ПУТИН: Русија ће наставити да помаже Сирији!

PUTIN: Rusija će nastaviti da pomaže Siriji!

15 septembra 2015

1204_putin_970-630x420Rusija pruža i nastaviće da pruža Damasku svu neophodnu vojno-tehničku pomoć u borbi protiv terorističke grupacije Islamska država (ID) – izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći u prestonici Tadžikistana na samitu Organizacije za kolektivnu bezbednost (ODKB).

„Mi podržavamo vladu Sirije u njenom suprotstavljanju terorističkoj agresiji, pružamo i nastavićemo da joj pružamo svu neophodnu vojno-tehničku pomoć“, – rekao je ruski lider.

Pritom je pozvao druge zemlje da se pridruže Moskvi u vezi ovog pitanja: „Očigledno je da bez aktivnog učešća sirijskih vlasti i vojnih lica, bez učešća sirijske vojske na terenu, kako kažu vojnici, u borbi protiv Islamske države nemoguće je proterati teroriste iz te zemlje, pa i iz čitavog regiona, nemoguće je zaštititi višenacionalni i multikonfesionalni sirijski narod od uništavanja, porobljavanja i varvarstva“, – istakao je Putin.

Predsednik Rusije pozvao je Zapad da prestane da koristi teroriste za svrgavanje neugodnih vlada.

„Treba da ostavimo po strani geopolitičke ambicije, da se odreknemo takozvanih duplih standarda, politike direktnog i indirektnog korišćenja terorističkih grupa za postizanje sopstvenih ciljeva, između ostalog – u cilju svrgavanja nekome neugodnih vlada i režima“, – rekao je ruski lider, govoreći u Dušanbeu.

Putin je stanje stvari u Siriji, Iraku i generalno u bliskoistočnom regionu ocenio kao veoma ozbiljno. Podsetio je da grupacija ID kontroliše velike teritorije.

„Teroristi već javno govore da ciljaju na Meku, na Medinu, na Jerusalim. U njihove planove ulazi širenje aktivnosti na Evropu, Rusiju, Centralnu i Jugo-Istočnu Aziju“, – rekao je predsednik RF.

Prema njegovim rečima, uznemiravajuća je činjenica da su u redovima ID borci iz mnogih zemalja sveta „uključujući, nažalost i evropske zemlje, Rusku Federaciju i mnoge druge bivše republike Sovjetskog Saveza“, gde prolaze kroz ideološku obradu i vojnu obuku.

„Nas, naravno, brine njihov eventualni povratak na naše teritorije. Zdrav razum, odgovornost za globalnu i regionalnu bezbednost zahteva ujedinjavanje napora svetske zajednice protiv ove pretnje“, – zaključio je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, predsednik Sirije Bašar Asad spreman je da sarađuje sa zdravim snagama sirijske opozicije, na prvi plan u ovoj zemlji izbija potreba za ujedinjavanjem napora u borbi protiv terora.

„Naravno, neophodno je razmišljati i o političkim reformama u ovoj zemlji i mi znamo za Asadovu spremnost da se u ovim procesima, u upravljanju državom, udruži sa zdravim delom opozicije, sa zdravim snagama opozicije“, – rekao je ruski lider. Pri tom on je podvukao da „je danas u prvom planu objedinjavanje napora u borbi protiv terora“.

„Bez toga nije moguće rešiti i druge nasušne i narastajuće probleme, uključujući i problem sa izbeglicama“, ubeđen je predsednik RF.

Putin je odbacio pokušaje da se na Rusku Federaciju prebaci krivica za priliv izbeglica iz Sirije u Evropu.

„Očigledni su pokušaji da se na Rusiju prebaci krivica za ovaj problem, za njegov nastanak, – istakao je Putin. – Tobože problem sa izbeglicama je nastao zbog toga što Rusija podržava legitimnu vlast u Siriji“.

Šef države je podvukao da „nikome neće uspeti da svoju krivicu za izbeglice prebaci na one koji sa njim nikakve vez nemaju“.

Putin je napomenuo da ljudi iz Sirije beže pre svega zbog rata „koji je uglavnom nametnut spolja“, da beže od zverstava terorista.

„Da Rusija nije podržala Siriju, situacija u toj zemlji bila bi gora nego u Libiji i priliv izbeglica bio bi još veći“, – zaključio je predsednik Rusije.

Putin je takođe napomenuo da „podrška legitimnoj vladi Sirije nema nikakve veze sa prilivom izbeglica iz takvih zemalja kao što su: Libija, Jemen, Avganistan, Irak i druge. „Nismo mi destabilizovali situaciju u tim zemljama, u čitavim regionima sveta. Nismo mi oni koji ruše, koji su tamo rušili državne institucije stvarajući vakuum vlasti, koji se popunjava teroristima“, – izoštrio je predsednik Ruske Federacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *