ПУТИН ПОВОДОМ НОВОГ УСПЕХА „ЦИРКОНА“: Ово је велики догађај за нашу Војску и Русију као државу

PUTIN POVODOM NOVOG USPEHA „CIRKONA“: Ovo je veliki događaj za našu Vojsku i Rusiju kao državu

7 oktobra 2020

VLADIMIR Putin je danas – razgovarajući preko video-linka sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga RF Valerijem Gerasimovim – ocenio da je ead na hipersoničnoj krstarećoj raketi „Cirkon“ veliki su događaj za Rusiju.

Gerasimov je izvestio Putina o uspešnom lansiranju „Cirkona“ sa fregate „Admiral Gorškov“ iz Belog mora na cilj u Barencovom moru udaljen 450 kilometara.Precizirao je da je raketa letela više od osam puta brže od zvuka:

„Juče u 7:15 časova taj zadatak je uspešno izvršen. Imali smo direktan pogodak u metu. nastavićemo sa testiranjima“ – naglasio je Gerasimov.

Putin je dodatno ocenio:

„To nije samo veliki događaj u životu Oružanih snaga, već i cele Rusije, cele naše države. Ovo je velika faza u opremanju oružanih snaga najnovijim oružjima. Vojska i mornarica sa najnovijim sistemima naoružanja, kakve trenutno nema niko u svetu, sigurno će dugoročno osigurati odbrambenu moć naše zemlje“.

Prema Putinovim rečima, hipersonična pomorska raketa „Cirkon“ imaće brzinu veću od 9 maha i domet preko hiljadu kilometara.

„Cirkon“ blizu je uvođenja u upotrebu, možda će uslediti još jedno lansiranje na složeniju metu, rekao je Viktor Kravčenko, bivši načelnik Glavnog štaba ruske mornarice (1998-2005).

„Biće postavljen još teži cilj koji će se pomerati. Ali, još jedno uspešno lansiranje sa pogađanjem mete biće dovoljno da raketa bude primljena u naoružanje naše Ratne flote“ – istakao je Kravčenko.

Poznati moskovski vojni ekspert Viktor Murahovski novoj raketi takođe daje najviše ocene:

„Dobili smo oružje koje ruskoj floti daje prednost u odnosu na najmoderniju i najmoćniju flotu na svetu. Današnje lansiranje `Cirkona` veoma je značajan događaj, nova faza u razvoju ruskih oružanih sistema. Savremeni vazdušni i protivraketni odbrambeni sistemi nisu sposobni da se nose sa hipersoničnim manevarskim raketama. `Cirkon` je u stanju da probije svaku odbranu broda ili brodskih formacija i da pogodi cilj“.

„Cirkon“ ubrzava do hipersonične brzine tek kada uđe u zadatu „liniju leta“.

„Dalje kretanje rakete – ukazuje Murahovski – prati se telemetrijski, jer ljudsko oko nije u stanju da vidi hiperzvuk. Ono što vidimo na video snimku su prve sekunde leta, tamo još uvek nema hipersonične brzine“

„Cirkone“ mogu da lansiraju raketni bacači koje koriste krstareće rakete „Kalibar“ i „Oniks“.

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Gadjao samoga sebe i postigao nevidjeni uspeh. Eksperimenti ce se nastaviti. Putin je najveca iluzija u istoriji Rusije.

  • Srđan says:

   kakva si tek ti iluzija pitanje je da li uopšte postojiš

  • Avangard-Kinzal says:

   Ti si malo luda od mržnje prema Rusiji a to onda znači da tebe Srbi mrze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *