ПУТИН РЕШИО МИСТЕРИЈУ: Открио зашто није спречена НАТО агресија над Србијом 1999. године!

PUTIN REŠIO MISTERIJU: Otkrio zašto nije sprečena NATO agresija nad Srbijom 1999. godine!

8 januara 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su propali pokušaji uspostaljanja unipolarnog sveta i da se ravnoteža u međunarodnim odnosima polako vraća, a kao primer delovanja samo jednog centra moći naveo je bombardovanje nekadašnje Jugoslavije.

– To je neizbežno. Propali su pokušaji da se napravi unipolarni svet. Već živimo u drugačijem dobu. Rusija je uvek insistirala na tome da uporedo s odbranom svojih interesa, moramo da poštujemo interese drugih. Tako ćemo graditi odnose s kolegama – kazao je predsednik Rusije u intervjuu televiziji NTV.

– Odgovor je veoma jednostavan: slušali su samo snažne glasove… Situacija se menjala. I mislim da nikome više nije tajna da mnogi naši partneri sada radije pribegavaju poštovanju međunarodnog prava jer se ravnoteža u svetu uspostavlja – rekao je Putin.

(Tanjug)

KOMENTARI35 komentara

 1. BLuka says:

  Od je koje godine Putin Predsednik?

  • rajko says:

   Od kraja 1999. Medjutim, pretpostavljam da ni pre toga nije bio bez uticaja, pa bi se moglo reći da je ipak postojao neki konsenzus na čelu ruske države da se neće mešati u jugoslovensku krizu i da ni Putin, taman da je došao na vlast i pre marta 1999. ne bi učinio mnogo više. Demonstrativni postupak Primakova je bio maksimum pomoći koju je Rusija u tom trenutku mogla da nam pruži. Ne smemo zaboraviti da je Rusija u to vreme bila u sred katastrofe, opšteg društvenog kolapsa, nemaštine, kriminala, raspadanja tj. nefunkcionisanja institucije nakon raspada SSSR-a, recesije, najezde pljačkaša sa zapada i iz same Rusije itd. Čitali smo o naglom porastu broja beskućnika, gladne sirotinje i očajnika koji tumaraju Moskvom. Rusija sebi u tom trenutku nije mogla dopustiti luksuz da se zameri zapadu jer je on mogao da je, onako slabu i izmrcvarenu, uništi jednim potezom. Za mene je najvažnije da se oni nisu pridružili bombardovanju. Mi smo skloni da od Rusije očekujemo više nego od zapada, pa Rusiji zameramo što nas nije branila, a ne zameramo zapadu što nas je bombardovao, jer smo valjda to od njega i očekivali. Rusiji zameramo što za nas nije učinila nešto što ona u tom trenutku nije bila u stanju, a zapadu ne zameramo što je protiv nas učinio grozne stvari, a ne bi ga ništa koštalo da ih ne učini.

   • Slobodanka says:

    Ne gajim ni ja ponovo baš preterano poverenje. Razlika među velikim silama i nije tako velika, zajedno su se dogovarali, pa još samo da su nas i Rusi direktno tukli sa svima ostalima. Jasno je da za razbijanje zemlje te veličine nisu morali i Rusi direktno da prljaju ruke, sasvim dovoljno je bilo drugih većih i manjih sila koje su sa tim direktno pozabavile. Sada je ipak dobro došlo sve što uspeju da urade, ali ništa to nije dovršeno ni sasvim stabilno, najviše mislim na teško napadnute države trećeg sveta. Posle svega nama nije jednostavno da postanemo neosetljivi, ali u nekoj meri bilo bi to korisno. Mnogo toga nedostaje, ali uprkos svemu uživajmo u čemu možemo.

   • Slobodanka says:

    Sa ovim odgovorom o velikom šumu, baš je ispao "misteriozan". Da neko potiče iz KGB pa je tek i samo čuo šumove. Treba da poverujemo da kao za Rusiju i Ruse Jugoslavija je bila daleka i baš nepoznata zemlja pa im je samo šumelo.

    • Nemanja Vlahović says:

     Niste primetili da to je šala, vic. Svaka rečenica iz teksta gore.

    • rajko says:

     Čovek mora da bude realan. Ništa na svetu nije potpuno belo (nažalost ne mogu reći da ništa nije potpuno crno, jer postoji mnogo potpuno crnog). Sive nijanse prevladavaju. Još važnije za nas jeste da je od bombardovanja prošlo dvadeset godina, da je postalo istorijski fakat, koji iz dana u dan gubi na značaju. Nije nam bitno ni to zbog čega nas Rusija nije bombardovala. Možda zato što je to nije zanimalo, jer ovde nema ništa što njima treba, možda zato što nisu imali snage ili zato što to zapadu nije bilo potrebno. Mislim da bi Jeljcin možda i bio spreman da se pridruži zločincima, ali to nije mogao zbog ruskog naroda. Ruski narod zaista jeste nama bratski narod koji nam ne želi ništa loše (za razliku od mnogih pripadnika zapadnih naroda), ne mrzi nas i ne prezire, već je, naprotiv, kroz istoriju bio spreman da se žrtvuje da bi nama pomogao. Ja to veoma cenim i ta činjenica još više izbeljuje ono rusko sivilo s početka ovog komentara (da nam nisu pomogli, ali nas nisu ni bombardovali).

   • Vesna says:

    Bravo za komentar

   • Vesna says:

    Bravo za komentar

  • PRVA LINIJA says:

   jednog zimskog jutra u decembru 1999 jeljcin je popusio nagan dok su ga treznili tako da potpis nije dolazio u pitanje... zvanicno je preuzeo u januaru 2000 i od tad krece uspon unistene drzave... bili su u gorem stanju od nas srba i uspeli su da se oporave... period od 18 godina je sa stanovista istorije smesan al je zato oporavak imperije i njene vojne moci strasan... izdrzali smo najgori period bezakonja i bezvlasca... sad da se obracunamo sa domacim izdajnicima i pljackasima naseg novca a onda uz boziju i rusku pomoc da se naplatimo za sve zrtve i krv koju nam duguju... sa kamatom... kako propisuje evropski zakon o obligacionim odnosima izmedju poverioca i duznika... oko za oko... zub za zub... olosi...

  • MK Ultra says:

   Od 31.12.1999. od 12h po moskovskom vremenu, kada mu je B.Jelcin prepustio mesto.

 2. Zašto-zato says:

  I zašto nije sprečena NATO agresija 1999-te?

  • Deda Micko says:

   Ne moze da nam kaze, da ne uvredi gazda Jeljcina koji ga je i postavio na funkciju novog ruskog diktatora.

   • marija says:

    Putin je Rusiju digao iz pepela i takav covek je veliko postovanje.Nije se ni ustolicio 99 god. tako da nije ni Rusiju stabilizovao a kamoli da pomaze drugima. Ko ga voleo ili ne svako mora da prizna da veliki drzavnik i da je za veliko postovanje. Sada je sve drugacije Rusija je vele sila i veki igrac u ovom opakom svetu

  • Nemanja Vlahović says:

   Odgovor je veoma jednostavan: propali su pokušaji da se napravi unipolarni svet i akteri su slušali samo snažne glasove. Možda ima značaja da partneri Rusije sada radije pribegavaju poštovanju međunarodnog prava. Nije nemoguće da već živimo u drugačijem dobu.

   • Nemanja Vlahović says:

    Niste primetili da to je šala, vic. Svaka rečenica iz teksta gore.

  • Slobodanka says:

   A TEK NAMA ŠTO JE ZAŠUMELO! OBJEKTIVNO 90-TIH GODINA RUSIJA JE BILA U KOLAPSU TE TADA NE BI NI SMELA DA SE SUDARI SA SNAGAMA SAD I NATO-A. MEĐUTIM ZA NAS JE BILO STRAŠNO ŠTETNO I ONO ŠTO SE DEŠAVALO NA DIPLOMATSKOM PLANU. NIJE MALI BROJ REZOLUCIJA DONETIH NA SB UN NA KOJE 90-TIH RUSIJA NIJE STAVLJALA VETO, A NISU BILE U SKLADU SA MEĐUNARODNIM PRAVOM. VEOMA GLASAN I JAK "ŠUM" ZA NAŠA SRCA I DUŠE BILO JE NPR. GLASANJE NA SBUN O UVOĐENJU MEĐUNARODNIH SANKCIJA PROTIV SRJ U MAJU 1992 GODINE KADA NAM JE BRAT BIO SAMO - ROBERT MUGABE CRNI BRAT IZ DALEKOG ZIMBABVEA. SBUN je tada nastupao kao da je BIH samo svetska teritorija, a da je njen boravak u Jugoslaviji neka daleka prošlost. Slično kao što 1878 godine Austrougarska vojno je preuzela BIH na osnovu odluka Berlinskog kongresa, tako su te 1992 godine radili na osnovu više odluka SBUN. Dakle insistirali su da se ona "tuđa" JNA hitno povuče sa njihove tj. svetske teritorije. Bez obzira što se JNA povukla sa teritorije BIH uvedene su sankcije SR Jugoslaviji. Ta mera je uvedena 31.05.1992. godine, ali ona je sistematski godinama slabila državu za sledeći napad agresora na KIM. Duži je spisak Rezolucija koje su tada donete na našu štetu. KAD SE SVEGA TOGA SETIM NIKO MI NE TREBA NA CELOM OVOM SVETU. PRAVO NA ODBRANU RADA SU IMALE SAMO STALNE ČLANICE SBUN SBUN SA PRAVOM VETA, A SVE OSTALE DRŽAVE SU UNAPRED OTPISANE. NI DANAS NIJE PUNO BOLJE STANJE. U samom finalu 1999 godine posebna slovenska bruka je ruski pregovarač Viktor Černomirdin. O njemu istinu je rekla isto > "Dr Jelena Guskova: Kako je Milošević nateran da potpiše NATO mir" 30.07.2013. Kad se ovo pročita i još neka ozbiljnija svedočenja iz tog vremena jasno je da se mi između sebe preterano sporimo oko Slobodana Miloševića i oko niza drugih pitanja. Eksperiment tkzv. meljunarodne zajednice je bio takav: Da budemo prevareni i izdani od svih i da na nama isprobaju koliko možemo da izdržimo te da procene još koliko država i naroda mogu poraziti i osvojiti na isti način. Jasno je da nad nama taj eksperiment je uspeo, a i da ne smemo ozbiljno računati na solidarnost među Slovenima. Kad se pogleda šta nam je npr. ostavio Fjodor Dostojevski, a nije on jedini značajan mislilac, pa gde su još razni veliki državnici i čitave generacije ratnika i stradalnika, i da neko sve te njihove napore zbriše s lakoćom i za kratko vreme.

 3. Velika Metla says:

  ....... .nikome više nije tajna da mnogi naši partneri sada radije pribegavaju poštovanju međunarodnog prava jer se ravnoteža u svetu uspostavlja – rekao je Putin. Ako ti tvoji "partneri" ne dobiju po nosu,za sva zla koja su napravili dok nisu poštovali Međunarodno pravo,oni će opet iskoristiti situaciju onog trena kad im se ukaže i najmanja prilika! Tvoji "partneri" se ponašaji kao pljačkaš banke kojeg država,zakon,neće da hapsi zbog pljačke,nego još i sarađuje s tim pljačkašem,i naziva ga,ni manje,ni više,nego PARTNEROM! Pa ko je ovde lud? Ako taj "pljačkaš" prođe bez hapšenja i kazne on će to opet uraditi! U to nema sumnje ni mrvu jednu jedinu!

  • Deda says:

   Niko nema dovoljno snage da "hapsi i procesuira pljačkaše", a da i sam ne bude uništen. Dovoljna je "ravnoteža straha" da ne bude novog pogroma. A drugo. Kako da nas brani boli ko kada smo sami dozvolili našim "ljudima" raznifela i boja da nas ruše iznutra bez ikakvih sankcija. Govorila moja nepismena baba: "Ko se čuva (brani) i Bog ga čuva."

 4. Deda Micko says:

  Ako su neprijatelji Rusije tvoji partneri, onda tebe treba odmah uhapsiti kao neprijatelja Rusije. Care Putko, izraelska lutko.

  • Nemanja Vlahović says:

   Slažem se sa vama, to i meni smeta. Čini mi se da je Srđa Trifković u pravu kada kaže da Vladjimir Putjin nije pravi konzervativni vođa sa programom koja bi mogla biti alternativa sadašnjem neoliberalnom, globalističkom kursu na Zapadu, već menadžer koji balansira između patriotskih snaga ("slavofila") i liberala ("zapadnjaka") u zemlji. U samoj Rusiji političko-ekonomska situacija i dalje problematična (nezavisno od sankcija). Ja mislim da nije najvažnije šta će Putjin nadalje raditi - on je ostvario vojnu ravnotežu između Rusije i Zapada, odnosno SAD (na nekim područjima čak i vojnu nadmoć), i to je velika stvar, međutim najvažnije pitanje ko će njega naslediti, patriota ili liberal. Inače, Sergej Lavrov je još i 2009-2010. godine govorio o "zapadnim prijateljima", a onda i on je prešao na reč "partneri".

  • Miraš says:

   Ima li bukvalnijeg stvora od tebe? Rusi taj izraz "naši partneri"koriste kao ironiju i kao šifru za oprez - a "naši partneri". U vreme Regana i posle njega Amerikanci su im se predstavljali kao prijatelji i partneri da bi ubrzo počeli da ih prijateljski varaju i pljačkaju, na sve to od početka do kraja Rusi pomisle kad kažu "naši partneri".

 5. punca says:

  UNIŠTAVANJE JUGOSLAVIJE ZREŽIRALI VATIKAN NATO I BUŠ I MMF a, Kosovo su otcepili Bil Klinton, Medlin Olbrajt i CIA ... 90te . Svi Predsednici SAD su zločinci nad zločincima . SAD je najveći neprijatelj Srbije. Putin je za vreme bombardovanja Srbije bio šef Federalne službe sigurnosti Ruske federacije (nekadašnjeg KGB-a).

  • Deda Micko says:

   I sta je tada uradio da nas zastiti, da li je Slobu o bilo cemu obavestio???

   • rajko says:

    Sloba je bio jedan od najbolje obaveštenih ljudi. Njega su od početka obaveštavali i naši prijatelji jer su bili zabrinuti za sudbinu Srbije i Srba i naši neprijatelji jer je on bio njihov čovek. Nažalost on ove informacije nije koristio za spas Srbije, nego ih je krio i gurao pod tepih. Ima mnogo takvih svedočenja.

 6. Rale says:

  Prodali ste nas 99. prodajete nas i danas.

 7. Uskok says:

  Dokon pop i goveda krštava! Razmišljate post festum, što nas nije Putin zaštitio i kad nije bio predsednik? A dobro znate da je Rusija tada bila na kolenima, sa izdajničkom prozapadnom garniturom koja je samo aminovala, kao i neke danas Zapadu. Da nije imala vojne adute koje danas ima a ekonomija bila na izdisaju, razorena zapadnom bombom, zvanom privatizacija.

  • Slobodanka says:

   Razumeli smo da sve to što si opisao da Rusima ne paše, evo sada baš nama paše. Sad smo onako bratski 1:1, da imamo i mi ono što su Rusi imali 90-tih, čak i ljuto "više" nego oni ikad. ... Poznata nam je video poruka "Rusi sa Krima upućuju srpskoj braći" nastala negde početkom 2016 godine. Na kraju mlada devojka Ruskinja zaključuje da i Srbija ima svoj Krim. "Sveto mesto, proliveno krvlju hiljada vaših predaka. Mesto koje je stvorilo od vas Srbe. Vas pritiskaju sa svih strana, ali zapamtite da vi imate Kosovo, koje će u svoje vreme postati simbol preporoda, vašim Krimom", poručuje ova devojka. Lepo je to biti mlad, dohvatiti se mikrofona, ne znati puno i pričati olako slatke bajke. Druga strana medalje koja je veoma moguća govori da Srbija nikad se neće oporaviti. To je tako ne samo zbog KIM, nego zbog svega što nam se dešava; krize koje dugo traju preživeće jače i veće države, a ove manje vrlo lako mogu da nestanu. Uostalom odavno se zna da baš to je i i cilj da Srba više ne bude na njihovom Zapadnom Balkanu. Mnogi odlaze već godinama zbog traženja posla i znamo da kad jednom uspeju da odu retko ko se vraća. Penzioneri sve i da hoće ne mogu preporoditi ovu državu; zna se njihov prirodan put.

 8. boban says:

  ... nadaše se ustanici, bratskoj ruci iz Rusije, ali vapaj svoje braće, car moskovski čuo nije...

 9. Vrana says:

  Gluposti,zar je ovo što se sad dešava na Kosovu saglsno međunarodnom pravu. To je opet kršenje kao i 99 i niko ne reaguje pa čak ni naš predsednik a kamoli putko. Još ga niko apsolutno ne ferma oni nastavljaju da rade šta hoće i to gore nego ikad.

 10. Zoran says:

  Evo zasto je Putin dao orden Vucicu: Pompeo pisao BiH: Sarađujte sa NATO slično kao Srbija

 11. A akoM says:

  E,sad će mo vidjeti kako će se dogovoriti Rusija s USA-Zapadnim partnerima u Ukrajini,Siriji i šire!

 12. Vojin Pantic says:

  Putin 1999 nije još znao da je srpskog porekla, To je saznao skoro da su mu se preci odselili za Rusiju 1752 Možda je saznao od Dekija iz Putinaca? Ili iz knjige Život i priključenija od Dositeja ?

 13. petrovgrad says:

  Mene interesuje šta je govorio naš političar, Putin ima svoju državu, evo šta je govorio Djindjić "Samo ih bombardujte, popustiće oni" i "Jugoslavija se mora bombardovati" su navodi kojima se Đinđić "citira" i dan danas, 13 godina nakon atentata na njega. Međutim, da li je Zoran to zaista izjavio ili se radi o zlonamernom interpretiranju njegovih analitičkih izjava i korišćenju nacionalne histerije? Odgovor nam daju same publikacije za koje je Đinđić govorio, "NY Times" i "Der Spiegel".

 14. Mirko says:

  Blago narodu kome Gospod je Bog...Blago čoveku koji se Gospoda uzda...Proklet je čovek koji se u čoveka uzda...Isus Hrist je Spasitelj i Sudija - svako će se koleno prekloniti pred Njim...Biblija.

 15. Mirko says:

  23 svi su zgrešili i tako su lišeni slave Božije, 24 te se opravdavaju za badava - njegovom blagodaću - na osnovu iskuplenja u Hristu Isusu, 25 koga je Bog postavio kao žrtvu izmirenja - njegovom krvlju - koja se verom usvaja, da se pokaže njegova pravednost, jer je Bog u svojoj strpljivosti opraštao grehe učinjene u prošlosti, 26 da bi svoju pravednost pokazao u sadašnje vreme, da bude sam pravedan i da opravda onoga koji veruje u Isusa. ...16 Jer Bog je tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki - ko veruje u njega - ne propadne, nego da ima večni život. 17 Bog, naime, nije poslao Sina u svet da sudi svetu, nego da se svet spase njegovim posredstvom. 18 Ko veruje u njega - tome se ne sudi; a ko ne veruje - već je osuđen, što nije verovao u ime jedinorodnoga Sina Božijeg. 19 A ovo je sud: svetlost je došla na svet, a ljudi zavoleše mrak više nego svetlost, jer dela njihova behu zla. 20 Svaki, naime, koji rđavo radi, mrzi svetlost i ne ide na svetlost, da se ne obelodane njegova dela; 21 a ko čini istinu ide na svetlost, da se pokažu njegova dela - da su u Bogu učinjena....23 Smrt je, naime plata za greh, a blagodatni dar Božiji je - večni život u Hristu Isusu, Gospodu našem.... 3 Jer sam vam pre svega predao što sam i primio: da je Hristos umro za naše grehe - po Pismima, 4 i da je sahranjen, i da je vaskrsnut trećega dana - po Pismima, ...14 Ako, naime, verujemo da je Isus umro i vaskrsao, tako će Bog Isusovim posredstvom povesti sa njim i one koji su usnuli. 15 Jer ovo vam kazujemo rečju Gospodnjom - da mi koji živimo i ostajemo do dolaska Gospodnjeg nećemo preteći one koji su usnuli. 16 Jer će sam Gospod na zapovest, na glas arhanđela i na trubu Božiju sići sa neba, te će mrtvi u Hristu vaskrsnuti prvo. 17 Zatim ćemo mi živi, mi koji preostajemo, biti zajedno sa njima odneti na oblacima u vazduh - u susret Gospodu; i tako ćemo svagda biti sa Gospodom. 18 Stoga tešite jedan drugoga ovim rečima....11 I videh veliki, beli presto, i onoga što sedi na njemu, od čijeg lica pobegoše zemlja i nebo, i ne nađe im se mesta. 12 I videh mrtvace, velike i male, gde stoje pred prestolom, a knjige se otvoriše; i jedna druga knjiga bi otvorena, to je knjiga života. I mrtvacima se sudilo na osnovu onoga što je napisano u knjigama - po delima njihovim. 13 I more dade mrtvace koji su u njemu, i smrt i ad dadoše mrtvace koji su u njima, i svako bi osuđen po delima svojim. 14 I smrt i ad behu bačeni u vatreno jezero. Ovo je druga smrt, vatreno jezero. 15 I ko god se ne nađe upisan u knjizi života, bi bačen u vatreno jezero.....Novi svet i novi Jerusalim 1 I videh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora nema više. 2 I videh sveti grad, novi Jerusalim kako silazi sa neba od Boga, opremljen kao nevesta koja je ukrašena za svoga muža. 3 I čuh kako jedan jaki glas sa prestola govori: vidi skinije Božije među ljudima, i on će stanovati s njima, i oni će biti njegov narod, i sam Bog biće s njima, 4 pa će otrti svaku suzu s njihovih očiju, i neće više biti smrti, ni žalosti, ni vike, ni bola, jer ono prvo prođe. 5 I reče onaj što sedi na prestolu: vidi, činim sve novo. Reče još: napiši, jer su ove reči verne i istinite. 6 I reče mi: svršilo se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome badava dati iz izvora vode života. 7 Ko pobeđuje nasleđuje ovo, i ja ću mu biti Bog, i on će mi biti sin. 8 A strašljivcima i nevernima i gnusnima i ubicama i bludnicima i vračarima i idolopoklonicima i svima lažama - njima je mesto u jezeru koje gori od vatre i sumpora; to je druga smrt....8 Ako kažemo da nemamo greha, sami sebe varamo i istine nema u nama. 9 Ako ispovedamo svoje grehe, on je veran i pravedan - da nam oprosti grehe i očisti nas od svake nepravednosti. 10 Ako kažemo da nismo zgrešili, pravimo ga lažom i njegove reči nema u nama.... 17 Otada poče Isus propovedati i govoriti: pokajte se, jer se približilo carstvo nebesko....Biblija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *