ПУТИН ПОСТАВИО ЗАПАД НА МЕСТО: Ништа они не схватају, више нису најјачи!

PUTIN POSTAVIO ZAPAD NA MESTO: Ništa oni ne shvataju, više nisu najjači!

7 juna 2019

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je poverenje prema dolaru širom sveta u opadanju, te da je neophodno revidirati njegovu ulogu, budući da je američka valuta postala instrument pritiska na ceo svet.

Kako je rekao, velika greška Amerikanaca jeste što su sami sebi uništili svu prednost koju su stekli još od osnivanja aktuelnog finansijskog Bretonvudskog sistema.„Taj sistem je formiran još pre 75 godina. Potom je usaglašen i Jamajski valutni sistem, koji je dodatno potvrdio prioritet dolara u odnosu na druge svetske valute. Međutim, tada nije rešen glavni problem, a to je da se postigne balans valutnih odnosa. U međuvremenu su se pojavili novi ekonomski centri, porasla je uloga regionalnih valuta i promenio se balans snaga i interesa“, ukazao je.

Putin je takođe rekao da je uprkos rastu globalne ekonomije, aktuelni model međunarodnih trgovinskih odnosa u krizi.

„Formalno, u poslednje vreme rast globalne ekonomije propraćen je pozitivnim ciframa. Od 2011. do 2018. godine zabeležen je konstantan rast ekonomije od oko 2,8 odsto. Međutim, prema našem mišljenju, a to misle i drugi svetski lideri, potrebno je otvoreno priznati da je model ekonomskih odnosa u krizi“, upozorio je.

Ruski predsednik je rekao da se problemi gomilaju već nekoliko desetina godina, te da su oni postali daleko ozbiljniji i veći nego ikada do sada.

Putin je rekao i da je globalna trgovina prestala da bude bezuslovni pokretač svetske ekonomije — izbili su trgovinski ratovi, a protekcionizam je sve prisutniji.

Pozivajući se na podatke Svetske banke i MMF-a, Putin je ocenio da je do krize 2008. i 2009. godine odnos svetske trgovine i globalnog bruto društvenog proizvoda bio u stalnom porastu. Međutim, danas to nije slučaj.

„To je činjenica, tog rasta više nema. Nakon 2008. godine te brojke nikada više nisu ponovljene“, konstatovao je Putin.Ruski predsednik je takođe rekao i da je monopolizacija novog tehnološkog talasa glavni izvor nestabilnosti u svetu. Kako je pojasnio, postoji namera da se pristup novim tehnologijama ograniči, da samo odabrani imaju priliku da je koriste, što i stvara globalnu nejednakost.

„U toku je pokušaj da se stvore dva sveta, a procep između njih je sve veći. Dok jedni imaju pristup najnovijim sistemima obrazovanja, zdravstva, kao i najnovijim tehnologijama, drugi to nemaju, a šansa da se te zemlje izvuku iz siromaštva je sve manja“, ukazao je.

Kao primer je naveo i da preko 800 miliona ljudi na svetu nemaju pristup pijaćoj vodi, što je oko 11 odsto ukupnog stanovništva. „Sistem koji se bude zasnivao na nepravdi, nikada neće biti stabilan“, zaključio je.

KOMENTARI9 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  U stvari mnogo zamena mnogih teza. Mnogo kolapsa i kriza pogađa ameriku od početka, a sudeći po dužnicima po glavi stanovnika oni su najveći dužnici, i da bi nadnoknadili, moraju da pljačkaju svuda po svetu. Nafta im je glavna zanimacija za pljačku a i sve ostalo što ima ikakve vrednosti, gleda se dolar a ne čovek. Dakle Amerika je najsiromašnija, najbednija i najslabija zemlja za onog koji poznaje prave vrednosti. Amerika je samo iluzija kao i američki san, ima tu 1% bogatih naravno, koji će propasti.

 2. zora says:

  Bogati i veliki pokusavaju da od sveta otmu sve sto vredi,KO umire bez vode i hrane nije njihov problem.Veliki je to mehanizam a siromasne zemlje nisu dorase. Ruse ih na sve moguce nacine i nista im nije sveto.

 3. A akoM says:

  Pa,tehnološki jaz je normalan i opravdan!Kolko ulažeš u tehnologiju,tolko i imaš!

 4. E.Lirsch says:

  Ne shvataju. Neko mora da i' pljucne po njusci poganoj ili da i' lupi po dzepu, mmozda neka cvrga pa da vidis kako kapiraju. Ili pocinju ad razmuslajju. Inace sve dok "zaapdni partneri" traze i dobijaju "pregovore nece razumeti nisat. I zu put zavrsavaju porobljavanje i unistavanje nezavisnig drzava.

  • persida says:

   Nema Putin ni volje ni snage da ih udari po njusci. On je cionisticki papucic, kao i zapadni lideri. Jajara.

   • Miraš says:

    Globalisti shvataju da im je pristiglo poslednje vreme i zato hteli bi da pokrenu američku ratnu mašineriju, da iskoriste snagu američke vojske i da naprave veliki ratni juriš, to im je jedina i poslednja šansa. A ti sa ove strane želiš da bude učinjeno baš tim globalistima i zato stalno ne podnosiš ovakvog Putina, nego priželjkuješ tupana-glupana Putina koji će sa njima lako i brzo zaratiti. Fuj, smrdljivo 'ovance.

  • Velika Metla says:

   EL, naci-americi je potreban veliki rat pod hitno,jer druga solucija,za oporavak ekonomije koja vidno posrće,pljačkanje Sibira nije nikako primamljiva,jer ne smeju direktno napasti na Rusiju! Svaki dosadašnji rat je americi donosio samo korist! I ta i takva korist im se ne sme dozvoliti putem rata,sem da sami direktno napadnu,u šta sumnjam! A da je teško gledati ovakvu situaciju priznajem da jeste i meni.

 5. mrzim sve hrvacko says:

  Drugim rečima, sažeto, usd je doveo do trokiranja ekonomije sveta i sada smo na pragu žestoke krize uzrokovane američkim parazitiranjem preko usd kao glavne svetske valute koja nam time pokazuje da to više nije dobro da bude ako ne želimo svetske krize i visoku prezaduženost.

  • Miraš says:

   I još takav dolar ima direktnog parazita na izvoru u vidu FED. --- Kako bi izgledao novi svetski monetarni sistem? Na kakvim sve principima bi se zasnivao? Šta bi bila materijalna podloga za njegovu stabilnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *