Путин: Русија ће имати армију која ће бити лидер у свету, али не и светски жандарм

Putin: Rusija će imati armiju koja će biti lider u svetu, ali ne i svetski žandarm

23 decembra 2017

VLADIMIR Putin danas je izrazio uverenost da će oružane snage njegove zemlje postati „apsolutni lider u svetu“, ali da Rusija nipošto ne želi da bude svetski žandarm.

Naglasivši da će to biti „armija čija će moć biti zasnovana na novim tehnologijama“, dodatno je precizirao:

„Rusija mora biti među državama vojnim liderima, a u nekim oblastima i apsolutni lider u građenju armije nove generacije, armije novih tehnologija koja će imati najvažniju ulogu u obezbeđivanju našeg suvereniteta i razvoja, mira i bezbednosti naših građana, vođenja otvorene i samostalne spoljne politike“.

Na ovaj način je nastupio u Kolegijumu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Podsetio je da je udeo savremenog naoružanja u Oružanim snagama RF 2012-te bio jedva 16 odsto, da je sada oko 60 odsto, a da će se do 2021-ve podići na 70 odsto.

Posebno je istakao da će se broj pretnji u svetu narednih godina povećavati i ocenio da nova američka strategija nacionalne bezbednosti ima napadački i agresivni karakter:

„Napisano u njoj nisu prosto reči. Vojni budžet SAD sada je veći od 700 milijardi dolara. Naše strateške nuklearne snage obezbeđuju strateško obuzdavanje, ali ih moramo i dalje razvijati jer smo suočeni sa novim pokušajima da se slomi strateški paritet. Nekima je izgleda to potrebno u funkciji ucenjivanja i iluzije da je moguć nekažnjeni udar“.

Putin je dodatno ukazao da vojna infrastruktura NATO, koja se gradi, ima ofanzivni karakter i da njome Sjedinjene Države krše Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.

Putin je dao visoke ocene dejstvima ruskog vojnog kontingenta u Siriji: „Sve je bilo za peticu“.

Ministar odbrane RF – general armije Sergej Šojgu – prethodno je Putinu i Kolegijumu podneo „raport“ u kojem je naveo da su u Siriji, otkako se Rusija uključila u rat, oslobođena 1024 naselja, da su ruski brodovi i podmornice izveli 100 raketnih udara po bazama i pozicijama terorističkih formacija, a strateški avioni – 66.

Ruska bombarderska avijacija imala je u Siriji više od 6.000 borbenih letova, a helikopteri – preko 7.000. Uništili su više od 32.000 terorista i 394 tenka.

Dodao je da su protiv Islamske države korišćeni i raketni sistemi „Iskander“, „Točka-U“ i krstareće rakete „Kalibar“ i H-55.

Prema Šojguovim rečima, Rusija će u Siriji zadržati pomorsku bazu u Tartusu i avio-bazu Hmejmim (kod Latakije) i ostaviti u toj zemlji tri bataljona vojne policije. Plus: Centar za mirenje sukobljenih strana.

„Ovo što ostaje u Siriji, pomoći će održavanju njene stabilnosti i sprečiti nove upade terorista“.

Šojgu je naglasio da će ruski brodovi i podmornice sa visokopreciznim naoružanjem trajno ostati u Mediteranu.

Prema njegovim rečima, ruski zenitni raketni sistemi S-300 i S-400 obezbedili su – zajedno sa lovačkom avijacijom – dominaciju Vazdušno-kosmičkih snaga RF u vazdušnom prostoru Sirije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *