PUTIN: Rusija će nastaviti da jača vojsku i posle 2020. godine

PUTIN: Rusija će nastaviti da jača vojsku i posle 2020. godine

24 јануара 2014

PutinRussiaObnova Oružanih snaga Rusije biće nastavljena i posle 2020. godine iako dotad treba da bude modernizovano 70 odsto naoružanja i vojne tehnike – objavio je Vladimir Putin.

Tokom razgovora sa studentima Nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja, jedan od učesnika ovog susreta upitao je Putina kada će biti obnovljeno preostalih 30 odsto naoružanja ako 70 odsto treba da bude modernizovano do 2020. godine.

„To je (70 odsto) prosečni svetski pokazatelj za vodeće države u svetu, tako da ćemo mi i u buduće usavršavati, ali generalno je dobro kada se takav nivo od 70 odsto dostigne. Ali, mi ćemo se postepeno kretati i dalje“ – rekao je šef ruske države.

U decembru prošle godine je ruski premijer Dmitrij Medvedev, odgovarajući na pitanje koliki je budžet za Ministarstvo odbrane u 2013. godini, rekao je da je reč o cifri od 2,1 biliona rubalja (64 milijarde dolara). I ukazao da će naoružavanje armije do 2020. godine u potpunosti biti obavljeno.

„To je veoma važno. Posebno za Rusiju koja je nuklearna država“ – naglasio je tom prilikom premijer.

Pres sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov istakao je da je Putin – dok je još bio premijer – započeo težak proces modernizacije ruske armije i mornarice je, bez obzira na period krize 2008-2009. godine.

„Radi se o tome da svaka zemlja, a posebno takva kao što je Rusija, snosi odgovornost i igra jednu od glavnih uloga u procesu obezbeđivanja režima uzajamnog odvraćanja, kao i obezbeđivanja strateške bezbednosti. Ona mora održavati svoje oružane snage i odgovarajuće industrijske oblasti na savremenom nivou“ – istakao je Peskov.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u