Putin pozvao SAD i njihove saveznike da se javno odreknu intervencije u Siriji

Putin pozvao SAD i njihove saveznike da se javno odreknu intervencije u Siriji

11 septembra 2013

Vladimir_Putin_Gre_2018788cRuski predsednik Vladimir Putin pozvao je noćas da se odreknu primene sile protiv Sirije jer je to – preduslov da Damask pristane da svoje hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

„Inicijativa može ostvarena jedino pod uslovom ako Amerikanci, a i svi koji povodom Sirije podržavaju SAD, saopšte da odstaju od primene. Jer, ako takvu izjavu ne čujemo, kako navesti Siriju, ili bilo koju drugu zemlju, da se jednostrano razoruža dok se se protiv nje sprema nasilna akcija“ – upozorio je ruski lider.

On je podsetio da je Damask svoje hemijsko oružje smatramo alternativom atomskom oružju Izraela, ali ipak podvukao da Moskva računa da će Sirija pristati ne samo da ga stavi pod međunarodnu kontrolu, nego i da ga potom uništi i potpiše konvenciju o zabrani hemijskog oružja.

Putin je otkrio da je o mogućnosti da Sirija pod određenim uslovima svoje hemijske arsenale prepusti međunarodnoj kontroli u Sankt Peterburgu razgovarao sa Barakom Obamom. Pritom je ukazao da su takvu mogućnost prethodno više puta razmatrali i eksperti i drugi političari.

„Dogovorili smo se da aktuelizujemo rad na takvoj mogućnosti i da taj posamo prepustimo državnom sekretaru SAD i ministru inotranih poslova Rusije“ – naglasio je.

S obzirom na obrt koji se dogodio, osam američkih senatora je iniciralo novi tekst „sirijske rezolucije“ u kojem se ukazuje da se Ujedinjenim nacijama daje vreme da hemijsko oružje Sirije stave pod međunarodnu kontrolu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *