ПУТИН РЕШИО ДА СТАВИ ТАЧKУ НА РАТ У НАГОРНО KАРАБАХУ?! Амбасадори Јерменије и Азербејџана хитно позвани на разговор

PUTIN REŠIO DA STAVI TAČKU NA RAT U NAGORNO KARABAHU?! Ambasadori Jermenije i Azerbejdžana hitno pozvani na razgovor

29 septembra 2020

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak službenih automobila ambasadora Azerbejdžana i Jermenije ispred ruskog ministarstva spoljnih poslova u Moskvi koji je pokrenuo lavinu komentara i spekulacije.

Još uvek nema zvaničnih informacija, ali se spekuliše da su se ambasadori sukobljenih zemalja sastali na insistiranje ruskih zvaničnika.Podsetimo, situacija u Nagorno Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  "Putin resio" a jel CVRSTO RESIO?

 2. rade says:

  Amerikanci,Turci i ostali bi trebali priznati Nagorno-karabah kao sto su priznali Kosovo,to je ista stvar.

 3. Kulak says:

  Došle su instrukcije iz Tel Aviva šta da se radi.

 4. Slobodanka says:

  Posle ovoga i neophodnih dokaza da li će pozvati na razgovor i ambasadora Turske??? Naime Turski F-16 oborio je jermenski Su-25. Dana 29. septembra Jermensko Ministarstvo odbrane izveštava da turski lovac F-16 koji je poleteo iz vazduhoplovne baze Gandža Azerbejdžan oborio je jermenski Su-25. Jermenski pilot je ubijen. Avion je oboren u vazdušnom prostoru Jermenije. U stvari, ovo je već otvoreni napad Turske na Jermeniju, koja dobija formalni razlog da se obrati ODKB za zaštitu. De fakto, zemlja članica NATO napala je zemlju članicu ODKB. ... PS1. Turska je izjavila da njen F-16 nije oborio Su-25. PS2. Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane tvrdi da je Su-25 oborio MiG-29 azerbejdžanskog vazduhoplovstva i to iznad teritorije Azerbejdžana. ... Turski F-16 jesu prisutni u vazduhoplovnoj bazi Gandža Azerbejdžan. Oni su ovog leta premešteni u Azerbejdžan pod izgovorom vežbi, ali nisu povučeni nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *