ПУТИН ПРИЗНАО ШТА ГА БРИНЕ

ПУТИН ПРИЗНАО ШТА ГА БРИНЕ

21 октобра 2021

Оно што се догађа на глобалном енергетском тржишту утиче и на нашу земљу, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са члановима владе.Истакао је да Москва није заинтересована за бескрајан раст цена енергетских ресурса, укључујући и гас, али да се то дешава против њене воље.

Kако каже, руске власти су забринуте због могућих последица кризе на енергетском тржишту у Европи.

„Оно што ме брине и, како разумем, оно што брине владу Русије су могуће последице кризе на енергетском тржишту, укључујући и мере за подршку становништву које су предложиле неке од наших колега у Европи“, рекао је Путин путем видео-конференције, додајући да би те мере могле да доведу до многих проблема у различитим областима, пренео је Спутњик.

Европска криза неће уздрмати Србију

Ако дође до смањења потрошње, а таква ситуација на крају води до смањења потрошње, то ће утицати и на наше производне компаније и на „Гаспром“, објаснио је Путин.

Упозорио је да су „све то ствари које су у великој мери направиле наше колеге, укључујући и у Европи“, али да би и по њих могло да буде одређених последица.

Истовремено, председник је нагласио да руска влада ради на бројним мерама за неутралисање негативних последица раста светских цена природног гаса. Такође је замолио потпредседника владе Александра Новака да га извести каква је ситуација на главним тржиштима. С тим у вези, Новак је изјавио да ситуација на глобалном тржишту гаса остаје напета због високих цена.

„Сада се у Европи цене у просеку крећу око 1.000 – 1.100 долара, а у азијско-пацифичком региону око 1.200 долара за хиљаду кубних метара гаса“, рекао је Новак током састанка са шефом руске државе.

Вицепремијер је додао да су цене гаса од почетка ове године порасле за око 3,5 пута.

Дошле вести из Украјине; бројке отишле „у небо“

„У исто време примећујемо прилично велики раст цена осталих енергената. Kонкретно, цене угља порасле су три до четири пута у односу на прошлу годину – до 160 до 200 долара по тони у зависности од марки. Цене електричне енергије су порасле пет до шест пута“, објаснио је потпредседник владе.

Русија очекује 2021. године значајно повећање потражње за гасом у земљама азијско-пацифичког региона, а посебно у Kини – за 17 одсто, у Јужној Kореји – за 18 одсто, оценио је Новак, додајући да се предвиђа да ће у азијско-пацифичким земљама генерално потражња за гасом порасти за седам до осам одсто.

Цене гаса у Европи нагло су скочиле последњих месеци. Од почетка августа до краја септембра цена се више него удвостручила, а 6. октобра достигла је историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али цене и даље премашују границу од хиљаду долара.

Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Косовац says:

    Јебеш ти стручњаке који повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији. ……………Решење је простије, то чак и Риста зна, Треба да купимо јефтин Бајденов гас, и нема бригеша. ……………Јебе се и мени за повећану цену гаса. Ја сам спремио 15 кубика дрва мешаног, 4 кубика угља лигнита, и 2-3 џака пелета злу не требало. Мали проблем је да се Зелена Банда не сети да ми у оџак угради „мерач емисије угљендиоксида“, по тони. Евентуално да Зелена Банда не направи неку диверзију на моју малу Мини ХЕ. Комшија ми саветује да упуцам оног јадног радника који се попне на димњак да угради мерач. Али ја се сетим одмах perside и њене алергије на циганске шамаре, па ми нешто дође жао око срца. ……………Читам штампу, видим Британци упалили термоелектране. Сада их гризе савест што гасе Српске термоелектране, па нам кажу онако светски и џентлменски, „Ништа лично“. ……………Данас у енглеској штампи кажу да је 13 британских добављача енергије пропало, банкротирало. Ако је 13 добављача банкротирало, колико ли је банкротирало (смрзнуло се) њихових потрошача енергије? Нема проблема, но проблем, каже Борис Ђонсон сви треба да се помало смрзнемо и тако дођемо до толико жељеног смањења 0,50 степена Целзијусових. На глобусном нивоу. Што се ми више смрзавамо, толико се и повећава смањење глобалне температуре. Наравно, тако се и смањује повећање чувене глобалне температуре. Ја се нешто мислим, пун qрац добављача енергије, па зар не би било боље као код нас, један добављач, па онда можемо лако видети кога треба убити ако то треба. А не трошити енергију барута или конопца на неке погрешне, на неке који само представљају Педра кога треба обесити. ……………Ево шлаг на торту, колеге да Вас частим једним коментаром који ме је задовољио комплет, и који је исти као мене: „I tako nema vise energije, nestasice...ili uvod u "zelenu agendu", al to smo vec znali, CO2 i ostale fore? Bogami ovi teoreticari zavera izgleda barataju ozbiljnim cinjenicama, sta cemo sad? Da im nalepimo novu "etiketu"? Hm...ne vredi odavno su upozoravali na sve ovo sto se desava vec evo celu deceniju..hm...ma nista...pravicemo se blesavi i idalje ih zvati teoreticari zavera...a mi cemo i dalje ostati ponosni prepametni teoreticari slucajnih desavanja. (Djole, 21. oktobar 2021 17:17). Значи, Теоретичари завере су у праву, без обзира што наташакандићис Риста то никако не признаје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u