ПУТИН ПРОГЛАСИО ВЕЛИКИ ТРИЈУМФ РУСИЈЕ!

PUTIN PROGLASIO VELIKI TRIJUMF RUSIJE!

18 septembra 2023

Period oporavka ruske ekonomije od sankcija je završen. Rusija je izdržala pritisak sankcija, a trenutna ekonomska situacija u zemlji je stabilna i uravnotežena, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o formiranju saveznog budžeta za 2024. godinu i za planski period 2025-2026.

– Izdržali smo do sada neviđeni spoljni pritisak i ograničenja nekih vladajućih elita iz takozvanog zapadnog bloka, iz pojedinih zemlja koje nazivamo neprijateljskim – istakao je predsednik.Ekonomska situacija u Rusiji je po mnogim, ključnim pokazateljima značajno bolja od prognozirane, dodao je Putin.

– BDP Rusije se vratio na nivo iz 2021. godine. Sada je važno da formiramo uslove za dalji stabilan i dugoročan rast i razvoj – precizirao je i predvideo rast BDP-a od 2,5 do 2,8 posto.

Uz dobru dinamiku, potražnja se povećava, naveo je predsednik i dodaje da je industrija u stalnom porastu, prvenstveno zahvaljujući proizvodnim industrijama.

Prihodi koji se ne odnose na naftu i gas znatno su veći od prošlogodišnjih.

– Prihodi budžeta od nafte i gasa u periodu od jula do avgusta su se oporavili i približno su na prošlogodišnji nivo, a uzimajući u obzir situaciju na svetskim tržištima nastavlja se aktivan rast – dodao je predsednik Rusije.

Jedan od glavnih problema u ekonomiji je rast inflacije, naveo je Putin.

– Glavni faktor tome je jasan, a to je slabljenje rublje. Potrebno je da jasno razumemo razloge i blagovremeno, bez odlaganja, donesemo odgovarajuće odluke. Uveren sam da će vlada i Centralna banka raditi profesionalno i usklađeno. Novi federalni budžet treba da bude dobro razmotren i definisan na osnovu državnih prioriteta, interesa i tekućih planova po svim ključnim pravcima – precizirao je Putin.

Predsednik je istakao da pre svega građanima treba garantovati da će država ispuniti sve obaveze koje ima prema njima.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Udo von Scheisseman says:

    Sve je to ok, realni bdp je presisao nemacki, za godinu-dve presisace i Japan. Medjutim Rusija je toliko moćna država da je za nju sve ispod 8 % godišnjeg rasta posle korekcije inflacije sitno. Tih 2,8%, to je previše sitno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *