Putin pozvao EU i SAD da pomognu Ukrajini da plati gas, Zapad odbija

Putin pozvao EU i SAD da pomognu Ukrajini da plati gas, Zapad odbija

25 oktobra 2014

457301082 putinRuski predsednik Vladimir Putin pozvao je Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pomognu Ukrajini koja nema gotovine da plati ruski gas i upozorio na eskalaciju gasne krize.

On očekuje da će naredne sedmice postići dogovor sa Ukrajinom i završiti stari spor zbog kojega je Moskva prekinula isporuku gasa Kijevu, a taj je problem u srcu najdublje krize u kojoj su se od Hladnog rata našli odnosi Rusije i Zapada.

Ruski i ukrajinski ministar energetike u Briselu će naredne sedmice razgovarati sa Evropskom komisijom o pitanju neplaćenih ukrajinskih računa i o ceni koju Kijev plaća za ruski gas.

Jedna od tema na razgovorima koji traju od juna kad je Rusija prestala Ukrajini da isporučuje gas zbog neplaćenih računa, biće i ukrajinski neuspeh u prikupljanju novca za plaćanje računa, a zbog sukoba s proruskim separatistima na istoku te zemlje, prenosi SEEbiz.

Prema rečima Putina, Ukrajina Rusiji duguje 4,5 milijardi dolara za gas isporučen krajem prošle i ove godine. Ukrajina tvrdi da ima 3,1 milijardu dolara za ruski gas, a to nije dovoljno.

„Preuzeli smo veliku odgovornost i rizik. Mislimo da bi bilo sasvim pravedno da taj rizik s nama podele evropski i američki partneri“, rekao je Putin u Sočiju na sastanku takozvanog Kluba Valdaja, neformalne grupe političkih stručnjaka za Rusiju u kojoj su i mnogi Zapadnjaci koji kritikuju ruskog predsednika.

Putin je poručio da i „oni daju 1,5 milijardi, barem jedan mesec“, i dodao da je lično tražio od ruskog izvoznika Gasproma da ne traži plaćanje duga od 4,5 milijardi dolara odjednom.

Putin je pozvao Evropsku uniju i Međunarodni monetarni fond (IMF) da Ukrajini daju kredit za rešenje spora sa Rusijom, pre nego što u januaru Kijevu odobre tranšu od tri milijarde dolara pomoći.

„Pomozite Ukrajini, dajte joj kredit na jedan mesec“, rekao je Putin i dodao da su reakcije za sadanegativne.

KOMENTARI2 komentara

  1. miloš says:

    Ma jednostavno svima zajedno zavrni slavinu...šta ima da se moljakaš sa klošarima !

  2. Era Bre says:

    Sve dok plaćaš Zapadu, ono što oni misle da trebaš, ti si OK. Onog momenta, kad se usprotiviš i trarižiš objašnjenje ... postaješ TERORIOSTA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *