ПУТИН ПРИЗНАО: „Наредио сам да се сруши авион са 110 путника!“

PUTIN PRIZNAO: „Naredio sam da se sruši avion sa 110 putnika!“

12 marta 2018

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona koji je, kako mu je rečeno, nosio bombu, a meta mu je bila ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

On je u dokumentarnom filmu „Putin“ objasnio da su mu bezbednosni službenici 7. februara 2014. godine, uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, telefonom javili da je otet avion na letu iz Ukrajine ka Istanbulu i da otmičari zahtevaju da slete u Soči.

– To je veoma osetljiva stranica u istoriji Olimpijskih igara. Nije slučajno što ne spominjemo taj incident – rekao je Putin.

Direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov ispričao je u filmu da su piloti turske avio-kompanije „Pegazus“ prijavili da jedan od putnika poseduje bombu i da zahteva da letelica promeni kurs ka Sočiju.

Prema njegovim rečima, u avionu je bilo 110 putnika, dok je na stadionu u Sočiju ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara prisustvovalo više od 40.000 ljudi.

Putin je tada zatražio savet od bezbednosnih zvaničnika, koji su mu rekli da je prema vanrednim procedurama u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

– Rekao sam da deluju u skladu sa planom – rekao je Putin i dodao da je neposredno posle toga došao na stadion u društvu sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nekoliko minuta kasnije, Putin je dobio novi telefonski poziv u kom je obavešten da je u pitanju bila lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da je avion nastavio let ka Turskoj.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vojna I ojdeSe says:

    Bravo's....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *