ПУТИН ПРЕСЕКАО У ВЕЗИ СИРИЈЕ: Жесток одговор Израелу и западној коалицији

PUTIN PRESEKAO U VEZI SIRIJE: Žestok odgovor Izraelu i zapadnoj koaliciji

24 septembra 2018

Namerne akcije izraelskih pilota, zbog kojih je u Siriji oboren ruski avion Il-20, obavezno će naneti štetu odnosima između Rusije i Izraela, Moskva je primorana da preduzima dodatne mere bezbednosti vojnika u Siriji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Naši vojni stručnjaci smatraju da je uzrok ove tragedije namerna akcija izraelskih pilota, koja, naravno, ne može da ne nanese štetu našim odnosima, a što je najvažnije, ona prisiljava rusku stranu da preduzme dodatne efikasne mere za osiguravanje bezbednosti naših vojnika u Siriji. Iz tog razloga je i doneta odluka koju je danas objavio ministar odbrane (Sergej) Šojgu“, rekao je Peskov novinarima.On je precizirao da su odnosi Rusije i Izraela na visokom nivou.

„Izrael je prva zemlja u regionu sa kojom je ruska vojska, po odluci (predsednika Rusije Vladimira) Putina i (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua započela operativnu koordinaciju i sve to je radilo do tragedije koja se dogodila pre nekoliko dana“, rekao je Peskov aludirajući na obaranje aviona Il-20.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 24. septembra objavio o merama za povećanje bezbednosti ruskih vojnika u Siriji kao odgovor na obaranje Il-20, za šta Rusija smatra odgovornim Izrael. Prema njegovim rečima, u skladu sa naredbom predsednika, Moskva će opremiti komandne punktove sirijske protivvazdušne odbrane automatizovanim sistemima za kontrolu, koje imaju samo Oružane snage Rusije, a takođe će izvršiti elektronsko potiskivanje satelitske navigacije, avionskih radara i sistem veze ratnog vazduhoplovstva koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji, a što je najvažnije, u naredne dve nedelje će Siriji predati sistem S-300. Ministar je istakao da je Rusija 2013. godine na zahtev Izraela obustavila isporuke S-300 u Siriju, ali sada se situacija promenila i ne krivicom Rusije.

Ruski avion Il-20, koji se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora, oboren je 17. septembra dok se vraćao u vazdušnu bazu Hmejmim. Istovremeno su četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske objekte u Latakiji. Pritom je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Izrael obavestio rusku stranu o ovom vazdušnom napadu samo minut pre nego što je on počeo. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su izraelski piloti, koristeći ruski avion kao štit, izložili Il-20 napadu protivvazdušne odbrane Sirije. Ruski avion je pogođen raketom sistema S-200. Poginulo je petnaest ruskih vojnika.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. M says:

  Tražili ste,gledajte!

 2. opet ja says:

  Hajde da vidimo i to čudo da se desi.

 3. rajko says:

  Aha! E, sad kevćite do mile volje!

 4. NIKOLA says:

  rusi su obicne budale tko ga oni uopste stite u toj siriji nato ili zemlju igraju neku igru sam i ne znaju koju skinuli su oni vama 16 ljudi do sledece akcije koju ce lukavo izrael opet napraviti a ovi nek samo pricaju mi smo u dobrim odnosima

  • doktrina soka says:

   Blago tebi Nikola,sve znas.

 5. Miraš says:

  "Voennoe obozrenie" je ruski sajt, a danas u delu Analitika objavili su tekst "Ostorožno, v Rossii provoditsя izrailьskaя specoperaciя!" - Oprezno, u Rusiji se izvodi izraelska specijalna operacija!" U ruskim medijima počela je specijalna operacija izraelske obaveštajne službe, u cilju ublažavanja posledica gubitka ruskog aviona Il-20. Pri tome čini se da nikoga neće ubiti, ali u tom scenariju žrtve će i dalje biti među ruskom vojskom. Uvod je čak duhovit. Žrtva je zapravo uobičajeno rusko poverenje u ličnosti oficira i u njihovu decu i porodicu. Glavni izvor informacija je penzionisani oficir iz Rostova koji, gle čuda, odlično poznaje današnje političke prilike u Damasku. Navodno deo sirijske elite je odustao od Asada te preko PVO posade i obaranjem ruskog aviona žele da smeste Asadu ili da mu bar nanesu značajnu štetu. Tako se odvija ovaj specijalni zaplet kao u romanu, i ima još toga kroz medije, a cilj je da ruska javnost sama postavi pitanje: Šta naše vojne snage traže u ovakvoj Siriji. ... NAMERNA i NEPRIJATELJSKA akcija izraelskih pilota ko zna šta je sve imala za cilj, a jasno je da i samo nakon pogibije 15 ruskih vojnika-oficira moguće je pitanje dokle ćemo tamo biti prisutni?!

 6. Miraš says:

  Samo 1 kom S-300 nije dovoljan za Siriju! Primera radi od grada Dara preko Damaska na sever do grada Homs ima 269 km, što je manje od 250 km. To govori da 1 komad S-300 može da pokriva naprimer Damask i širu okolinu, a šta je sa PVO zaštitom severnih i istočnijih delova Sirije? Treba imati u vidu da će odsad Izrael još tvrdokornije i intenzivnije nastojati da gadja sve nepokrivene delove Sirije.

  • doktrina soka says:

   A sa cim ce da vide gde je pokriveno a gde ne,kada ce Rusija blokirati satelite.

   • Miraš says:

    Mogu najpre malo nasumice da gadjaju. Dobiće podatke sa zemlje od svojih izveštača gde je prošlo, a gde nije.

   • Miraš says:

    Sem Palmire strateški je značajan još istočnije grad Deir ez Zor i sva mesta južnije do pograničnog grada Abu Kemal. Unapred je jasno da samo 1 komad S-300 ta navedena mesta najverovatnije ne pokriva. ... Kako? Kako se ranije itekako ratovalo, a nije bilo satelita?

  • Miraš says:

   ...269 km, što je VEĆE od 250 km (koliko pokriva taj osavremenjeni S-300). Koliko još km ima na sever do Alepa? Rastojanje od Damaska do Palmyre je 253 km, znači opet bi strateški veoma značajna Palmyra ostala nepokrivena. Rat u Siriji u ovoj godini ušao je u novu fazu te je sve više dominantan terorizam iz vazduha. Odavno vrše na Zapadu opasnu zamenu teza da je Asadov režim diktatorski i teroristički a da su terorističko-pobunjeničke grupe demokratija i civili koje treba zaštititi. Ako se blagovremeno ne obezbedi kompletna PVO, vratiće sirijski rat na početak a Siriju će vratiti u kameno doba.

 7. Deda Micko says:

  Ako stigne S300, Jevreji ce gadjati jos vise i jos vise provocirati. Nece se smiriti dok na svojoj koze ne osete ono sto rade drugima. Svaka diplomatija sa njima je gubljenje vremena.

 8. Dane Radakovic says:

  putin ima silno orude pa prodaje zemljama u ratu rusi samo koriste ASADAi njegovu zemlju oni nece sacuvati Siriju od zapada i IZREJELA i potajne njemacke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *