ПУТИН ПОСТРОЈИО БИЗНИСМЕНЕ: Циљеви су…

PUTIN POSTROJIO BIZNISMENE: Ciljevi su…

7 februara 2019

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je, na forumu „Poslovna Rusija“, predstavnike biznisa da učestvuju u ispunjavanju majskih predsedničkih ukaza. Prema njima, Rusija bi do 2024. trebalo da se nađe među pet najvećih ekonomija na svetu. On je pozvao Vladu i biznismene da se prilagode situaciji u svetu, koja se stalno menja.

„Naš sastanak se održava u moskovskom Domu muzike. I, naravno, teško je izbeći analogiju. Postoje poređenja, ali znamo da se situacija u svetu energično razvija, brzim tempom. I mi u takvom stilu treba da radimo, u stilu alegro“, podvukao je Putin, dok ruski mediji podsećaju da reč „alegro“ u prevodu sa italijanskog znači „veselo, živo, brzo“.Govoreći na skupu, Putin je istakao ogromnu ulogu biznisa u razvoju Rusije i rešavanju strateških problema. On je naglasio da upravo preduzetnici stvaraju radna mesta, što znači da „povećavaju plate i prihode milionima naših građana“.

Pozvao je biznismene da učestvuju u realizaciji nacionalnih projekata koji su osmišljeni da omoguće proboj u razvoju Rusije. Oni bi trebalo da postanu podsticaj za ruski biznis. Velike kompanije moraju da ojačaju svoje pozicije na nacionalnom i globalnom tržištu, zbog čega je neophodno dosledno uklanjati prepreke za poboljšanje poslovne klime u zemlji.

Kao jednu od konkretnih mera koju država može da ponudi, Putin je predložio da se na još godinu, do marta 2020, produži amnestija kapitala za niz kategorija biznismena, čime je faktički ponovo pozvao ruske milijardere i biznismene da svoj kapital vrate u Rusiju. Olakšice će se odnositi na one koji prebace kapital u Rusiju, kao i one koji registruju posao u posebnim administrativnim okruzima — na ostrvu Ruski kod Vladivostoka, na Dalekom istoku, ili na ostrvu Oktobarski u Kalinjingradu. Uz to, građani će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak od profita stranih kompanija koje oni kontrolišu ako postanu poreski rezidenti u Rusiji u toku 2019. godine.

Putin je naložio Vladi da iznese predloge o beneficijama za investitore u startapovima. Konkretno, reč je o poreskim olakšicama, naveo je on. „Važno je stvoriti podsticaje za privatne investicije, stvoriti posebne uslove, uključujući poreske, za građane koji svoja sredstva ulažu u startapove. Poznato je da njih figurativno nazivaju „biznis anđelima“.

U tu svrhu mora se ozbiljno ojačati pravna zaštita intelektualne svojine, a moraju se i stvoriti privlačni uslovi za registraciju patenata na teritoriji Ruske Federacije. Prema njegovim rečima, u tom pravcu su već napravljeni određeni koraci. Blokiranje računa privrednika u okviru zakona o sprečavanju pranja novca trebalo da bude „krajnja mera“, jer bi „savesni biznis trebalo osloboditi od sumnji“.

Veoma je važno da se ne izvoze sirovine nego prerađeni proizvodi i Vlada je već pripremila programe za podsticaj takvih projekata. „Polazimo od toga da u industriji za jednu rublju podrške mora da se izveze robe za 14 rubalja. U poljoprivredi — četiri do šest za jednu rublju podrške. Što je veća prerada, to je bolji odnos sa drugim industrijama, to je više radnih mesta“, naveo je Putin.

Šef ruske države je takođe rekao da je u Rusiji neophodno formirati jedinstven pristup promovisanju ruskih izvoznih usluga na globalnim tržištima:

„Mi formiramo integrisani sistem promovisanja proizvoda na globalnim tržištima. Sličan mehanizam je potreban i u odnosu na izvoz usluga. Na predlog ’Poslovne Rusije‘, ovaj pristup će se odraziti u zakonodavstvu, uključujući uslove oporezivanja, i ne radi se samo o razvoju izvoza i podsticajima za poslovanje, već i o ulaganjima u zdravstvo, obrazovanje, logistiku i turizam, odnosno u ona područja koja stvaraju integrisani ekonomski, socijalni i tehnološki efekat“.

Putin je upozorio Vladu da sve procedure za porudžbine, nabavku koje sprovode državne i opštinske vlasti, kao i kompanije sa državnim učešćem, treba da budu otvorene i transparentne.

„Potrebne su nam dodatne mere kako bi se obezbedilo takvo konkurentno okruženje“, rekao je on.

Posebnu pažnju posvetio je sportu, ističući da je Rusija u stanju da organizuje velike sportske događaje kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu. „Rusija je uspela da pripremi i održi taj šampionat na najvišem nivou. Isto je pokazala i tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, 2014. godine, a pokazaće i u narednom periodu jer će biti održano mnogo događaja, uključujući i predstojeću Univerzijadu u Krasnojarsku, koja se održava od 2. do 12. marta“.

Na kraju plenarne sednice, Putin je preduzetnicima poželeo „uspeh u novim počecima“, dodajući da „ništa nije skuplje od našeg vremena“.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    "Putin je predložio da se na još godinu, do marta 2020, produži amnestija kapitala za niz kategorija biznismena, čime je faktički ponovo pozvao ruske milijardere i biznismene da svoj kapital vrate u Rusiju."________A sto iznose kapital iz Rusije kad tako dobro tamo?:)

  2. teoretičar says:

    Jeste! Tako je! Olimpijade se i održavaju samo u jako moćnim državama i znak su opšteg napretka. Kao na pimer u BiH. Amerika udarila potkovice kapitalizma u Rusiji, ali žabe drže pare na Zapadu i kupuju strane fudbalske klubove. I sada mi treba da pomislimo kako je zaista tačno da ti i takvi nakazni kapitalisti zaista unapređuju Rusiju izvozeći isključivo ruske sirovine na Zapad! Ko još nije shvatio šta znači uvoziti limuzine iz Nemačke a Nemačkoj izvoziti naftu, gas, drvo i ostale sirovine? Zbog toga je Rusiji i nametnut najnakazniji deo kapitalizma i sve dok Rusi izvoze samo sirovine, nema problema za Severni tok i ostale tokove. Kako bi bilo da Rusija uz te tokove izveze pomalo i kobasice u Nemačku? Pa neće, jer Rusija uvozi kobasice.

  3. Pamet u glavu says:

    I najvećoj budali od šefa države je sad jasno šta mu je činiti, ali ovaj naš se hvali samo brojem koliko se puta sastao sa putinom, Trampom, Merkelovom,...ali ništa nije naučio.Čak radi sve suprotno od Putina, koji se stvarno zalaže za Rusiju:-Prodaje resurse, sirovine (čak i rudnike zlata), sufinansira strane, a hapsi domaće biznismene,...Zato kandidat za predsednika treba da ispuni jedan najobičniji uslov: da pokaže lekarsko uverenje, ali od nepristrasnih lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *