ПУТИН ПОЗВАО ЕВРОПУ: Допринесите спасавању људи и извршите притисак на Кијев

PUTIN POZVAO EVROPU: Doprinesite spasavanju ljudi i izvršite pritisak na Kijev

7 marta 2022

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o situaciji u Ukrajini. Putin je istakao da ruska vojska preduzima sve moguće mere da spasi živote civila, kao i da ukrajinski nacionalistički bataljoni sprečavaju evakuaciju stanovništva, saopštila je pres-služba Kremlja.Kako je objasnio ruski lider, uprkos „režimu tišine“ koji je ruska vojska ponovo proglasila radi evakuacije stanovništva, ukrajinski nacionalistički bataljoni sprečavaju to, pribegavaći nasilju.

„Primećeno je da je ruska vojska već nekoliko puta proglašavala ‘režim tišine’ za evakuaciju stanovništva duž humanitarnih koridora. Istovremeno, ukrajinski nacionalistički bataljoni to ometaju pribegavajući nasilju nad civilima i raznim vrstama provokacije“, navodi se u saopštenju.

Glavna pretnja u Ukrajini dolazi od nacionalista koji koriste terorističku taktiku, krijući se iza stanovništva, rekao je šef ruske države.

Kako se dodaje, Putin je apelovao na Evropsku uniju da pruži realan doprinos spasavanju ljudi, izvrši pritisak na Kijev i primora ga da poštuje humanitarno pravo.

Predsednik Ruske Federacije izneo je stav Moskve u vezi sa sprovođenjem specijalne operacije za zaštitu republika Donbasa. Vođen je sadržajan razgovor o humanitarnim aspektima trenutne situacije u zemlji, dodaje pres-služba.

Sa svoje strane, Mišel je tokom razgovora sa Putinom pozvao da se obezbedi pristup humanitarnoj pomoći stanovništvu Ukrajine i izrazio potrebu da se garantuje bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini „u uslovima borbenih dejstava“.

„Pozivam na hitan prekid borbenih dejstava i bezbedan humanitarni prolaz i pristup pomoći“, istakao je predsednik Evropskog saveta.

Podsetimo, na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije su od 10 sati objavile prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma, saopštio je jutros Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

KOMENTARIJedan komentar

  1. I Love persida says:

    Thanks and okay, samo prvo da se kurtališem ove Ivkove slave, da pronađem i obeležim kontejnere odakle ću da se ranim da napunim podrum sa brašno koje će da se crvlja i svinja mast koja će užegne, pa ću onda da branim Rusiju od Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *