ПУТИН РЕШИО ДА СТАВИ ТАЧKУ НА РАТ У НАГОРНО KАРАБАХУ?! Амбасадори Јерменије и Азербејџана хитно позвани на разговор

ПУТИН РЕШИО ДА СТАВИ ТАЧKУ НА РАТ У НАГОРНО KАРАБАХУ?! Амбасадори Јерменије и Азербејџана хитно позвани на разговор

29 септембра 2020

На друштвеним мрежама освануо је снимак службених аутомобила амбасадора Азербејџана и Јерменије испред руског министарства спољних послова у Москви који је покренуо лавину коментара и спекулације.

Још увек нема званичних информација, али се спекулише да су се амбасадори сукобљених земаља састали на инсистирање руских званичника.Подсетимо, ситуација у Нагорно Kарабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Баку и Јереван се међусобно оптужују за почетак борбених дејстава.

У Јерменији је уведено ратно стање, објављена општа мобилизација и забрањен излазак из земље мушкарцима од 18 до 55 година. У Азербејџану је уведен полицијски час.

Сукоб у Нагорно-Kарабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Kарабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајуц́а – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Kарабах није страна у преговорима.

KOMENTARI4 коментара

 1. E.Lirsch says:

  "Putin resio" a jel CVRSTO RESIO?

 2. rade says:

  Amerikanci,Turci i ostali bi trebali priznati Nagorno-karabah kao sto su priznali Kosovo,to je ista stvar.

 3. Kulak says:

  Došle su instrukcije iz Tel Aviva šta da se radi.

 4. Слободанка says:

  После овога и неопходних доказа да ли ће позвати на разговор и амбасадора Турске??? Наиме Турски Ф-16 оборио је јерменски Су-25. Дана 29. септембра Јерменско Министарство одбране извештава да турски ловац Ф-16 који је полетео из ваздухопловне базе Ганџа Азербејџан оборио је јерменски Су-25. Јерменски пилот је убијен. Авион је оборен у ваздушном простору Јерменије. У ствари, ово је већ отворени напад Турске на Јерменију, која добија формални разлог да се обрати ОДКБ за заштиту. Де факто, земља чланица НАТО напала је земљу чланицу ОДКБ. ... ПС1. Турска је изјавила да њен Ф-16 није оборио Су-25. ПС2. Азербејџанско Министарство одбране тврди да је Су-25 оборио МиГ-29 азербејџанског ваздухопловства и то изнад територије Азербејџана. ... Турски Ф-16 јесу присутни у ваздухопловној бази Ганџа Азербејџан. Они су овог лета премештени у Азербејџан под изговором вежби, али нису повучени назад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u