ПУТИН ПРИЗНАО ШТА ГА БРИНЕ

PUTIN PRIZNAO ŠTA GA BRINE

21 oktobra 2021

Ono što se događa na globalnom energetskom tržištu utiče i na našu zemlju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade.Istakao je da Moskva nije zainteresovana za beskrajan rast cena energetskih resursa, uključujući i gas, ali da se to dešava protiv njene volje.

Kako kaže, ruske vlasti su zabrinute zbog mogućih posledica krize na energetskom tržištu u Evropi.

„Ono što me brine i, kako razumem, ono što brine vladu Rusije su moguće posledice krize na energetskom tržištu, uključujući i mere za podršku stanovništvu koje su predložile neke od naših kolega u Evropi“, rekao je Putin putem video-konferencije, dodajući da bi te mere mogle da dovedu do mnogih problema u različitim oblastima, preneo je Sputnjik.

Evropska kriza neće uzdrmati Srbiju

Ako dođe do smanjenja potrošnje, a takva situacija na kraju vodi do smanjenja potrošnje, to će uticati i na naše proizvodne kompanije i na „Gasprom“, objasnio je Putin.

Upozorio je da su „sve to stvari koje su u velikoj meri napravile naše kolege, uključujući i u Evropi“, ali da bi i po njih moglo da bude određenih posledica.

Istovremeno, predsednik je naglasio da ruska vlada radi na brojnim merama za neutralisanje negativnih posledica rasta svetskih cena prirodnog gasa. Takođe je zamolio potpredsednika vlade Aleksandra Novaka da ga izvesti kakva je situacija na glavnim tržištima. S tim u vezi, Novak je izjavio da situacija na globalnom tržištu gasa ostaje napeta zbog visokih cena.

„Sada se u Evropi cene u proseku kreću oko 1.000 – 1.100 dolara, a u azijsko-pacifičkom regionu oko 1.200 dolara za hiljadu kubnih metara gasa“, rekao je Novak tokom sastanka sa šefom ruske države.

Vicepremijer je dodao da su cene gasa od početka ove godine porasle za oko 3,5 puta.

Došle vesti iz Ukrajine; brojke otišle „u nebo“

„U isto vreme primećujemo prilično veliki rast cena ostalih energenata. Konkretno, cene uglja porasle su tri do četiri puta u odnosu na prošlu godinu – do 160 do 200 dolara po toni u zavisnosti od marki. Cene električne energije su porasle pet do šest puta“, objasnio je potpredsednik vlade.

Rusija očekuje 2021. godine značajno povećanje potražnje za gasom u zemljama azijsko-pacifičkog regiona, a posebno u Kini – za 17 odsto, u Južnoj Koreji – za 18 odsto, ocenio je Novak, dodajući da se predviđa da će u azijsko-pacifičkim zemljama generalno potražnja za gasom porasti za sedam do osam odsto.

Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Jebeš ti stručnjake koji povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji. ……………Rešenje je prostije, to čak i Rista zna, Treba da kupimo jeftin Bajdenov gas, i nema brigeša. ……………Jebe se i meni za povećanu cenu gasa. Ja sam spremio 15 kubika drva mešanog, 4 kubika uglja lignita, i 2-3 džaka peleta zlu ne trebalo. Mali problem je da se Zelena Banda ne seti da mi u odžak ugradi „merač emisije ugljendioksida“, po toni. Eventualno da Zelena Banda ne napravi neku diverziju na moju malu Mini HE. Komšija mi savetuje da upucam onog jadnog radnika koji se popne na dimnjak da ugradi merač. Ali ja se setim odmah perside i njene alergije na ciganske šamare, pa mi nešto dođe žao oko srca. ……………Čitam štampu, vidim Britanci upalili termoelektrane. Sada ih grize savest što gase Srpske termoelektrane, pa nam kažu onako svetski i džentlmenski, „Ništa lično“. ……………Danas u engleskoj štampi kažu da je 13 britanskih dobavljača energije propalo, bankrotiralo. Ako je 13 dobavljača bankrotiralo, koliko li je bankrotiralo (smrznulo se) njihovih potrošača energije? Nema problema, no problem, kaže Boris Đonson svi treba da se pomalo smrznemo i tako dođemo do toliko željenog smanjenja 0,50 stepena Celzijusovih. Na globusnom nivou. Što se mi više smrzavamo, toliko se i povećava smanjenje globalne temperature. Naravno, tako se i smanjuje povećanje čuvene globalne temperature. Ja se nešto mislim, pun qrac dobavljača energije, pa zar ne bi bilo bolje kao kod nas, jedan dobavljač, pa onda možemo lako videti koga treba ubiti ako to treba. A ne trošiti energiju baruta ili konopca na neke pogrešne, na neke koji samo predstavljaju Pedra koga treba obesiti. ……………Evo šlag na tortu, kolege da Vas častim jednim komentarom koji me je zadovoljio komplet, i koji je isti kao mene: „I tako nema vise energije, nestasice...ili uvod u "zelenu agendu", al to smo vec znali, CO2 i ostale fore? Bogami ovi teoreticari zavera izgleda barataju ozbiljnim cinjenicama, sta cemo sad? Da im nalepimo novu "etiketu"? Hm...ne vredi odavno su upozoravali na sve ovo sto se desava vec evo celu deceniju..hm...ma nista...pravicemo se blesavi i idalje ih zvati teoreticari zavera...a mi cemo i dalje ostati ponosni prepametni teoreticari slucajnih desavanja. (Djole, 21. oktobar 2021 17:17). Znači, Teoretičari zavere su u pravu, bez obzira što natašakandićis Rista to nikako ne priznaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *