PUTIN: Problemi Rusije su lopovluk i nedostatak državne discipline

PUTIN: Problemi Rusije su lopovluk i nedostatak državne discipline

4 oktobra 2013

Vladimir PutinRuski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su prošle godine u RF otkriveni su slučajevi kršenja zakona o javnim nabavkama i da je pritom pričinjena šteta od preko tri milijarde evra.

Dodao je – nastupivši na sednici Državnog saveta – i da su kršenja budžetskih zakona zemlji nanela oko 4,5 milijarde evra štete i da je za to utvrđena disciplinska odgovornost 27 hiljada državnih službenika. Ruski lider je posebno ukazao: da to nije prosto lopovluk, već i nedostatak državne discipline.

„Brojka od 27 hiljada državnih službenika je ogromna. Sve napred navedeno smatram pokazateljem sistemskog karaktera postojećih problema“ – upozorio je Putin.

Predsednik RF je istovremeno istakao da treba pooštriti zakone u migracionoj sferi, sve do krivične odgovornosti. Dodao je da u određenim privrednim granama strance treba zameniti domaćim stanovništvom.

„Pooštravaćemo zakonodavstvo sve do krivične odgovornosti“ – rekao je Putin na sastanku sa predstavnicima partijske baze Jedinstvene Rusije. Pri tom je podvukao da kriminal nema veze sa nacionalnošću ili verom. Etnički kriminal, po njegovim rečima, ne postoji.

„Postoje pošteni ljudi, a postoje i kriminalci“ – ističe ruske predsednik.

„Druga je stvar što imamo ljude koji se grupišu u nekakvim enklavama i ne komuniciraju sa lokalnim stanovništvom, naročito ako žive ispod granice siromaštva, onda oni prirodno postaju izvor opasnosti za okruženje, to je tako svuda u svetu“ – citira ruskog predsednika RIA Novosti.

Po njegovim rečima, istovremeno treba braniti i interese došljaka i učiniti sve da oni upoznaju zakone i običaje regiona u koji su se doselili. „A prema onima koji ih ne poštuju, treba primeniti sve mere predviđene zakonom“ – rekao je Putin.

On je napomenuo da je u sovjetsko vreme postojala krivična odgovornost za kršenje propisa o prijavi boravka. „Sad je sve komplikovanije“ – kazao je Putin i dodao da i u okviru postojećeg zakonodavstva i ustava mogle da se donesu mere koje bi doprinele uvođenju reda.

„O tome bih još razmislio i zamolio bih Vas, Dmitrij Anatoljevič, i Vladu da se poradi na tome, kao i Državnu dumu: treba definisati poslove koje mogu da rade imigranti“ – rekao je ruski predsednik.

On je dodao da je iz ugla ekonomskih interesa zemlje u nekim oblastima zaista teško raditi bez radne snage sa strane, ali da „u određenim oblastima poslove bez problema mogu da vrše i domaći građani“. „Recimo, u trgovini. Šta, da li nam je teško da među domaćim građanima pronađemo ljude koji bi radili na prodajnim mestima? Ne bih rekao“ – istakao Putin.

Imigranti, po njegovim rečima, treba da rade u građevinarstvu i neke druge poslove.

Ruski lider je izneo svoje mišljenje i o uvođenju socijalnih normi potrošnje u stambeno-komunalnoj sferi. „Trenutno se radi samo o normama potrošnje električne energije… Norme su potrebne, ali najvažnija je visina tih normi, ona treba da bude usklađena sa primanjima građana, sa obimom plaćanja komunalnih usluga“ – rekao je ruski predsednik.

Putin je istakao da se nedovoljno kontroliše potrošnja vode. „Uključiš i zaboraviš. Naravno, s tom uštedom ne treba da se preteruje. I regionalne i lokalne vlasti treba da polaze od realnog stanja, od primanja građana“ – istakao je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *