PUTIN PRETI EU: Skupo ćete platiti uvođenje novih sankcija

PUTIN PRETI EU: Skupo ćete platiti uvođenje novih sankcija

30 jula 2014

Russia's President Vladimir Putin speaks during his annual newsRusija je upozorila danas da će novi talas zapadnih sankcija protiv Moskve rezultirati višim cenama energenata za evropske potrošače, optužujući istovremeno Evropsku uniju da nije sposobna da vodi samostalnu politiku nezavisno od Vašingotna.

„Odlučujući se za sankcije, zvanični Brisel, po sopstvenoj volji, spušta rampu na dalju saradnju sa Rusijom u oblastima koje su ključne, poput sektora energetike. To je nepromišljen i neodgovoran korak, koji će neizbežno dovesti do viših cena na evropskom energetskom tržištu“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija Frans pres.

Ministarstvo je, takođe, kritikovalo Uniju zbog „nesposobnosti da odigra nezavisnu ulogu u svetskim pitanjima“.

Ranije danas zvanična Moskva upozorila je danas da će novi krug sankcija koje joj je uveo Zapad imati „prilično opipljive posledice“ po Sjedinjene Američke Države i optužila Vašington da želi da kazni rusku vladu zbog njene odlučnosti u sprovođenju svoje državne politike.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi: „Takve odluke Vašingtona mogu samo dodatno da pogoršaju američko-ruske odnose i stvore izuzetno nepovoljnu klimu u međunarodnim odnosima, u kojima je saradnja između naše dve zemlje često imala odlučujuću ulogu“, preneo je Rojters.

„Stvarna šteta od uvođenja tako destruktivnih i kratkovidih mera će biti prilično opipljiva za Vašington“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo kako se čini da Vašington „radi na jednom jedinom cilju, da se sa nama obračuna zbog naše nezavisne politike koja njima ne odgovara“.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je sinoć da se njegova zemlja pridružuje Evropskoj uniji u uvođenju novih sankcija Rusiji.

„S opsežnim sankcijama koje danas objavljujemo nastavićemo da dodajemo pritisak na Rusiju, uključujući saradnike i kompanije koje podržava ilegalne aktivnosti Rusije u Ukrajini“, rekao je Obama.

„SAD uvode nove sankcije u ključnim sektorima ruske ekonomije – energetici, (industriji) naoružanja i finansijama“, izjavio je on i naveo da će biti zaustavljen izvoz „specifičnih dobara i tehnologija ruskom energetskom sektoru“.

Obama je precizirao da se „proširuju sankcije na još ruskih banaka i kompanija“ iz oblasti odbrane. Vašington takođe suspenduje kredite i finansiranje ekonomskih razvojnih projekata u Rusiji, rekao je predsednik SAD.

Savet EU odobrio proširenje ruske „crne liste“

Savet Evropske unije odobrio je uključivanje još osam osoba i tri korporacije u revidiranu „crnu listu“ ruskih građana i organizacija, čime je ukupan broj sakcionisanih ruskih pojedinaca povećan na 95, a korporacija na 23, saopštila je Pres služba Saveta.

EU je usvojila i dodatne restriktivne mere protiv Ruske Autonomske Republike Krim i federalnog grada Sevastopolja, preneo je Itar-Tas s.

EU je zabranila nove investicione projekte na Krimu i u Sevastopolju u oblasti saobraćaja, infrastrukture, telekomunikacija, energetike, proizvodnje nafte i gasa, kao i rudarstva, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Sankcije će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku Evropske unije, navodi ruska agencija.

Evropska unija pooštrila je juče ekonomske sankcije protiv Rusije, u nadi da će primorati Moskvu da promeni politiku kad je reč o Ukrajini.

Nove mere prevazilaze mere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad uvedene i nameću ograničenja u finansijskom, vojnom i energetskom sektoru kako bi Rusija platila veću cenu kontinuirane intervencije i podrške koju pruža proruskim aktivistima u Ukrajini, preneo je AFP.

KOMENTARI8 komentara

 1. nebojsa says:

  nedajte da vas slome ...

 2. ludzbunjen says:

  Srbiju nisu slomili sankcijama, a šta će ovdje biti....Mada, sankcije su povoljne za malo koga

 3. Hajduk Veljko says:

  zbog "globalnog otopljavanja" od strane sad i eu ove zime se ocekuju hladni stanovi po zemljama EU, kao i pad proizvodnje i rast nezaposlenosti u zemljama EU, sa mogucisu socijalnih nemira sirom evrope kao i u Srbiji kao istrajnom kandidatu za ulazak u EU,u Srbiji je dovelo do povecanja diktatorskog ponasanja vlasti prema narodu kako narod nebi skrenuo sa puta eu....

 4. Prorus says:

  Bice ovo hladna zima u Nemackoj a i nas ista ceka jer cemo "pratiti" ovu "ruku karata" iako nemamo nista i lose blefiramo.

 5. m.trajkovic says:

  care moj ko tebi sta moze majmuni su to sve do jednog aoni igraju kako im crncuga majmun svira ma ko ih jebe sve zauvek mi srbi volimo samo vas ruse

 6. Nikola says:

  Ne daj te se! To su smradovi jedno kapitalisticki i imperijalisticki. Rusima ne mogu nista.

 7. Savle says:

  Riješila Evropa da se prehladi zimus ?

 8. Čika Zoko says:

  Zahladneli odnosi, a na zimu će još što šta da zahladni. Kakvi su papani ovi u Briselu. Prvo su popušili, pardon, popustili pod pritiskom Amera, pa se sada Ameri pridružuju sankcijama. Smešno! Kao da Putin ne zna odakle vetar duva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *