ПУТИН ПОТВРДИО: Русија не признаје Хашки суд

PUTIN POTVRDIO: Rusija ne priznaje Haški sud

20 juna 2015

Russian President Putin attends his annual end-of-year news conference in MoscowRusija će osporiti odluku Haškog suda o konfiskovanju svoje državne imovine u inostranstvu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, dodajući da zemlja ne priznaje odluku tog suda, jer nije potpisnik Evropske energetske hartije.

„Naravno, mi ćemo odgovoriti na napad. Odgovorićemo sudski. Haški sud ima svju zonu uticaja — to su države koje su učesnice Evropske energetske hartije. Rusija nije“, rekao je Putin.

Putin jer podsetio da su i pre JUKOS-a neki pokušavali da da na taj način „dobiju dopunsko finsiranje“ od Rusije, ali su ta pitanja ruski pravnici uspešno rešavali.

„Koje će konkretne korake preduzeti naši pravnici, pitajte njih. Od toga ne nameravamo da pravimo nikakve tajne. Imali smo sličan incident sa kompanijom ’Noga‘. Nekoliko godina suđenja, i — pitanje je rešeno. Pretpostavljam da ćemo i u ovom slučaju delovati istim metodama“, rekao je ruski predsednik u razgovoru s stranim novinarima u Sankt Petereburgu.

On je takođe istakao i da će Rusija na zapadne sankcije odgovoriti širenjem slobode i otvorenosti zemlje,

„To nije parola — to je sadržaj naše realne politike, tog posla koji sada vodimo na stvaranju uslova za poslovanje, traženju novih partnera i otvaranju novog tržišta i učestvovanju u realizaciji velikih integracionih projekata“, naglasio je predsednik.

Na isto pitanje je danas reagovao i šef administracije ruskog predsednika Sergej Ivanov, koji je rekao da će Moskva preduzeti mere

Ivanov je naglasio da treba reagovati hitno i samo „recipročnim merama“:

„Prirodno je i neizbežno, da odgovarajući koraci brzo budu preduzeti“, rekao je Ivanov i dodao da Brisel i Pariz treba da budu spremni na to.

„Da ćemo reagovati, ne sumnjam uopšte. Ja to znam, jer ipak 15 godina radim u Ministarstvu inostranih poslova“.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *