ПУТИН ПРОКОМЕНТАРИСАО Макронову идеју о „европској војсци“

PUTIN PROKOMENTARISAO Makronovu ideju o „evropskoj vojsci“

12 novembra 2018

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Parizu da je normalno da jedan moćni ekonomski blok kao što je Evropska unija želi da samog sebe vojno brani.

Putin je to rekao dva dana pošto je američki predsednik Donald Tramp u tvitu opisao kao „veoma uvredljiv“ poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona na formiranje evropske vojske.„Evropa je moćan ekonomski entitet, moćna ekonomska unija, i sasvim je normalno što želi da bude nezavisna, sama sebi dovoljna i suverena kad je reč o odbrani i bezbednosti“, rekao je Putin u današnjem intervjuu za TV RT u Parizu, gde prisustvuje ceremoniji obeležavanja kraja Prvog svetskog rata.

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je u petak kao „veoma uvredljiv“ predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona da Evropa treba da gradi sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije.

„To je veoma uvredljivo, ali možda bi Evropa prvo trebalo da plati svoj pravedni udeo u NATO-u, koji SAD u velikoj meri subvencionišu“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru, nakon što je stigao u Francusku.

Makron je u utorak izjavio da je Evropi potrebna „prava vojska“ kako bi se manje oslanjala na SAD kad je reč o odbrani.

„Moramo se zaštititi od Kine, Rusije i čak Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je on tada francuskom radiju.

KOMENTARI3 komentara

  1. Deda Micko says:

    Pa sta trazis sa francuskom gnjidom Putine, trosis poslednje zalihe, postajes niko.

  2. trikornjanin says:

    Da razmislimo kako bi se vojska evropskih zemalja ponasala 1999 godine bez Amerike po pitanju agresije na nasu zemlju. I koliko bi realnije bilo sagledavanje problema zvanog Kosovo.

  3. Rusofil says:

    Rasturi ih bacuska, njihovim oruzjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *