PUTIN REKAO OBAMI: Referendum na Krimu u skladu sa Poveljom UN i kosovskim presedanom

PUTIN REKAO OBAMI: Referendum na Krimu u skladu sa Poveljom UN i kosovskim presedanom

17 marta 2014

Russia's presidential elections aftermathReferendum na Krimu protekao je potpuno u skladu sa normama međunarodnog prava i Poveljom Ujedinjenih nacija – rekao je Vladimir Putin Baraku Obami, sa kojim je ponovo telefonski razgovarao.

Pres-služba Kremlja saopštila je da je ruski lider predsedniku SAD doslovno rekao: „Referendum je bio u punom saglasju sa normama međunarodnog prava i Poveljom UN, a pri njegovom održavanju se imao u vidu takođe i poznati kosovski presedan. Stanovnicima poluostrva bila je garantovana mogućnost slobodnog izražavanja volje i samoopredeljivanja”.

Kremlj je takođe saopštio da su Putin i Obama – uprkos postojećim razlikama u ocenama – ukazali da je neophodno da se zajednički „traže putevi za stabilizaciju stanja u Ukrajini”.

Ruski lider je, kako je naglašeno u saopštenju, Obami ukazao na „nesposobnost i nespremnost sadašnjih kijevskih vlasti da obuzdaju divljanje ultranacionalističkih i ekstremnih grupacija koje destabilizuju situaciju u zemlji i terorišu mirne građane, uključujući ruskojezično stanovništvo i naše sunarodnike”.

U ovom kontekstu je, objavljeno je u Kremlju, „razmotrena mogućnost upućivanja u Ukrajinu monitoring-misije OEBS”, a Putin je podvukao da njeno delovanje mora obuhvatiti sve ukrajinske regione.

Obama je – prema istom saopštenju – čestitao Putinu uspešno održane Paraolimpijske zimske igre.

Do razgovora je opet došlo na inicijativu američkog predsednika.

Prema preciziranim podacima, izlaznost na krimskom referendumu bila je 81,36 odsto, a za ulazak Krima u sastav Ruske Federacije izjasnilo se čak 93 odsto svih njegovih učesnika.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miško says:

    Kosovo i Metohija je Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *