu ulogu ne može imati.

     • Slobodanka says:

      U ovome sam pronašla deo odgovora na to pitanje. Inače i ja po precima pripadam dinarskom tipu čoveka, ali ne mogu da se načudim koliko su glupi, tvrdoglavi i nerealni. Iz teksta "Dinarski tip čoveka – Opšte psihičke osobine i karakter Dinaraca – antropolog Jovan Cvijić". ... "Dinarski su ljudi živog duha i tanane inteligencije. (Ovo "tanane" znači lomljive ili slabe inteligencije!) Obdareni živom i raznovrsnom osećajnošću oni se često povode za svojom maštom, koja je vrlo živa i bogata, kao i za prvim impulsom oduševljenja i srdžbe. U svojim se akcijama obično inspirišu pobudama moralne i duhovne vrste; materijalni interesi imaju samo ulogu drugoga reda. Da bi se izazvala najveća suma njihove snage, treba dirnuti u njihovu osećajnost, osetljivost, u njihov individualni i nacionalni ponos; treba istaći pitanje časti ili ideal pravde ili slobode. To su glavni uzroci strasti koji pokreću dinarske ljude kao i uzroci sukoba koji se među njima javljaju; otuda proizilazi srećan ili nesrećan tok njihova života, mnogo više nego što potiče od sebičnosti ili od lakomosti. Sa ovim se inspiracijama mešaju rasni instikt, instikt za životom i za razvijanjem, instikt da se izvojuje svoje mesto u svetu i da se da svoja puna mera, instikt čija je snaga ogromna. Dinarski čovek ne veruje, da ima teškoća koje ne bi mogao savladati. Njegova je vera nepomućena, pouzdanje bezgranično...." > Najviše me je privukla predposlednja citirana rečenica, ona kao da je ključna. "DINARSKI ČOVEK NE VERUJE DA IMA TEŠKOĆA KOJU (ON) NE BI MOGAO SAVLADATI". Dakle ako za njega ipak bude nesavladivih teškoća, kako će se onda ponašati? Evo vidimo onda traže krivicu u izdaji, u tome šta nama fali pa nam se moglo desiti da budemo poraženi, i tome slično. Ne uvažavaju da postoje jači i da se pametan sklanja pred nemilosrdnom silom bez pameti. Takvom čoveku ne možeš objasniti elementarne stvari, to je kao da imaš posla sa psihijatrijskim bolesnikom koji ama baš nikako neće da se leči. Od početka 1992 godine kad je počeo još i rat u BIH meni je bilo jasno da su u Krajini pod velikim znakom pitanja kako će opstati. Karte su unapred bile podeljene da oni moraju izgubiti i to smo videli 3 godine kasnije. Ali oni toliko ni do danas shvatili nisu. Samo napuće ili iskrive usta kako je njihova Krajina izdata i tome slično. Takvoj zavrnutoj osobi prosto ne znam da li da jednostavno udenem kakav kolač u usta pa da se ne čuju. Od kakvih pretpostavki oni polaze? > Srbija je džinovska sila koja može da porazi NATO čak i kad je on na vrhuncu svoje sile i moći. Ali Srbija nije htela to da uradi jer je srpski narod sa felerom (sa manom) te sklon je izdaji. Otprilike tako, ali to je duboko emocionalan odgovor koji uopšte ne zadovoljava kao odgovor na suštinu velikog problema u kom su se našli. To ne pripada zdravom rasudjivanju.

      • krojač says:

       Sa S. Krajinom su stvari jako komplikovane. S obzirom da je, sad to jasno vidimo, krajem 20. veka ostvarivan plan nacista i ustaša, Srbi su morali da nestanu iz Hrvatske. Šta god da su uradili oni tamo ili mi ovde, ishod bi bio isti. Ustaše su na tom planu sistematski radile od 2. sv. rata pa, evo, još uvek rade. Mi nismo mogli ni da pojmimo da postoje takve psihopate, tolika mržnja i tolika zlikovačka žedj za krvlju. Ali milošević je od samog početka raspada SFRJ odlično znao kako stvari stoje i ipak je gurnuo Srbe u sukobe, prvo da bi odložio dolazak reke izbeglica koje bi stigle u Srbiju da im je odmah rekao da su ih evropa, svet i on sam pustili niz vodu. Drugi razlog je što je trgovao. Šta je tačno dobio on lično ne znam, ali čini mi se da Srbiu celini nisu dobili ništa. Samo laži i obmane. I tako smo se našli u najgoroj zamislivoj situaciji. Gore jednostavno nismo mogli proći. Ali i tebi moram ponoviti ne mislim da Srbi niti njihov mentalitet nisu ničim doprineli ovakvom ishodu. Kažeš trebalo je da se Srbi sklone. Pa jesu, sklonili su se u Srbiju, a onda su ih i tamo ubijale bombe 29 nato zemalja. Dakle, u 20. veku za Srbe nije bilo sklanjanja, a borba je bila vrlo teška, sa velikim gubicima i donosila retke i male rezultate. Ono što se čitni da smo mi grešili, zapravo smo gurnuti u nemoguću situaciju da biramo izmedju najgorih solucija. Naša istorija 20. veka je toliko užasna, zamršena, falsifikovana i prikrivana da mi evo još uvek ne možemo da shvatimo šta se to desilo.

       • Slobodanka says:

        Mi već imamo takvo iskustvo, nego problem je što zaboravljamo svoju istoriju. A i kad su nas u školi učili istoriju nauče nas da samo izrecitujemo obavezan školski program. Na svu sreću moj nastavnik istorije nije bio takav. Krimski rat (1853-1856) bio je sukob širih razmera, nije se vodio samo na Krimu ali najveće borbe vodjene su na Krimu. Protiv Rusije borile su se: Velika Britanija (tada vodeća svetska sila!), Osmansko carstvo, Kraljevina Pijemont, ali interesantno je kako su se ponašale i ostale evropske zemlje .Rusija je taj rat izgubila, ne samo da je izgubila deo teritorija nego izgubila je i pravo da drži svoju Crnomorsku flotu na Krimu. Posle tog poraza upala je i u veliku finansijsku krizu, a da bi se iz nje nekako izvukla tada je prodala i Aljasku. Pronadjite tekst na vikipediji, ali pokušajte da ga pročitate i na ruskom jeziku jer naši umeju da zanemare bitne činjenice. Ovo je za nas interesantno. U gotovo isto vreme kod nas je pokrenut srpski ustanak u Hercegovini (1852-1862) pod vodjstvom Luke Vukalovića i ostalih prvaka. Do kraja taj ustanak je propao. Zašto se to desilo? Kada je Rusija slaba nema šanse da se mi odbranimo ili da ostvarimo neku uspešnu pobunu. I to nam se ponovo dogodilo više puta, pa evo i sada. Zbog velike krize u bivšem SSSR-u, pada komunizma, nestanka Varšavskog pakta, raspada SSSR-a, dakle zbog istorijskog intermeca u kome Rusija opet stoji veoma loše Zapad se odlučio da je povoljan momenat za naše ponovno stradanje. I nije samo moćni Zapad u tome učestvovao jer uvek su oni u dosluhu sa Turskom i sa drugim muslimanskim zemljama.

       • Slobodanka says:

        KRIM tokom prvog svetskog rata, spada u deo teritorija koje je Rusija izgubila Breht Litovskim sporazumom. U periodu od 1917-1920 na Krimu se vodio Gradjanski rat u kom su se smenjivali čas beli čas crveni. ... KRIM tokom drugog svetskog rata, od 1941-1944 bio je okupiran od strane nacističke Nemačke i Rumunije. Oslobodjen je u maju 1944. godine. Šta se sa nama dešavalo tokom ta dva svetska rata to da i ne pišem. ... KRIM danas? Odoleo je i izbegao je rat. Mi jesmo stradali, ali sada taj dobro držeći "barjačić" Krim treba i nas da hrabri. Ali mi ne pamtimo ni svoju istoriju, ne pravimo poredjenja, ne razmišljamo, tako da i ne znamo koliko je za nas povoljnije to što Krim ovaj put nisu uzeli. Uzeli su sada jedino otpatke poput Estonije, Letonije, Litvanije, Ukrajine i Gruzije, ali ove dve poslednje ne mogu da uvedu u NATO. Na teritoriju Ruske federacije nisu kročili! A da jesu, pa nas bi već mleli na mašini za meso.

        • krojač says:

         Pompeo juče rezignirano kaže: "Krim smo izgubili.", na šta se ja setih one antičke aporije "Sve što nemaš izgubio si. Rogove nemaš, dakle, izgubio si ih." Krim nikad nije ni bio njihov, nego oduvek i samo ruski. To što su oni u nekom ist. trenutku digli zadnju levu šapu i obeležili ga ne znači ništa. Samo pukim slučajem su ostali nekažnjeni za to obeležavanje. Doduše, ni Ukrajina nije njihova, a oni je, vidimo i iz ove pompeove izjave, smataju svojom. Po čemu bi ona mogla biti njihova? Po tome što su je nacisti osvojili i u njoj činili nevidjena zverstva, pobili desetine miliona ljudi, i još više razjurili, opljačkali, popalili i uništili ljudima svu imovinu, izmrcvarili i ljude i zemlju, što se hitler u jeku rata razgaćio u Zaporožju i odatle drhtavom narkomanskom rukom vodio svoje zločinačke pljačkaške ratove po čitavoj evropi, po tome što se njima, zapadnjacima, dopadaju izvorišta nafte i što jako vole črnozem? Ili možda po tome što su u 21. veku uništili ovu zemlju novim ratom, razorili niz gradova i sela, pobili na hiljade ljudi i onemogućili normalan život i razvoj ukrajinskog društva? Da li ih sve to preporučuje za gospodare Ukrajine? Bolje bi im bilo da kupe prnje i iz Ukrajine i da više ne pominju ni Ukrajinu ni Krim, jer ako nekom moćnom padne na pamet da postavi pitanje odgovornosti za koješta u prošlosti, loše će se provesti.

 3. krojač says:

  Hvala Rusima do neba! Ne može zapad smandrljati problem KiM-a koji su oni napravili, na brzinu, bez odgovornosti i posledica očerupati ostatak teritorije Srbije i pobeći kući kao da se ništa nije desilo. Osim što rešenjem Srbija mora biti zadovoljna jer se radi o njenoj teritoriji, zapad je dužan i da nam objasni razloge za bombardovanje 1999, da nam se izvini i plati ratnu štetu. U suprotnom za 10, 20 ili 30 godina ponovo će njihovi bombarderi leteti nad našim nebom i ubijati sledeću generaciju Srba. Očigledno je da su oni zbog našeg propusta da raščišćevamo njihova ogrešenja o nas već odavno stekli naviku da svoje probleme rešavaju agresijom na Srbiju. Stekli su već uslovni refleks i dužnost naše generacije je da ih razuslovimo. Dosta više. Dosadili su i Bogu i ljudima. Rusima još jednom veliko hvala.

 4. petrovgrad says:

  Što pre vizna liberalizacija za Kosovo i za 6-12 meseci Šiptara će biti na podnošljivom broju. Sada ih ima oko 550-600 hiqada, Srba oko 100 hiljada ili oko 18-20 procenata. Posle liberalizacije Šiptara bi po proceni bilo 60 procenata a Srba oko 40 procenata. To bi bilo podnošljivo i održivo.

 5. Aleksandar says:

  Ma kakvi pregovori netreba da pregovaramo sa teroristima Kosovo je neotuđivi deo Srbije Amin !!! Treba proglasiti okupaciju i organizovati pokret otpora i sistematski se boriti svim sredstvima legalnim i ilegalnim da se oslobodi Kosovo u celosti i uspostavi Pravda Amin!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *