ПУТИН: Развићемо оружје које ће нам осигурати безбедност

PUTIN: Razvićemo oružje koje će nam osigurati bezbednost

20 januara 2015

Vladimir PutinPredsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija razviti novo oružje kojim će osigurati svoju bezbednost, ne upuštajući se sa Zapadom u trku u naoružavanju.

Putin je to rekao posle obilaska strelišta kod Moskve gde neki od primeraka oružja koje je video, „izgledaju kao da su stigli pravo iz filma naučne fantastike“, piše agencija AP.

Putin je rekao da plan za modernizaciju vojske treba da bude realističan i da se zasniva na sposobnosti privrede.

Privreda Rusije je u recesiji zbog zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini i zbog pada cene nafte što je glavni izvoz njenog prihoda, dodaje agencija AP.

Ne navodeći nijednu zemlju, Putin je izjavio da Rusija može da odgovori na vojne pretnje, a da ne troši koliko drugi na odbranu, dodavši da „možemo i treba da odgovorimo na taj izazov“.

Rusija ne preti nikome, rekao je Putin i dodao da sva sporna pitanja teži da reši za pregovaračkim stolom, ističući istovremeno da će Rusija uspeti da odgovori na izazove, ne uvlačeći se u trku u naoružanju, prenele su ruske agencije.

„Nećemo dozvoliti da budemo uvučeni u skupu trku u naoružanju, Rusija nikome ne preti i sva sporna pitanja teži da reši za pregovaračkim stolom. Tako ćemo postupati i ubuduće, pridružavaćemo se upravo te politike“, rekao je Putin na sednici Vojno-industrijske komisije.

„Vidimo kako druge države otvoreno iznose geopolitičke pretenzije, ne prezajući ni od otvorenog mešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih država, pritom aktivno jačajući i modernizujući svoje vojne arsenale“, kazao je šef ruske države a prenosi TAS S.

Prema Putinovim rečima, u takvim uslovima Rusija je dužna da osigura pouzdanu i garantovanu zaštitu svog suvereniteta, teritorijalne celovitosti i nacionalnih interesa.

Predsednik Rusije je dodao da „mnoge ili neke države sprovode drugačiju politiku – politiku nasilnog pritiska“, i to „uz pratnju priča o međunarodnom pravu i želji da se problemi rešavaju uz pomoć pregovora“.

Putin je citirao nekadašnjeg nemačkog kancelara Ota fon Bizmarka (1871-1890) da su „važni potencijali a ne namere“.

„Vidimo da potencijali rastu“, kazao je on, dodajući da su izdvajanja Rusije i SAD i drugih zemalja za vojne potrebe „neuporedive“, prenela je agencija RIA Novosti.

Ta agencija navodi da su vojni rashodi zemalja NATO 2013. godine iznosili bilion dolara (od čega na SAD otpada skoro 600 milijardi), dok je ruski vojni budžet 68 milijardi dolara sa planiranim rastom do 98 milijardi do 2016. godine.

„Mi možemo i moramo da odgovorimo na taj izazov, pritom se ne uvlačeći u skupu trku u naoružanju“, rekao je Putin, dodajući da akcenat treba da bude na visokim tehnologijama.

„I dalje ćemo jačati naše oružane snage i vojnu organizaciju u celosti, činiti sve što je neophodno da bi naše Oružane snage bile moderne, mobilne i dobro opremljene, sposobne da izvršavaju glavni zadatak – neutralizovanje rizika i političkih pretnji, potencijalne bezbednosne pretnje našoj zemlji“, kazao je ruski predsednik.

Putin je dodao da državni program naoružavanja do 2025. godine treba da uvaži makroekonomske pokazatelje i novu vojnu doktrinu usvojenu krajem prošle godine, u kojoj su navedene vojne pretnje bezbednosti Rusije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *