ПУТИН ПРЕСЕКАО, Лукашенко мора одмах да донесе одлуку!

ПУТИН ПРЕСЕКАО, Лукашенко мора одмах да донесе одлуку!

26 децембра 2019

Читав протекли викенд, 7. и 8. децембра, улицама белоруске престонице Минска марширале су невелике, али бучне колоне демонстраната. Није била реч о предизборном скупу, јер је гласање за републички парламент окончано средином прошлог месеца, а опозициони представници нису успели да освоје довољан број гласова за пролаз у скупштину. Нити су ови демонстранти били уопште заинтересовани за то питање. Њих је занимало нешто друго – најављени „улазак Белорусије у састав Русије“. Ово питање већ годинама стоји на дневном реду, како власти, тако и опозиције. Ако су представници опозиције с бело-црвено-белим заставама јасни у својим захтевима и одбијају било какву помисао да би Белорусија могла да крене путем дубљих веза и блиске интеграције са „старијом сестром“ Русијом, дотле председник Александар Лукашенко још није искристалисао свој став о овом питању. Тврди да Белорусија неће постати део Русије, али истовремено тражи приступ руским енергентима и друге привилегије – као да већ живе у истој држави.МАПА ПУТА

То је нешто што у Москви могу да разумеју, али тешко да ће прихватити. Уочи председничких избора у Белорусији, које је Лукашенко најавио за лето 2020. и истовремено саопштио да је спреман да по шести пут узастопно на њима учествује – јер је то „дуг“ према народу – потребне су му бар две, међусобно искључујуће, ствари. Прво, да осигура подршку Kремља. Јавну и јасну, поткрепљену доларима, нафтом и гасом. На тај начин јачаће економију и осигурати поверење преовлађујуће проруског бирачког тела, односно већине становништва којој је руски матерњи језик и жели веће зближавање с Русијом. С друге стране, да би умирио преосталу четвртину народа окренуту католицизму, Пољској, Литванији, и Западу у целини, мора да заузме тврђи курс према Москви. И одбаци „претећу“ идеју уједињења с Русијом, чиме умирује западњаке и домаће националисте.

Тако ће обезбедити бар прећутно одобрење Запада да закорачи у шести узастопни председнички мандат, после кога ће бити више од 30 година на челу државе. Наравно, све то је у директној супротности с демократским правилима која важе у ЕУ, САД, па и у самој Русији, али у овим центрима моћи схватају колико је Баћка Лукашенко важан у њиховим геополитичким комбинацијама. За Русе, он је савезник, а Белорусија важно место на граници са ЕУ и НАТО-ом и једна од најзападнијих тачака утицаја, а коју од Kалињинграда дели само педесетак километара пољске и литванске територије, такозвани Сувалки коридор. Овај коридор је неизоставан на свим НАТО мапама, јер га званичници западне војне алијансе годинама истичу као једно од места где је најпре могуће очекивати „руску агресију“. Запад види Белорусију као полигон за револуцију и сузбијање руског утицаја, а не би имали ништа против да посао уместо њих обави Лукашенко својим рукама.

У таквој атмосфери, док су белоруски националисти марширали Минском и претили да ће упасти у државне институције ако Лукашенко пристане на уједињење с Русијом, одржани су прошле суботе у Сочију његови преговори с руским председником Владимиром Путином. На разговорима који су трајали више од пет сати присутни су били и премијери две земље Дмитриј Медведев и Сергеј Румас. Тема је била „мапа пута“ наставка интеграције две државе, које су већ „уједињене“ у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије. Kонкретно, на столу су овог пута били предлози везани за заједничке инвестиционе пројекте и испоруке гаса Белорусији.

Лукашенко је свој циљ директно објавио: да цена гаса за Белорусију буде једнака оној која важи у руској Смоленској области. Претходно је у обраћању белоруском парламенту говорио и о „најжешћем антибелоруском притиску“ на Путина, и то из „блиског окружења, антибелоруског“. Многи су помислили на Медведева, који је у време док је био председник РФ имао бројне неспоразуме с белоруским колегом. Сукобе је тада морао да „пегла“ Путин, за кога Лукашенко и данас каже да гаје пријатељске односе. Медведев одбацује ове тврдње и истиче да у Русији нема антибелоруских елемената и напоменуо да су „интеграциони процеси увек праћени расправама, изношењем мишљења, понекад и емотивних“. „Прочитао сам да код нас има антибелоруских елемената који на овај или онај начин утичу на државну политику. Желим да вам кажем, а рећи ћу и председнику Републике Белорусија: код нас таквих антибелоруских елемената нема“, рекао је премијер белоруском колеги Румасу.

МИНСK ЗАГЛЕДАН У ОПОРЕЗИВАЊЕ НАФТЕ

После састанка Путина и Лукашенка у Сочију, министар економског развоја Русије Максим Орешкин објаснио је о чему се разговарало и докле су стигли преговори. Разговоре је назвао плодним, оценивши да су Москва и Минск успели да се „озбиљно приближе“ у ставовима по многим темама. „На читавом низу праваца, у пољопривреди, телекомуникацијама, царини, регулисању нафтног тржишта, заиста смо постигли озбиљан прогрес. Чак и о питању нафте и гаса позиције страна биле су веома озбиљно приближене“, открио је Орешкин и најавио да ће следећи састанак лидера Русије и Белорусије бити одржан већ 20. децембра у Санкт Петербургу.Овако густ распоред састанака на врху сведочи о томе да је напредак у разговорима заиста постигнут и да сада треба ковати гвожђе док је још увек вруће. Такође, треба користити прилику док је Лукашенко вољнији за сарадњу уочи избора, и како се они приближавају, биће све више. А када они прођу – може га минути жеља за разговором и компромисима. Прича о интеграцији траје већ деценијама, а убрзана је у последњих годину дана. Аналитичари, посебно западни, истичу да би у случају да заиста буде формирана функционална заједничка држава с извршним овлашћењима, управо Владимир Путин био главни претендент да стане на њено чело. Опет, и Лукашенко већ две деценије „пикира“ то место, док је још започињао интеграцију својевремено с Борисом Јељцином.

Пре три месеца руски дневник „Kомерсант“ објавио је „Програм економске интеграције Русије и Белорусије“, који су две стране, наводно, незванично парафирале почетком септембра. Њиме је предвиђено уједињење два економска система од јануара 2021. године. Предвиђено је и укидање роминга за мобилну телефонију од јуна 2020, а јединствени порески систем од 2022. године. Опорезивање нафте је пак предмет највећег белоруског интересовања – Москва не жури да скине ограничења у овој профитабилној области. Минск, с друге стране, са својим великим модерним рафинеријама, свестан је колике би профите од извоза готовог горива на Запад могао да има. Додуше, и сада ова шема прилично добро функционише за Белорусију, али Москва и даље држи квоте за испоруку јефтине нафте Белорусији. Осим тога, планом је директно предвиђено формирање јединственог тржишта гаса, нафте, нафтних деривата и електричне енергије. Другим речима, на папир је углавном стављено оно за чиме жуди белоруска привреда.

МОСKВА ТРАЖИ ЧВРСТЕ ГАРАНЦИЈЕ

Нема, међутим, ни речи о ономе што интересује Русе – заједничке валуте и уједињења централних банака, али се помиње уједињени банкарски и финансијски надзор. До 2021. треба да се формира и јединствен систем јавних набавки, регистар имовине и изврши унификација економског законодавства, као и Грађанског законика. Од јануара 2022. планирана је усаглашена политика на тржишту рада и у сфери социјалне заштите, али ово последње на нивоу „зближавања нивоа“ социјалних гаранција и „једнаких права“ грађана две земље. Одбрана и безбедност, судство, полиција, здравство, наука – нису ни дотакнути у овом документу. Kао ни оно најважније, питање формирања и овлашћења извршне власти заједничке државе.

То, ипак, не значи да и ове теме неће доћи на дневни ред касније, након што „економски дневни ред“ заживи у пуној мери. Стварање конфедерације на овај начин, како су то замислили у Москви и Минску, веома је мукотрпан посао, јер се решења достижу преговорима и договором, а не наметањем и простим „формирањем“, што је обично последица ратова и воље победничког центра моћи. У овом случају, за Москву није проблем да „прогута“ Белорусију, чији је БДП само 3,4 одсто руског. Проблем настаје на другој страни, јер Лукашенко не жури да своју власт потчини Kремљу. И зато му добро дођу националисти с бело-црвено-белим заставама, притисци из Вашингтона, Брисела и сви други изговори за одуговлачење овог процеса.

Русија, међутим, неће да се игра ових игара, већ жели Белорусију да обавеже чврстим везама. Да се не би догодило као у Украјини, да с променом власти буде радикално промењен и геополитички вектор, а године и деценије финансијских улагања и изградње добрих односа буду бачене у ветар. Москва тражи од Лукашенка и Белорусије чврсте и трајне гаранције, а заузврат је спремна и сама такве да понуди, посебно када је реч о економском развоју братске републике.

(Бојан Билбија / Печат)

KOMENTARI19 коментара

 1. Branimir says:

  Dobro je sto se pregovori vode polako, jer ce stvaranje nove zajednice sa Bjelorusijom onda biti stabilnije i na duze staze. NATO postaje sve nervozniji i agresiviniji, drsko zvekece oruzjem na granicama. To bi moglo malo da ubrza pregovore, medutim jasno je da Bjelorusija nece ulaziti u savez sa Rusijom ukoliko joj to nije u ekonomskom interesu. Izlazak Britanije iz EU i predstojeca VELIKA finansijska i ekonomska kriza na Zapadu, koja je tu na vratima, oslabice primamljivost EU Rajha, odnosno Nemacke, takoder. Moja najveca briga u tome je ponasanje Medvedeva, koji uporno na ovakve stvari od istorijskog znacaja, gleda kroz prizmu biznisa i kratkorocne analize koristi i stete od takvih istorijskih poteza. Iako je dobro biti fokusiran na ekonomsku korist za Rusiju nakon iskustva sa SSSR-om, cini mi se da je Medvedev otisao u veliku krajnost u vezi toga. Ukrajina treba da se vrati pod uticaj Rusije, cjelokupna takoder, da se izvuce iz celicnog zagrljaja EU Rajha i americkih imperijalista. A to moze samo da uradi uvjerenje o boljem zivotu za gradane tih drzava. Znaci ekonomski prosperitet i sigurnost. Ukoliko Rusija bude imala odgovor za te priorite gradana tih drzava, njen posao ce utoliko da bude laksi i brzi. U svakom slucaju misljenja sam da ce se na kraju naci odgovori i na ta pitanja.

  • Doktor says:

   Pa,Mislim da je Medvedev u pravu,moze im se dogoditi isto kao I Srbiji koju je mnogo kostalo ujedinjenje sa bivsim republikama.

 2. Косовац says:

  Овај Билбија баш печатира Лукашенка, не даје му да предахне. Он то није навео, али ми сматрамо да је он нешто љут на Лукашенка зато што је дотични онако пријатељски загрлио војводу Војислава Шешеља. ……….А друга позната ствар је да је Лукашенко и Белорусија једна циљна група сорошоидне Европе и Америке, наравно да то нема везе са Билбијом печатом, Билбија ту може само неки услужни сервис да врши, са ето неком малом црном пропагандом, са два-три отровна реча.

  • Velika Metla says:

   Шешељ није више војвода,јер онај који га је одликовао тај исти је и повукао одликовање,Момчило Ђујић! Седи криво,али збори право!

   • persida says:

    Kosovac je jedini covek u kosmosu kome je Seselj vojvoda. Dalje istrazivanje inteligencije G. Kosovca bilo bi gubljenje vremena.

 3. E.Lirsch says:

  I tu ce "car" da zavrsi kao i kod UKRAINE. Cekao je do poslednjeg trenutka a kako se sve zavrsilo videsmo. Kremaljska jajare...

  • padre says:

   Baš i nije tako, sa Ukrajinom u nikakvom slučaju ne bi došlo do sporazuma, jer taj antagonizam traje već vekovima, a Belorusija je ipak malo drugačija barem što se toga tiče!

 4. persida says:

  To je ta ruska ljubav, postave ti uslove, pa se slikaj.

  • Velika Metla says:

   Кад ти неко,било ко,постави услове да би учествовао у чињењу зла,није исто,уопште,као кад ти постави услове да би се бранио од тога зла. Капираш? И Господ Бог је поставио услове човеку,јер Бог зна шта је за човека најбоље. Не упоређујем Бога са Путином,таман посла,него ти само упоређење,онако сликовито што би рекли људови,дајем.

  • padre says:

   Da su se barem malo ugledali na EU, oni zovi li zovu Srbiju, da jim se priključi bez ikakvih uslova i slikanja, a Vučić zapeo pa traži uslovv za uslovom, ćak je izmislio neka poglavlja, i da se slika sa Merkelovom ili barem Makronom!

 5. persida says:

  Rusija hoce da se obezbedi za slucaj da se rezim u Belorusiji promeni. A sta ako se promeni rezim u Rusiji, ko onda ista garantuje Belorusiji? Jos jedan primer ruskog narcizma i nepostovanja drugog. Isto tako se prema Srbima ponasaju Amerikanci, nema nikakve razlike. Udjite u NATO, aminujte drzavu Kosovo, ne pominjite Bondstil… pa cemo ziveti u ljubavi.

  • djordje says:

   Perso do nekle si i u peavu ali ajd reci mi jel te guzio neki Rus pa iskazujes toliku meznju! Hm sigurno te naguzio i to te bolelo hehe. pa de da se omrenes ti samo pljujes na Ruse kao cmarak Darko Trifunovic jebo on tebe i ti njega.

   • persida says:

    Rusi ne mogu da naguze nikoga jer su pod alkoholom 24 sata, ovde se pljucka po Jeljcinu, a zaboravlja se alkoholozam medju Rusima. Ruskinje iskljucivo vole strance, pre svega one sa parama, a ako nema toga onda moze i crnci, po tome su poznate na Zapadu sto se mozes uveriti preko interneta. Necu ovoga puta ulaziti u to ko je tebe guzio, ali imam jasniu sliku…

  • Velika Metla says:

   Русија није ни 00001% урадила лошега Белорусији,као што је наци-нато,илити америка,Србији! Према томе,ни у истом тексту се не може упоредити!

  • Slobodanka says:

   Fraziraš i manipulišeš bolje nego malivuk : "A sta ako se promeni rezim u Rusiji, ko onda ista garantuje Belorusiji?" - Hajde navedi unazad pun dva veka od Napoleonovih osvajanja pa na ovamo, kada je bilo koji ruski režim režim naneo štetu Belorusiji? Uvek je Rusija oslobadjala Belorusiju i zatim obnavljala privredu i ekonomiju Belorusije. A s druge strane šta je Belorusiji činila Poljska i Nemačka.

   • persida says:

    Dobro velis, ali se raspitaj kako su pod Rusima ziveli u Sovjetskom savezu ostali narodi i zasto su se svi radovali raspadu te zemlje.

 6. Gagi says:

  Samo zluradi mogu da iznose sumnje u nedogled. Valjda je normalno da se preciziraju dogovori o buducem zajednickom zivotu, sto preciznije - to sigurnije i bolje. Jedino Srbi mogu da naprave gresku i da izginu za drzavnost kurte i murte, kod Rusa toga nema, mora da bude sve jasno i precizno. Nece Rusi dozvoliti da im se prekosutra dogodi neki krvolok Mesic, ozbiljan je to i promisljen narod. Moze li se kod jednom razvedenih partnera ponovo javiti zelja za zajednickim zivotom, naravno da moze. Taj buduci zivot se nece desiti zbog lude zaljubljenosti vec zbog egzistencijalnog interesa, naravno da sve treba detaljno precizirati jer iskustva iz proslosti to nalazu.

 7. persida says:

  Rusija ne zeli da resi problem Donbasa i milionske mase Rusa u Ukrajini, a ovamo zeli da pripoji Belorusiju. Pa, to je komedija, zapravo manipulacija da se sakrije neresen konflikt u Ukrajini. Tipicna ruska podmuklost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u