ПУТИН ПОТПУНО ОТВОРИО СВОЈЕ КАРТЕ: Постоји само један начин да Европска унија прегура зиму

PUTIN POTPUNO OTVORIO SVOJE KARTE: Postoji samo jedan način da Evropska unija pregura zimu

4 septembra 2022

STRUČNJACI iz Siemens Energi-a traže način da Evropljanima objasne zašto je obustavljen gas, a da zbace sa sebe odgovornost, ujedno tragajući za rešenjima energetske krize EU.

Prema prvim najavama, Gasprom je danas ponovo trebalo da pusti gas tim baltičkim gasovodom.U međuvremenu su se pojavili novo tehnički problemi.

Stručnjaci Siemens Energi-a, koji inače proizvodi i održava turbine za gasovode, tvrde da su ruska objašnjenja razloga za obustavu zbog ispuštanja gasa na kompresorskoj stanici kod Sankt Peterburga veoma sumnjiva, a analitičari smatraju da ovim tvrdnjama pokušavaju da izbegnu sopstvenu odgovornost.

Naime, zemlje EU se nalaze u nezavidnoj i skoro bezizlaznoj situaciji jer im ponestaje ideja kako da premoste zimu.

S obzirom na to da se povećavaju šanse da Rusija neće ponovo otvoriti gasovod do područja najveće potrošnje u Evropi (Nemačka), šanse za recesiju u EU se definitivno povećavaju, piše Jutarnji.

Već tokom leta Gasprom je drastično smanjio isporuke Severnim tokom 1 na 20 odsto uobičajenog snabdevanja, što je udvostručilo cene gasa u EU.

Iako je situacija sa snabdevanjem gasom u EU mesecima dramatična, poslednjih nedelja cene ovog energenta su pale nakon informacija da su članice EU dva meseca pre roka dostigle cilj punjenja rezervoara za gas od 80 odsto, ali ove informacije mogu stvoriti lažan utisak o bezbednosti. Procenat popunjenosti rezervoara, naime, ne govori ništa o broju dana normalne potrošnje gasa koje pojedini član može da obezbedi iz ovih rezervoara.

Sada postaje očigledno da je glavni energetski scenario EU za ovu zimu onaj u kome zemlje članice uopšte ne moraju da računaju na bilo kakav nastavak isporuka iz Rusije, ako je to uopšte moguće.

Zbog toga Simon Taljapijetra iz Brigelovog istraživačkog centra upozorava – Postoji samo jedan način da se EU pripremi za ovo: da smanji potražnju za gasom i strujom. To mora postati ključni prioritet evropskih politika –

Izjava Taljapijetrija deluje pomalo trapavo i ne nagoveštava rešenje krize u EU.

(Tanjug)

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Smanjite potraznju, izmislite novu LAZNJU.

 2. milorad5 says:

  kakva je ovo stoka iz EU.Vrište da ih rusi ucenjuju sa severnim tokom 1 a severni tok 2 prdi PRAZAN spreman za rad...ccc,ali neće gospoda gas iz severnog toka 2 lepše im smrdi onaj iz sev.toka 1 i onda rusi su krivi što mašine moraju da se održavaju povremeno,što su gospoda samoinicijtivno prekinuli ili drastično smanjili kupoviu gasa pre par meseeci pa im sad fali i rusi su izgleda takodje krivi što NE DAJU GAS ZA DŽ.To je izgleda jedini posao koji se gospodi iz EU i USA ISPLATI,ruski gas i nafata za džabe :)Neopisvo je ovo što oni rade ali ako,sami sebi skaču u usta a SVI MI ostali ih gledamo kako se previjaju ,uvijaju i samoponižavaju i imaju napade svaki čas kao da su dobili besnilo bre.Ovo je nevidjeno do sad u istoriji medjunarodnih i trgovinskih odnosa od kad uopšte postoje takvi odnosi na svetu.Ovo se ni u starom veku nije dešavalo ,ni u feudalizmu ovo je nešto NOVO.Da strana koji KUPUJE robu,hoće da diktira cenu te robe na tržištu na kome vlada nestašica te robe i za sebe obezbedi apsurdno niske cene, i pri tome vojno preti izuzetno snažnoj stranci koja može da ih uništi i koja je prodavac,ako ne proda po njihovim zahtevima i pri tome preti svima otalima koji bi da kupe tu robu po cenam prodavca ili čak sa popustom.Apsolutna budalaština koja ne može da prodje,ili će onda morati da ratuju za ruski gas i naftu ili će morati da ućute i da se snadju na drugoj strani kako god oni žele da kupe ili plate ali od rusa robu dobiti na poklon neće:)A ROBE NEMA i biće je sve manje.Jer lažna priča o elektrifikaciji saobraćaja i izbacivanju nafte i gasa iz upoterbe je tačno to ..lažna priča,nemoguća misija bar sledećih 30 god.To znači da će potražnja za ugljovodinicima rapidno rasti i dalje a već sad je nategnuta situacija sa izvorima i kapacitetima.Ako hoće ruske naftu i gas za dž moraće da napadnu rusiju i da pokušaju da otmu to ali to nije baš preporučljivo.Smrzavaće se oni sve više i malo duže nego što misle.Ovo je tek početak haosa u EU sa energijom pa i delimično u USA i biće BLAGO u odnosu na sledeću grejnu sezonu.Tek tada će videti šta je ruski gas i koliko im znači što uopšte imaju mogućnost da ga dobiju u tolikim količinama.Grebaće oni na vrata kremlja 2024 ili će napasti rusiju.Ajd videćemo ali to su jedina dva scenarija nastavka ove krize koju je izazvao NATO pakt jer oni su to,NATO, ništa drugo nisu.

 3. padre says:

  Njihovo objašnjenje, kako tocurenje ulja ne predatavlja uzrok za obustavu je, kao da kažu, da ako ti iz motora curi ulje to nije uzrok, da ti je zaribala mašina!

 4. Petrovgrad says:

  Pokvarile se pumpe, nema gasa. Kad se remontuju, može da bude gasa, ali ne mora biti.Možda sutra ili malo sutra. Mrze Rusiju i sve što je Rusko do mačaka iz Rusije, ali gas bi da koriste. Veoma, veoma ubedljiva argumentacija zapadnih debila. Svi na proteste, kao Česi. Razjurite korumpirane političare,neke na robiju,... Resert na fabričko podešavanje, pa narodne delegacije kod Cara Putina na dubok naklon, gasa možda može da bude.

 5. Milutin says:

  Evropa NIJE htela Ruski gas ni Rusku naftu. (Zabranila joj Amerika!!) Svetska cena ide gore!! Evropa nije htela da remontuju turbine za gas. (Zabranila joj Amerika!!) Svetska cena ide još više gore!! Odnosi na Zapadu kao u vreme pandemije. Meni ima tebi nema. Ali bilo kako bilo, Evropa će preživeti ovu zimu. Ali onda stiže proleće. Nema gasa - nema proizvodnje. Direktno zbog Nemanja gasa ili indirektno zbog nemanja struje po osnovu gasa. Zatvaraju se fabrike. Ljudi ostaju bez plata. Ušteđevina građana se iscrpla a država nema prihoda. Uz kontingent Američkih vojnika koji je pristigao (navodno zbog Rusije) sigurno će doći i novi. Da uguše pobunu Evropljana. Bilo građana Evrope bilo novoizabranih vlada Evrope koji odbijaju diktat Amerike. Nastavak gledajte uživo na proleće.

 6. Petrovgrad says:

  Kude su ti serviseri, nema gi. Mora da su se ponapijali, pa se trezne. Izdržaće ta civilizovana, demokratska gospoda.

 7. Mica says:

  Cena gasa u NL je duplirana jos u Septembru 2021, pre rata, jer je EU uvela nove zakone, moraju energetske kompanije da kupe gas na trzistu, ne moze vise ugovorima unapred od Ru po ceni od 0.35 Eura/m3, mora da se ukinu drzavne subvencije, mora da se ukinu max. limiti cene. Tako su mesecni racuni porasli sa 150 na 300 Eura, za gas umesto 0.75 Eura bilo je 1.5 eura/m3, i za struju koja prati gas jer se struja u NL pravi od gasa, od 0.25 Euro/kW porasla na 0.55 eura/kw jos u Septembru 2021. To nikakve veze nije imalo sa Rusjom i ratom vec sa zelenom agendom. Sada EU oce obrnuto da stavi limite na cenu gasa i nafte, pa sami su skinuli te limite u Septembru 2021.

 8. Mitch says:

  Gas is struja u EU su poskupeli duplo vec u Septembru 2021, zbog promene EU zakona, a to je bilo diktirano zelenom agendom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *