ПУТИН ПРВИ ПУТ ОТВОРЕНО: Требало је да схватимо шта иде после бомбардовања Југославије

PUTIN PRVI PUT OTVORENO: Trebalo je da shvatimo šta ide posle bombardovanja Jugoslavije

9 marta 2018

Posle bombardovanja Jugoslavije trebalo je da shvatimo šta će se dogoditi sa svetom i sa našom zemljom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, podsetivši da je 1999. nanet udar u centru Evrope bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Putin se u dokumentarnom filmu „Svetski poredak 2018“ osvrnuo na događaje posle ujedinjenja dve Nemačke, istakavši da Rusija nije samo doprinela tome nego je i povukla trupe iz Istočne Evrope.

Kako je rekao, to je učinila u očekivanju da će posle prekida postojanja Varšavskog ugovora prestati da postoji NATO ili, bar u krajnjem slučaju, da se ta organizacija neće širiti i da će nastupiti, kako je rekao, tektonske izmene u sistemu međunarodnih odnosa u celini.

„Kao što vidimo, to se nije desilo. Ispostavilo se da pod plaštom tog ideološkog sučeljavanja ide i geopolitička borba, borba za geopolitičke interese. Drugo, stari svetski poredak koji je stvoren posle Drugog svetskog rata i na osnovu one raspodele snage faktički je nestao i trebalo je sve izmeniti od nule“, konstatovao je Putin.

On je ocenio da odatle proizlazi sav nihilizam prema međunarodnom pravu i ulozi UN.

„Počela je podrška separatizma i radikalizma kod nas na Kavkazu, počelo je bombardovanje Jugoslavije 1999. bez ikakvog odobrenja SB UN. Naprosto su pljunuli na to, naneli udar, razrušili zemlju, sproveli su intervenciju“, podsetio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, gledano unazad teško je reći da li je loše ili dobro ako su narodi Jugoslavije težili nezavisnosti.

„Možda je to i dobro a da li je trebalo tako raditi, da li je trebalo bez odobrenja SB UN bombardovati u centru Evrope. Sumnjam, štaviše uveren sam da to nije trebalo uraditi“, naglasio je Putin.

Usledio je, kako je dodao, Avganistan, Irak, dva talasa širenja NATO zaredom.

„To se dešavalo jedno za drugim naizgled neočekivano. A trebalo je to očekivati. Mi smo pokazali blago rečeno nekompetentost i nerazumevanje onoga što će se desiti sa svetom i zemljom posle te naše jednostrane predaje pozicija“, konstatovao je ruski lider.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Eeeee,moj Putine,otac mi sa završenih 4 razreda Osnovne škole je znao da se zapadu NIKADA ne sme verovati,a vama cela država pala na ispitu! I pored simpatija za neke tvoje poteze,teško da mogu,nikako ne mogu,prihvatiti naivnost vašu,iz prostog razloga što se tako ne ponašaju velike države! I šta sad? Je li ja treba da prihvatim to da niste bili inVormisani??? Na osnovu iskustava u Prvom i Drugom svetskom ratu sa zapadom vi neinformisani????!!!!Ma,ajde bre....!

  • Miraš says:

   U tom periodu Rusija nije mogla da se upušta u veće sukobe dalje od svog dvorišta. Nisu bili ni ovoliko vojno superiorni, pa još bili su i ekonomski slabi. Tek u septembru 2015 godine dolaskom na sirijsko ratište nastupaju vojno na teritoriji udaljenoj od Ruske Federacije. Zar niste bar u jednom momentu tada pomislili: Sad ni slučajno da se ne dogodi repriza povlačenja slično kao iz Avganistana? Zar tada Obama nije pokazao da baš sa tako nečim računa? Kako je tada rekao Obama - Rusija će se samo uvaliti u sirijsko blato. Ali od tada za 2,5 godine oslobodjene teritorije Sirije su prilično porasle. Sudeći po svemu Sirija će i dalje napredovati. Mnogi uzimaju tek tu 2015 godinu kao dokaz povratka Rusije na svetsku scenu. A u medjuvremenu vojno su postali još superiorniji. Sad skoro Vladimir Putin je izmedju ostalog rekao da sa ovim novim naoružanjem mogu da štite Rusiju, ali i svoje zemlje saveznice. Veoma važan deo tog govora je eto to da su neprijatelji Sirije dobili "novu poruku".

  • Miraš says:

   U junu 1812 Napoleon je počeo sa pohodom na Rusiju. Taj rat nije dugo trajao oko 6 meseci, ali pred tom invazijom Rusi su morali najpre da se povlače i u povlačenju primenjivana je taktika spaljene sopstvene zemlje. Moskva je napuštena i ona je izgorela da bi Kutuzov spasio ono što je u ratu najvažnije - rusku vojsku. Rusija je ubrzo ostvarila pobedu ali je imala velike ljudske i materijalne gubitke. Posledice su se osetile i kod nas jer bez saradnje sa Rusijom došlo je do propasti prvog srpskog ustanka u oktobru 1813.godine. Veoma slično iskustvo se i kasnije ponavlja u svetskim ratovima. Ne daj nam Bože oslabljene i/ili napadnute Rusije. Ovo treba shvatiti ozbiljno zbog nas samih, a ne zbog rusoljupstva. E sad srpski eufili maštaju kad bismo bili posvećeni samo evropejstvu da bi nas Evropa poštedela, mazila i pazila. Ako ih poslušamo upašćemo u odličnu zamku i bićemo progutani i smazani. Zasad kupujemo vreme, ali ne smemo ovoliko popuštati dok čekamo bolje sutra.

  • Srbo says:

   Otac ti ima 4 razreda osnovne skole a ti si svojim komentarom pokazao da nemas ni jedan....steta, a ocekivalo se da svaka naredna generacija bude skolovanija. Ne lupaj brate i ne nasjedaj na svakakve gluposti.

  • Zoran says:

   U to vreme Putin nije bio na vlasti i nije bilo njegovo da odlučuje. Bio je pijani Jeljcin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *