ПУТИН ПОСТАВИО ЗАПАД НА МЕСТО: Ништа они не схватају, више нису најјачи!

ПУТИН ПОСТАВИО ЗАПАД НА МЕСТО: Ништа они не схватају, више нису најјачи!

7 јуна 2019

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је поверење према долару широм света у опадању, те да је неопходно ревидирати његову улогу, будући да је америчка валута постала инструмент притиска на цео свет.

Kако је рекао, велика грешка Американаца јесте што су сами себи уништили сву предност коју су стекли још од оснивања актуелног финансијског Бретонвудског система.„Тај систем је формиран још пре 75 година. Потом је усаглашен и Јамајски валутни систем, који је додатно потврдио приоритет долара у односу на друге светске валуте. Међутим, тада није решен главни проблем, а то је да се постигне баланс валутних односа. У међувремену су се појавили нови економски центри, порасла је улога регионалних валута и променио се баланс снага и интереса“, указао је.

Путин је такође рекао да је упркос расту глобалне економије, актуелни модел међународних трговинских односа у кризи.

„Формално, у последње време раст глобалне економије пропраћен је позитивним цифрама. Од 2011. до 2018. године забележен је константан раст економије од око 2,8 одсто. Међутим, према нашем мишљењу, а то мисле и други светски лидери, потребно је отворено признати да је модел економских односа у кризи“, упозорио је.

Руски председник је рекао да се проблеми гомилају већ неколико десетина година, те да су они постали далеко озбиљнији и већи него икада до сада.

Путин је рекао и да је глобална трговина престала да буде безусловни покретач светске економије — избили су трговински ратови, а протекционизам је све присутнији.

Позивајући се на податке Светске банке и ММФ-а, Путин је оценио да је до кризе 2008. и 2009. године однос светске трговине и глобалног бруто друштвеног производа био у сталном порасту. Међутим, данас то није случај.

„То је чињеница, тог раста више нема. Након 2008. године те бројке никада више нису поновљене“, констатовао је Путин.Руски председник је такође рекао и да је монополизација новог технолошког таласа главни извор нестабилности у свету. Kако је појаснио, постоји намера да се приступ новим технологијама ограничи, да само одабрани имају прилику да је користе, што и ствара глобалну неједнакост.

„У току је покушај да се створе два света, а процеп између њих је све већи. Док једни имају приступ најновијим системима образовања, здравства, као и најновијим технологијама, други то немају, а шанса да се те земље извуку из сиромаштва је све мања“, указао је.

Kао пример је навео и да преко 800 милиона људи на свету немају приступ пијаћој води, што је око 11 одсто укупног становништва. „Систем који се буде заснивао на неправди, никада неће бити стабилан“, закључио је.

KOMENTARI9 коментара

 1. Budi Bog s nama says:

  U stvari mnogo zamena mnogih teza. Mnogo kolapsa i kriza pogađa ameriku od početka, a sudeći po dužnicima po glavi stanovnika oni su najveći dužnici, i da bi nadnoknadili, moraju da pljačkaju svuda po svetu. Nafta im je glavna zanimacija za pljačku a i sve ostalo što ima ikakve vrednosti, gleda se dolar a ne čovek. Dakle Amerika je najsiromašnija, najbednija i najslabija zemlja za onog koji poznaje prave vrednosti. Amerika je samo iluzija kao i američki san, ima tu 1% bogatih naravno, koji će propasti.

 2. zora says:

  Bogati i veliki pokusavaju da od sveta otmu sve sto vredi,KO umire bez vode i hrane nije njihov problem.Veliki je to mehanizam a siromasne zemlje nisu dorase. Ruse ih na sve moguce nacine i nista im nije sveto.

 3. A akoM says:

  Pa,tehnološki jaz je normalan i opravdan!Kolko ulažeš u tehnologiju,tolko i imaš!

 4. E.Lirsch says:

  Ne shvataju. Neko mora da i' pljucne po njusci poganoj ili da i' lupi po dzepu, mmozda neka cvrga pa da vidis kako kapiraju. Ili pocinju ad razmuslajju. Inace sve dok "zaapdni partneri" traze i dobijaju "pregovore nece razumeti nisat. I zu put zavrsavaju porobljavanje i unistavanje nezavisnig drzava.

  • persida says:

   Nema Putin ni volje ni snage da ih udari po njusci. On je cionisticki papucic, kao i zapadni lideri. Jajara.

   • Miraš says:

    Globalisti shvataju da im je pristiglo poslednje vreme i zato hteli bi da pokrenu američku ratnu mašineriju, da iskoriste snagu američke vojske i da naprave veliki ratni juriš, to im je jedina i poslednja šansa. A ti sa ove strane želiš da bude učinjeno baš tim globalistima i zato stalno ne podnosiš ovakvog Putina, nego priželjkuješ tupana-glupana Putina koji će sa njima lako i brzo zaratiti. Fuj, smrdljivo 'ovance.

  • Velika Metla says:

   ЕЛ, наци-америци је потребан велики рат под хитно,јер друга солуција,за опоравак економије која видно посрће,пљачкање Сибира није никако примамљива,јер не смеју директно напасти на Русију! Сваки досадашњи рат је америци доносио само корист! И та и таква корист им се не сме дозволити путем рата,сем да сами директно нападну,у шта сумњам! А да је тешко гледати овакву ситуацију признајем да јесте и мени.

 5. mrzim sve hrvacko says:

  Drugim rečima, sažeto, usd je doveo do trokiranja ekonomije sveta i sada smo na pragu žestoke krize uzrokovane američkim parazitiranjem preko usd kao glavne svetske valute koja nam time pokazuje da to više nije dobro da bude ako ne želimo svetske krize i visoku prezaduženost.

  • Miraš says:

   I još takav dolar ima direktnog parazita na izvoru u vidu FED. --- Kako bi izgledao novi svetski monetarni sistem? Na kakvim sve principima bi se zasnivao? Šta bi bila materijalna podloga za njegovu stabilnost?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u